Årlig dag mot homo- och transfobi
Den 17 maj varje år är Internationella dagen mot homo- och transfobi. Denna dag markerar betydelsen av att bekämpa diskrimineringen av denna grupp, eftersom det är viktigt att främja mänskliga rättigheter och skydda alla…
Lek och fantasi i lärandeprocessen
FOKUS: SKOLA, del 3. Fantasi är en kraftfull och viktig faktor i lärandet och kan ha en betydande påverkan på elevernas förståelse och motivation. När fantasin används på ett medvetet sätt i skolan kan det öppna upp nya…
Boosta din fantasi!
Fantasi är ett kraftfullt verktyg som kan hjälpa oss i många aspekter av våra liv, från problemlösning till kreativitet. Men vi har väl alla fastnat i idétorka och perioder då kreativiteten helt enkelt inte vill infinna sig, hur…
ABC om hbtq
Situationen för hbtq-personer varierar kraftigt beroende på vilket land man befinner sig i. Vissa länder har infört lagar och rättigheter som ger hbtq-personer lika rättigheter och skydd mot diskriminering, medan andra länder har lagar…
Vad vet du om diskrimineringslagen?
Det finns sju diskrimineringsgrunder som omfattas av lagens diskrimineringsförbud: kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning…
Hur du som inte fastar kan stötta under ramadan
Den 22 mars inleddes årets Ramadan som är fastemånad för alla med muslimsk tro. Ramadan firas över en miljard muslimer i världen – islam är den andra största världsreligionen och andelen muslimer i Sverige uppskattas till cirka…
En lärmiljö för alla
FOKUS: SKOLAN, DEL 2 Samspelet mellan social, pedagogisk och fysisk miljö påverkar hur långt eleven kan nå i sin utveckling och sitt lärande. Lärandemiljön handlar både om möjligheten till lugn och ro, men också om hur stolarna…
Lär dig leva jämställt!
Jämställdhet handlar inte bara om jämn könsfördelning utan också om att uppmärksamma attityder, normer, värderingar och ideal som påverkar livsvillkoren för kvinnor och män inom samhällets olika områden. Arbetet förs på flera…
Arbetar du i en tystnadskultur?
Psykologiskt osäkra arbetsplatser uppmuntrar till tystnadskultur. I en tystnadskultur finns ett normsystem där medarbetare inte berättar om missförhållanden och situationer som påverkar deras arbete. Att förstå av vilken…
Få frid genom förlåtelse
Psykologer definierar i allmänhet förlåtelse som ett medvetet, avsiktligt beslut att släppa känslor av förbittring eller hämnd mot en person eller grupp som har skadat dig. Forskning visar att människor som har lättare att…
Tystnadskulturen i skolan
Fokus: Skolan | Del 1 En rapport från 2022 visar att var tionde lärare inte vågar ta upp problem på arbetsplatsen i rädsla av repressalier. Rapporten visar också att tystnadskulturen inom skolvärlden gäller för arbetsplatser i…
Lär dig bråka på rätt sätt
När det kommer till relationer är konflikter oundvikliga. Men det behöver inte vara plågsamt eller känslomässigt påfrestande. Par kan vara oense och ja, till och med bråka samtidigt som de visar varandra medkänsla och respekt.…
Få ny energi på jobbet
Oavsett om du är en nattuggla eller en morgonmört, är det vanligt att dina energinivåer sjunker under dagen. Många av oss längtar instiktivt efter vår eftermiddagskopp kaffe, te eller något sött när vi dippar i energi efter…
Bli en positiv ledare
Ledare och chefer har stor makt över produktiviteten i sina team och den övergripande kulturen på arbetsplatsen. En bra ledare vet hur man inspirerar människor att nå sin fulla potential, få fina resultat och hur man arbetar för…
Ge dig själv en välgörande omstart
Året är ännu nytt och fortfarande finns chansen att ladda om, och börja på ny kula, med en hälsosam inställning till dig själv och ditt liv. Det kan kräva både tid och energi, men för den som lägger manken till är belöningen väl…
Vänskapens helande kraft
Vänskapsrelationer kan ha stor inverkan på din hälsa och ditt välbefinnande, men det är inte alltid lätt att utveckla eller underhålla vänskapsrelationer. Det kräver jobb, tid och tålamod. Vi har samlat info om varför vänskap är…
Lider du av hudhunger?
