Kvinnor känner generellt mer oro än män, men den finns där gnagande hos de allra flesta av oss i perioder. Att vara ensam, känna press, att inte veta hur framtiden ska bli eller leva under fysiska eller psykiska hot är vanliga orsaker till ångest och oro. Det finns massor av professionell hjälp att få. Men för dig som känner att oroskänslor är ett nytt fenomen i din vardag kommer här några saker att tänka på för att hindra känslorna att eskalera.

Att känna igen sin ångest som just ångest är ett mycket bra första steg i arbetet att bli kvitt den helt. Att kunna tänka eller till och med säga “Hej ångest, jag vet att det är du, och jag vet att du inte är farlig!” lindrar faktiskt trycket över bröstet. Det är känslan av att tappa kontrollen som de flesta upplever som mest otäck och genom att visa dig själv att du ser vad som håller på att hända, skapar du lugn. 

Tryck över bröstet, ytlig andning, irritation och tunnelseende är vanliga symptom på oro och ångest. Om jag kan känna igen det, kan jag skapa ett lugn i känslan som jag kan härleda till något jag just varit med om, något jag hörde eller läste precis, något som ligger framför mig som jag måste ta itu med, eller oidentifierad källa till oron. För att få ro att hitta källan till oron behöver jag dämpa stresskänslan. Detta kan du göra i stunden genom några av följande övningar.

Den trygga platsen

Öva på att föreställa dig själv på en plats där du känner dig trygg och lugn. Skriv om den här platsen, dagdröm om den, rita den. Gå tillbaka till den här platsen när du känner att oron börjar pulsera i bröstet.

Hej då, dåliga tankar!

Föreställ dig dina inkräktande och dåliga på en tågstation: Du står på plattformen och ser dina tankar komma och gå som tåg som drar in på stationen. Gå inte på tågen; bara titta på dem och gå förbi. Tankarna berör dig inte. De är helt vanliga tåg som inte har med dig att göra.

Rita din ångest, rädsla eller oro.

Få ut dina känslor som om de var karaktärer i en berättelse. Det hjälper dig att förstå känslorna mer fullständigt och få lite objektivitet, vilket hjälper dig att bli mindre överväldigad när du tappar greppet om din rädsla. Gör detsamma för känslor av lugn, trygghet och glädje: Hur ser de ut? Hur pratar de? Hur rör de sig?

Att göra på längre sikt…

Ta hand om stressen steg för steg

Att exponera sig och utsätta sig för obehagliga känslor brukar kallas för den viktigaste delen i behandlingen av ångest. Det här är självklart inte lätt att göra på en gång, så att skynda långsamt och ta det steg-för-steg är en bra idé. Målet är att du till slut ska klara av att exponeras för en situation du är rädd för, oavsett om det är att ringa ett telefonsamtal eller att åka flygplan. Då kommer tilltron till din förmåga att öka och din ångest minska på sikt.

Vila och återhämta dig för att motverka stress

Att vila och få tillräckligt med sömn är viktigt för att motverka både stress och göra dig mindre sårbar för ångest. Försök också att röra på dig, till exempel genom att träna, dansa eller promenera. Att träna hjälper kroppen att producera ämnen som får dig att må bättre och det blir dessutom lättare att sova bra och att slappna av.

 

Källa: Goop, Femina, motivation.se