Skolor, restauranger, gym och arbetsplatser stänger, konserter ställs in, människor sätts i karantän och länder stoppar resenärer från att komma in. Corona-pandemin har ställt mycket i världen på ända. Inte konstigt att vi känner oss stressade. Men panik hjälper aldrig, tvärt om. Det finns vissa saker du kan göra för att minska obehaget för dig själv och människorna runt omkring dig i skakiga tider som dessa.

För att minska stressen och inte bygga på den apokalyptiska känslan som många nu skakas av kan vi alla dra vårt strå till stacken. Här följer en lista.

Lyssna inte på skvaller
Håll dig till fakta från smittskyddsinstitutet och Folkhälsomyndigheten. Och sprid inte vidare hörsägner eller rykten om smittade personer, vad som hjälper eller inte kring smittspridning.

Misstänkliggör inte dina medmänniskor
De flesta är oroliga och att titta snett och tro att kollegor, grannar eller andra i din närhet inte gör sitt bästa för att stoppa spridningen hjälper ingen. Vi är alla en del av samhället och bör hjälpa varandra.

Bunkra inte till överdrift
Vi är många i samhället som kan behöva handsprit t ex. Hur många flaskor behöver du och din familj egentligen?  Låt oss dela på resurserna.

Ta informationen med ro
Genom att hetsa upp oss och sluka all info som finns om viruset och spridningen skapar vi oro bland barn och unga. Försök att hålla dig till fakta och behålla lugnet.

Var inte en domedagspredikare
Negativa attityder, överdrivna slutsatser och lekmannamässiga spådomar om framtiden skapar oro som i sin tur kan leda till panik bland i din omgivning.

Källor: Folkhälsoinstitutet, arbetarskydd.se, smittskyddsinstitutet, aftonbladet.