Kramar, klappar, smekningar och massage löser inte bara upp spänningarna i musklerna och stärker immunförsvaret, utan frisätter också må bra-hormonet oxytocin som styr en rad livsviktiga funktioner i kroppen. All beröring…
Så stöttar vi barnen
Allt fler barn dras in i gängkriminalitet, saknar betyg och hamnar utanför samhällets gemenskap. Nu har det gjorts forskning på skolans värdefulla roll för att motverka utanförskap. Resultatet samstämmer med Lika Olikas…
Chef, du är viktig på många sätt!
Att känna sig trygg på sin arbetsplats är avgörande för att kunna prestera. Chefen har ansvar för att den fysiska och sociala miljön ska hålla högsta möjliga nivå. Att hålla sig ajour med aktuellt språkbruk och att föregå med…
Därför är empati viktigt
Empati är förmågan att dela och förstå andras känslor. Den består av tre mekanismer som är tätt sammanflätade och är beroende av varandra för att vi ska vara inkännande och medmänskliga individer. Det finns tre sätt att se på…
Ge barnen känslomässig trygghet
Våra barns känslomässiga och mentala trygghet börjar där hemma. Där, vid köksbordet, vid sängkanten, i bilen, framför tv:n – överallt påverkar vi vuxna barnen genom hur vi beter oss. Utöver hemmet påverkar skolan, kompisar och…
Så lär du dig känna tacksamhet
I vår snabba tid, där allt ska vara effektivt och ekonomiskt lönsamt är det viktigt att stanna upp ibland och känna tacksamhet för det du har. Vi har alla saker att värna om och skulle må bra av att aktivt visa att vi…
Tre av tio är aktiva i förening
Att göra saker i grupp, känna gemenskap och göra en insats för andra är kända faktorer som gynnar den mentala hälsan. Sverige är ett land med starka ideella traditioner inom såväl idrotts- som kulturvärlden, där eldsjälar håller…
Ensamhet och psykisk ohälsa bland äldre
Ensamhet och psykisk ohälsa är vanligare bland äldre än bland yngre människor. Ett problem är att symtomen ofta är stillsammare än hos yngre och därför svårare att upptäcka i tid. Över 300 000 äldre säger att de är ofrivilligt…
Öka din självregleringsförmåga
Vi har alla tappat det någon gång. Sådär som när något inom oss får oväntad kraft och vi tappar kontrollen, vips så har vi skrikit onödigt argt åt barnen, snäst år partnern, himlat med ögonen åt kollegan eller varit onödigt hård…
Vad alla borde veta om klimakteriet
Vi på Lika Olika arbetar varje dag med att hjälpa personer enskilt och i grupp att acceptera sig själva och varandra för de dem är eller vill vara. Vi bär alla på ryggsäckar av nuet, dået och tankar på framtiden. Ryggsäckar som…
Ta befäl över ditt liv och dina drömmar
Mycket av frustrationen och pressen vi känner idag handlar om att vi upplever oss maktlösa inför olika saker i livet. Vi kanske har mindre tid än vi önskar, mindre pengar än vi tycker att vi behöver, för många åtaganden, dåliga…
Aggressiviteten i samhället förstör våra barn
Grundskoleelever spenderar idag omkring 800 timmar i skolan varje år. I skolan där de få kunskap, leka, hitta sig själva och börja förstå vilken värld de är en del av. Varje vecka möter vi på Lika Olika hundratals barn över…
Gör dig hemmastadd i ny stad
Har du flyttat efter sommaren för att börja nytt jobb eller skola? Det är inte ovanligt. I vuxen ålder är det inte så lätt att komma in i en ny stad, utan vi behöver jobba på det sociala för att bli hemmastadda. Augusti är den…
Ladda sensommaren med energi
Sensommaren är här, ingen tvekan om det. Och när dagarna blir kortare och temperaturen sjunker, är det ofta svårare att hålla humöret ljust och positivt jämfört med de soliga sommarmånaderna vi just lämnat bakom oss. Självklart…
Ta dig ur perfektionsfällan
Att vilja att saker och ting ska vara perfekta borde väl vara något fint att sträva efter? Speciellt idag, då vi lätt kritiserar varandra för än det ena och än det andra i de sociala kanalerna vi närvarar på. Barnuppfostran,…
Hitta balansen mellan semester och jobb
Att komma tillbaka till jobbet efter semestern är sällan lätt. Vi kan ha skaffat oss nya rutiner i semesteranda, långa sovmornar, senare middagstider, oplanerade dagar där lust och infall har fått styra. Datorkoder, mappsystem…
Turista med respekt
I och med Coronapandemin har svenskarnas semestrande förändrats och fokuserats allt mer på så kallat hemestrande än på utlandsresor. Flera miljoner människor kommer att ta bilen eller tåget från sina svenska hemorter, för att…
Lär dig fokusera, få mer gjort!
