Glada studenter

Sjung om studentens lyckliga dagar, sjunger just nu tiotusentals studenter runt om i landet. Under veckor som har varit och kommande få avslutar Sveriges gymnasiestuderande sina studier. Detta firas med dunder och brak, såväl med vänner som med familj. Det är en sann bedrift att ha gått tolv år i skolan och förhoppningsvis har majoriteten fått med sig de viktigaste verktygen för att klara av att bygga sin framtid. Det är en spännande tid där något avslutas och något nytt påbörjas. Känslan är säkerligen storslagen och tidvis kanske även lite övermäktig. Men det ordnar sig, som det alltid gör. Förr eller senare hittar alla sin del i samhället och i framtiden. Vi på Lika Olika vill passa på att ge lite toleranstips under firandet. Såväl till er studenter, som till er vuxna som omger dessa firande ungdomar.

  • 1. Studenter, kom ihåg att alla är olika, låt dem som inte vill dricka alkohol vara i ro. Det går att fira och ingå i gemenskapen ändå.
  • 2. Studenter, passa på att säg grattis till alla medstudenter du passerar, oavsett om det är dina vänner eller ej.
  • 3. Studenter, det är ingen tävling vilka slags betyg du eller någon annan har fått. Att ni tagit studenten är en bedrift i sig. Fira det och lägg undan betygshetsen och jämförandet under firandet.  
  • 4. Vuxna, om det är en familjemedlem eller gäst som inte beter sig väl under ert firande, säg ifrån på ett tydligt men trevligt sätt. Du har rätt att göra det och behöver inte undra vad alla andra ska tänka och tro.
  • 5. Vuxna, kom ihåg att ni är förebilder och genom att ni ser till att firandet sköts på ett fint sätt signalerar ni ut vad det är som gäller och vad som är tolerans.
  • 6. Vuxna, kom ihåg att vissa barn studerar vidare, andra börjar arbeta och vissa reser. Det är olika. Att uppmuntra och stödja är viktigt, oavsett vad det gäller för vägval. Det finns tid att ändra sig och göra nya val.

Glad student till er alla. Bra jobbat och grattis!