När uppgifter och aktiviter hopar sig är det lätt att tappa fokus. Vi vill hinna allt på en gång, och snabbt ska det gå. Våren är en hektiskt tid och vi vill alla göra vårt bästa för att hinna med allt allt allt. För att göra…
Så stöttar du en stressad vän
Våren är längtans tid. Längtan efter ljus, sommar och kanske allra mest – semester. För att nå fram dit, till de lediga veckorna, har många långa “att göra-listor” på jobbet, i kombination av avslutningar, semesterplanering och…
Planera familjesemestern
Många familjer förbereder sig just nu för sin årliga semester. Kanske bilresor på vindlande landsvägar, tågresor med storstadsstopp eller båtäventyr längs svenska kanaler – möjligheterna är många. Familjeresor blir dock inte…
Du är vilan värd
I vår vardag där listan med saker att göra ibland aldrig tycks ta slut, varken på jobbet eller privat, är vila en viktig komponent för vårt välbefinnande. Det är i vilan vi bygger styrka, skapar utrymme för kreativitet och…
Sorg behöver processas
Oavsett hur mycket mörker vi möter i våra liv, kommer våren i sinom tid. Precis som våren, som återkommer och ger nytt liv till naturen, finns en ny dag även ur sorg och nedstämdhet. Alla människor drabbas någon gång i livet av…
Ta vara på ljuset!
Varför känns det bra att titta upp i en blå himmel? Eller ett stort hav? Svaret innefattar bland annat ljusreceptorer, humörcentra i hjärnan och din kropps egna opioider som produceras i huden. Vi mår nämligen bra av ljuset som…
Ge pratet värde
Många av oss spenderar 70-80% av våra vakna timmar i någon form av kommunikation. Av den tiden lägger vi cirka 9% på att skriva, 16% på att läsa, 30% på att prata och 45% på att lyssna. Även om lyssnande är den…
Utvecklas med mentor
Att ha någon som ger dig guidning och verktyg att hitta rätt väg i livet, karriären eller kärleken är något många av oss skulle behöva ibland. En mentor kan vara en sådan person. En person som hjälper dig att vidga perspektiven,…
Lär dig uttrycka dina känslor
Att uttrycka sina känslor är A och O för en långsiktig mental hälsa. För det tär mer än vi kanske tror att bära på tankar, känslor och frågor inombords. Dessutom skapar vi onödiga glapp till våra medmänniskor om vi inte släpper…
Så pratar du med barn och unga om sorg
Sorg är en del av livet. Men bara för att det är naturligt betyder det inte att vi förväntas veta hur vi ska bearbeta allt på egen hand. Vi måste få visa vad som finns kvar i vår värld exempelvis efter att någon vi älskar har…
Sömnlösheten i Sverige ökar
De flesta i befolkningen i Sverige uppger att de har ett gott psykiskt välbefinnande. Men det är också vanligt med olika typer av lätta psykiska besvär, så som oro, stress och sömnbesvär. Att uppge lätta psykiska besvär är…
Minimera din oro och ångest
Att hamna i negativa tankespiraler som föder oro, stress och ångest är lätt hänt i vår pressade vardag. Sover du dessutom för få timmar under en period är oro i kropp och själ snarare regel än undantag. CIRCA är en…
Gå i pension med lugn och glädje
Många fasar inför pensionsdagen eftersom de känner att deras identitet försvinner när yrkeslivet tar slut. För att göra övergången mellan ett aktivt yrkesliv och pensionen så enkel som möjligt finns det flera saker att tänka på…
Så sover du gott
Vi sover allt sämre i Sverige. Stress, press, oro, dålig kosthållning, och kemisk obalans i kroppen är bara några av de många orsakerna som kan ligga bakom dålig sämn. Men forskning visar att det finns en mängd förändringar att…
Var åttonde man och var femte kvinna avger nyårslöfte
I Sverige avger var åttonde man och var femte kvinna ett nyårslöfte. Flest lovar att börja äta hälsosammare, stressa mindre, komma igång med träningen eller läsa fler böcker. Forskning visar att det är mödosamt att genomföra en…
Avge ett löfte som förbättrar din omvärld!
De flesta nyårslöften som avges idag handlar om träning, kost, hälsa eller att läsa fler böcker. Men ett nyårslöfte kan lika väl handla om att bli mer medmänsklig, öka sitt civilkurage eller värna mer om sin omgivning. Enligt…
Stärk ditt civilkurage
Civilkurage är när människor aktivt ingriper för att skydda ett offer, grupp eller individ, i en konkret orättvis situation, trots risken att själva bli offer. För att agera med civilkurage krävs kunskap, mod, moraliskt kompass…
Snällhet – en godartad smitta!
Den neuro- och samhällsvetenskapliga forskningen är enhällig: vänlighet påverkar hjärnan på ett unikt sätt, som gör att den som har fått ta del av en vänskaplig handling, omedvetet känner behov att vara vänlig mot andra. Studier…
Psykisk ohälsa och ekonomi
Långvarig ekonomisk otrygghet påverkar den psykiska hälsan. Personer med psykisk ohälsa har lägre inkomster och mindre marginaler. Det visar en ny rapport som tagits fram på uppdrag av kampanjen Hjärnkoll. Personer med…
Mysig jul utan köphets
Aldrig förr har vi varit så medvetna om vad vår konsumtion innebär för klimatet. Och aldrig har behovet att visa varandra omtanke varit större. Snart står julen för dörren, och vare sig du firar högtiden eller inte lockar…
Våga prata om ekonomisk utsatthet
Under 2019 riskerade 19 procent av svenskarna fattigdom eller social utestängning, enligt ny statistik från Eurostat. Det gör att Sverige hamnar något under EU-snittet, men långt över de andra nordiska EU-länderna Finland och…
Bättre bra än perfekt?
Att vara noggrann, ambitiös och ha höga mål är förstås bra – men kan också vara stressigt, ångestskapande och riskera att ens nära relationer påverkas. Internationella studier och en ny svensk bok går till botten med vad…
Psykisk ohälsa rör oss alla
Psykisk ohälsa är numera ett ämne som det ofta pratas om i media och görs världsomspännande forskning kring. Med det råder fortfarande ett stigma kring temat och depression- och självmordsfrekvensen världen över är enorm.…
Konsten att säga förlåt
Att be om ursäkt på riktigt, och bli förlåten för något som du har gjort kräver mer jobb än vi ibland tror. Enligt terapeuterna och författarna Gary Chapman och Jennifer Thomas finns det fem olika ursäktstyper som vi alla…
Att göra slut med en vän
Att göra slut på en vänskapsrelation kan kännas främmande för många. Men precis som en kärleksrelation kan en vänskapsrelation sluta att fylla den funktion som den tidigare har gjort. Anledningarna kan vara många. Till exempel…
Många vuxna sover med gosedjur
Att få en god natts sömn är en lika stor utmaning som det är en prioritet för många av oss. Att skapa rutiner som vi känner oss trygga med är ett väl beprövat tillvägagångssätt för att varva ner och slutligen somna. En ny…
Rensa upp i vardagstrasslet
Vardagen är här för de flesta och måsten, aktiviteter och allmänt kalenderkaos kan sätta vilken hjärna som helst i spinn. För att stoppa stressen innan den har gått för långt finns det vissa saker som du kan göra. Ägnar du också…
Lindra klimatångesten
Klimatångest är något många kämpar med, inte minst våra barn och ungdomar, som i många studier visar att de känner stress inför framtiden och det liv vi lever. Nordiska museet har samlat en lista sju forskningskategorier som kan…
Så förverkligar du din dröm
Vi är många som har ägnat semestern åt att drömma. Kanske utvecklat idéer som legat och växt till sig under en längre tid eller fått en rejäl inspirationsboost av någon vi mött eller något vi har upplevt. Använd hösten till att…
Ledighet ökar barnskapandet
Många i Sverige firar sin födelsedag på våren och har således blivit till under sommaren. Den vanligaste födelsemånaden är mars, men nio av de tio vanligaste födelsedagarna är i april. Semestern ökar helt enkelt kärlekssuget.……
Ge kärleken en semesterboost
Under ledighet fylld av resor, familjebesök, extra utgifter och press att känna sig munter och fylld med gott humör kan utmana även de lyckligaste och mest fungerande par. Innan ni kastar er in i semesterbubblan har ni ännu…
Lika Olikas sommartips!
Vi på Lika Olika tar också lite semester nu i några veckor, och vill passa på att dela med oss av några tips på vad vi rekommenderar för lata dagar. Mary Juuselas tips: Titta på filmen Fatherhood! Den finns…
Maxa vilan under ledigheten
Vi är många som är stressade över huruvida vi ska hinna vila upp oss ordentligt eller inte under semestern. Med några enkla medel kan vi faktiskt få tillbaka energin, få tid att njuta och samla på oss fantastiska minnen under…
En bonusförälders lilla lathund
215 000 av Sveriges barn har en bonusförälder. Vuxna personer som har blivit kära och valt att leva med en av barnens biologiska föräldrar och på så vis blivit en del av en ny familj. Finns det något riktigt sätt att vara…
Bli kvitt din oro
Kvinnor känner generellt mer oro än män, men den finns där gnagande hos de allra flesta av oss i perioder. Att vara ensam, känna press, att inte veta hur framtiden ska bli eller leva under fysiska eller psykiska hot är vanliga…
Släpp kraven, nå nya mål
Mål som har nåtts, saker som har gått i lås och små vardagskamper som har vunnits är sådant vi mår bra av att fira. Men allt fler av oss har större och större krav på vad som är värt att klappa oss själva och varandra på axeln…
Håll vänskapen vid liv
Om du har haft svårt att hålla kontakten med dina vänner det senaste året så är du inte ensam. Att hantera och upprätthålla våra vänskapsrelationer kan vara knepigt även med de allra bästa förutsättningarna. Lägg därtill en…
7 av 10 trivs på jobbet
I Sverige finns ungefär fem miljoner personer som jobbar. Arbetet och arbetsplatsen är viktiga delar i livet och påverkar hur vi mår. Forskning visar att av arbetande personer i Sverige trivs hela 7 av 10 bra på sina…
Tack alla ni som får samhället att funka!
Hemarbetets vedermödor har med all rätt fått stort fokus det senaste året. Och visst har det påverkat alla de människor som behövt ställa om och göra hemmet till yrkeslivets centrum. Men även de som inte haft möjlighet att…
Hur bra jobbar vi egentligen hemma?
För att få veta hur tiden med hemarbete har påverkat oss, arbetsprestationen och våra relationer lät samarbetsföretaget Miró göra en studie på temat. Resultatet ger bra riktlinjer för framtiden och en intressant insyn på vad som…
Fixa arbetsmiljön på hemmakontoret
Många har det senaste året blivit hänvisade till hemarbete på grund av pandemin. Tid som givit oss både kunskap och insikter om våra behov för att må bra. Studier visar att många skulle föredra att delvis fortsätta arbeta…
Månadens intervju: Zen Holmgren
Varje månad uppmärksammar vi en aktuell samarbetspartner eller kund till oss på Lika Olika. I mars har vi haft äran att prata med Zen Holmgren, som förstärker Lika Olikas team sedan några månader tillbaka. Här berättar hon om…
Mellanstadieflickor mår bättre än på länge
Svenska mellanstadietjejer utmärker sig för sitt goda självförtroende. Deras värdering av sig själva har skjutit i höjden, medan högstadieflickornas självbild har försämrats sedan 80-talet. Det visar en jämförande studie från…
Månadens intervju: Sofia Östman, biträdande rektor Olympicaskolan
Varje månad uppmärksammar vi en aktuell samarbetspartner eller kund till oss på Lika Olika. I februari har vi haft äran att prata med Sofia Östman, biträdande rektor och klassläsare på Olympicaskolan i Hedemora. Här berättar hon…
Så är du en bra kollega på distans
Hemarbete är det nya normala för många. Rutinerna är förändrade och behoven för att må bra andra än tidigare. Jobbet är en viktig social samlingspunkt där både privata och yrkesmässiga relationer utvecklas och har betydelse. Här…
Öka ditt tålamod och må bättre
Tänk efter en stund. Har du blivit irriterad idag? Sådär så att pulsen ökade och du kände ett kliigt sting i bröstet. Kanske var filtren slut när du skulle sätta på morgonkaffet, kanske var en kollega sen med en leverans, en…
Lär dig leva i nuet
Vi hör ofta människor prata om vikten av att leva i nuet och på vilka sätt det kommer att gynna oss. Att det minskar stress och ångest, ökar vår prestationsförmåga och gör oss mer skärpta. Men hur exakt kan vi leva i stunden när…
Helgaktiviteter Corona style
I år blir julen annorlunda. Vi kommer inte kunna träffas som vi brukar och kanske behövs några nya aktiviteter för att liva upp ledigheten en aning. Här är en lista att börja med. Åka skridskor Passa på att glida fram…
Månadens intervju: Evamari Holmgren Stenlöf, programrektor Westerlundska gymnasiet
Varje månad uppmärksammar vi en aktuell samarbetspartner eller kund till oss på Lika Olika. I december har vi haft äran att prata med Evamari Holmgren Stenlöf, programrektor på Westerlundska gymnasiet i Enköping. Här berättar…
Gör någon glad – skicka julkort!
Vi har gjort tre julkort som du gärna får skicka till någon eller några du håller kär. Att visa omtanke är enkelt för den som ger, och betyder massor för den som får. Skriv ut korten och skicka med fysisk post eller ladda ner…
En jämställd jul = en lyckligare jul?
Jul, jämställdhet och lycka. Ja, en treenighet så god som någon. I alla fall enligt studier som har gjorts på hur ansvarsfördelningen ser ut i Sverige inför julen, och på hur jämställdheten påverkar välbefinnandet. Till dig som…
Vikten av tolerans
Sverige är ett av världens mest toleranta länder, visar internationella mätningar. I ett demokratiskt samhälle är tolerans en avgörande grundsten, den som gör att medborgarna accepterar varandra trots olikheter. Den 16 november…
Vuxnas ansvar att inspirera
Den 20 november infaller Barnkonventionsdagen, instiftad av FN. Konventionen är numera lag i Sverige och barn och ungas rättigheter är norm i vårt samhälle. Men förutom att följa lagar och regler har vi vuxna ansvar att…
Månadens intervju: Nadim Penser
Varje månad uppmärksammar vi en aktuell samarbetspartner eller kund till oss på Lika Olika. I november har vi haft äran att prata med Nadim Penser, som privat stöttar Lika Olikas arbete i skolor. Här berättar han om sin syn på…
Upprop för Lika Olika Insamlingsstiftelse
Under september 2020 har Lika Olika insamlingsstiftelse grundats av Mary Juusela och Åsa Olsson. Stiftelsens ändamål skall vara att verka för inkludering, tolerans och empati i mänskliga sammanhang. Genom bidrag och andra insatser skall…
Månadens intervju: Sten Hårdbåge, Vasaskolan i Hedemora
Varje månad uppmärksammar vi en aktuell samarbetspartner till oss på Lika Olika. Nu i oktober har vi bett mentorn på Vasaskolan i Hedemora, Sten Hårdbåge, svara på våra frågor om tolerans. Vad har du för yrkesroll? Jag är mentor…
Så blir du en fantastisk kollega
Idag jobbar allt fler arbetsplatser med medarbetarskap som arbetsmetod. Ytterligare ett steg bort från hierarkisk micro management-styrning och ännu ett mot större ansvar för dig och andra i verksamheten. För att…
Ta hand om din mentala hälsa
Den 10 oktober infaller Världsdagen för psykisk hälsa, instiftad av FN. Alla människor ska nämligen ha möjlighet att uppleva sin tillvaro som meningsfull, vara delaktiga i samhället och uppleva att de har förmåga att hantera…
– Vi får inte missa signalerna!
Hur mår du? Tycker du också att den frågan med efterföljande paus för ett uppriktigt svar blir allt ovanligare? Både att få och att ge. Speciellt efter denna pandemi-vår, då vi alla har haft fullt upp med vår egen oro att vi kanske har…
Månadens intervju: Hamada Nour, Viktor Rydbergs samskola
Varje månad uppmärksammar vi en aktuell samarbetspartner till oss på Lika Olika. Nu i september har vi bett socialpedagogen på Viktor Rydbergs samskola, Hamada Nour, att berätta kort om sitt arbete. Vad har du för yrkesroll på…
Boosta dig själv med tålamod
Nu när de flesta är tillbaka på jobben efter semestern kan det hända att tålamodet prövas lite extra, eftersom vi återigen förväntas samarbeta och interagera med personer som vi är ihop-teamade med eller råkar befinna oss i…
Små som stora behöver bekräftelse för att må bra
Att vi vuxna mår bättre när kollegor och övrig omgivning ser oss och bekräftar vår existens när vi till exempel kommer till jobbet, är känt sedan länge. Nu visar en studie att även barn i yngre ålder påverkas av vilken…
Månadens intervju: Emma Tysell, Salas Sparbank
Varje månad uppmärksammar vi en aktuell samarbetspartner till oss på Lika Olika. Nu i juni har vi bett marknadschefen på Salas Sparbank, Emma Tysell, svara på våra frågor om tolerans. Vad har du för yrkesroll? Jag jobbar som…
Håll koll på alkoholen i sommar
Nu börjar tiden på året då gemene svensk dricker mer alkohol än vanligt. Värmen, alla sociala tillställningar, känslan av att vi behöver varva ner och så klart – ledigheten, gör att vi närmast slentrianmässigt “unnar” oss mer…
Filmer och böcker som berikar
I dessa annorlunda semestertider finns det kanske mer tid än någonsin att förkovra sig och ta till sig spännande berättelser och livsöden. Vi har listat hyllade böcker och filmer som ger en perspektiv och kunskap om rasism och…
– I mitt liv finns olika familjekonstellationer!
Och så har vi kommit igenom det, alla svåra dagar då vi inte vetat var vi har varandra. Alla misstänksamma blickar, skytteltrafiken till den andra föräldern och kommentarerna om att ”du är inte min mamma”. Plötsligt är jag…
Kulturell mångfald berikar
Den 21 maj uppmärksammas varje år Internationella dagen för kulturell mångfald. En dag instiftad av FN för att belysa vikten av att bevara världens mest utsatta kulturer, behovet av kulturpolitik och uppmuntra oss att leva…
Lär dig hantera motgångar
Pandemin har varit ett faktum i mer än ett år och nu verkar det som den tredje vågen av smittspridning och sjukdom är här. Detta trots att vi alla har gjort allt för att hålla avstånd, inte träffa nära och kära, jobba hemifrån,…
Familjen är vad vi gör den till
I FN:s barnkonvention står det att varje barn har rätt att få växa upp i en familjemiljö. Vårdnadshavaren ska se till att barnet har det bra och får vad det behöver. Nu när sommarlovet närmar sig är det extra viktigt att barnen…
Hemmajobb – så gör du!
Studier visar att det krävs tydliga gränser mellan arbetsliv och privatliv för att vi ska må bra och samtidigt kunna prestera på topp. Idag, när många tvingas arbeta hemifrån blir den gränsdragningen svårare än vanligt. Här…
Vi borde alla sjunga tacksamhetens lov
Tacksamhet kan vara ett av de mest förbisedda verktygen för välmående som vi alla har tillgång till varje dag. Att känna tacksamhet kostar inget och det tar knappt någon tid, men fördelarna är enorma. Forskning visar att…
Månadens intervju: Lika Olikas grundare, Mary och Åsa
Varje månad uppmärksammar vi en aktuell samarbetspartner till oss på Lika Olika. Nu i april har vi låtit grundarna, Mary Juusela och Åsa Olsson, svara på frågor om sina tankar om tolerans och empati i anslutning till kring…
Gemenskap som skapar hopp över världen!
Trots rekommendationer att hålla sig hemma, inte umgås i grupp och i vissa fall utegångsförbud skapas det magiska saker som kräver gemenskap. Tack vare internet har världen fått se på en enorm samarbetsvilja och lust att sprida…
Så minskar du din och dina näras oro i Corona-tider
Anhöriga och vänner spelar en viktig roll för den som är orolig och känner ångest. Just då behöver man trygghet, välbekanta rutiner och någon som lyssnar. I tider av osäkerhet som nu, när stora delar av världen har drabbats av…
Behåll lugnet i pandemin
Skolor, restauranger, gym och arbetsplatser stänger, konserter ställs in, människor sätts i karantän och länder stoppar resenärer från att komma in. Corona-pandemin har ställt mycket i världen på ända. Inte konstigt att vi…
Månadens intervju: Birgitta Dickson, Rotary Upplands–Bro
Varje månad uppmärksammar vi en aktuell samarbetspartner till oss på Lika Olika. I februari är det Birgitta Dickson från Rotaryklubben i Upplands-Bro som har fått svara på några frågor. Vad innebär din roll i Rotary…
Skippa kraven och börja leva!
Tick, tack. Klockan går. Minuterna rusar iväg. To do-listan blir bara längre. Andan i halsen. Måste hinna. Måste klara av. Bara pressa lite till. Orka lite mer. Tryck över bröstet? Inte tänka på det. Än så länge fungerar det.…
Ordens betydelse för vårt mående
Vi människor säger omkring 16 000 ord var per dygn. Många av dessa är slentrianmässiga uttryck eller fraser som är kulturellt betingade utifrån umgänge och miljö. Därför är det ofta svårt att själv veta vilken typ av språk man…
Experterna om stress och harmoni
Forskningen är massiv kring hur vi hanterar stress och uppnår harmoni och lycka. Det kan handla om olika skolor, teorier och trosuppfattningar. Vi har listat sex välrenommerade föreläsningar, radioprogram och en dokumentär på…
Minska stressen i familjen
Stress, press och panik. Många lever hektiska liv med vardagsmönster som inte ger utrymme för varken vila eller eftertanke. Hur vill vi ha det? Vad mår vi bra av? Konsekvenserna av för mycket stress kan vara negativa och bli…
Vad händer när Barnkonventionen blir lag?
I januari 2020 blir Barnkonventionen lag i Sverige. Konventionen, som instiftades av FN 1989 syftar till att ge barn, oavsett bakgrund, rätt att behandlas med respekt och att komma till tals. Hur påverkar det oss i vardagen att…
Månadens intervju: Therese Oljans, Södra Dalarnas Sparbank
Varje månad uppmärksammar vi en aktuell samarbetspartner eller kund till oss på Lika Olika. I december är det Therese Oljans, marknadsansvarig på Södra Dalarnas Sparbank, som har fått svara på våra frågor om tolerans. Vad har du…
Återhämta dig under julen
För att kunna släppa taget om stressen under en kortare ledighet behöver du enligt forskning ha kontrast till vardagen. Det betyder inte att du behöver resa långt bort eller ta in på ett exklusivt spahotell, det räcker med att…
Nu vänder vi den negativa trenden!
Känner du dig någon gång ensam? Jag gör det. Och då har jag ändå familj, vänner och kollegor runt omkring mig i princip dygnet runt. Dock är jag inte längre rädd för den där känslan som ibland infinner sig, eftersom jag vet att…
Böcker som ger perspektiv
Det regnar, ruskar, snöar, blåser och tycks allt mer sällan bli ljust. Så kan det i alla fall kännas i november ibland. Vad passar då bättre än att acceptera läget och försvinna in i en uppslukande roman? Här kommer därför en…
Så bemöter du intolerans
Att leva tillsammans i en relation, i en familj och inte minst – i ett samhälle kräver självkännedom och tolerans för att relationerna ska vara hållbara, jämlika och hälsosamma. Osäkerhet och rädsla skapar lätt intolerans mot…
Bidra till ett tolerant samhälle!
Tolerans handlar inte om överseende eller om likgiltighet; tolerans handlar om att respektera och uppskatta mångfald och människors individuella och kulturella olikheter, formulerar Unesco inför Internationella dagen för…
Månadens intervju: Göran Hagberg
Varje månad uppmärksammar vi en aktuell samarbetspartner eller kund till oss på Lika Olika. I oktober är det rektorn på Linåkerskolan, Göran Hagberg, som har fått svara på våra frågor om tolerans. Vilken yrkesroll har du?…
Vuxna, var är ni?
Han står där och hänger. Under pausen efter mitt första pass av föreläsningen. En efter en går de förbi honom. Han står där. Har ett uppenbart behov av att få prata och blir sedd. Men alla går förbi, inte för att de kanske vill,…
Behåll energin i höstmörkret
Så är den här, hösten, med allt vad det innebär i form av mörker, regn och tilltagande kyla. Hur ska vi hålla oss pigga och friska genom kommande månader egentligen? Här kommer knepen! När soltimmarna blir allt färre och kylan…
Håll hjärnan i trim!
Att det är lättare att ta till sig kunskap som ung än som äldre är inget nytt. Men det betyder inte att vi vuxna inte kan spetsa våra hjärnor och både öka potentialen och inlärningsförmågan. Så ge dig själv en ovärderlig…
Månadens intervju: Mary Juusela
Varje månad pratar vi med en av våra samarbetspartners för att veta hur de arbetar med sociala beteenden och tolerans i sina verksamheter. Som uppstart denna höst svarar Lika Olikas grundare och VD på frågor om sina…
”Jag gjorde det, trots att det kändes läskigt”
Hej! Välkommen tillbaka efter semestern. Hoppas att det känns lika roligt för dig som för mig. Jag är mycket förväntansfull inför hösten som ligger framför oss. Visst kan det kännas lite tungt att säga hejdå åt lediga dagar och…
Ny termin, nya vanor?
Höstterminen är här och semesterlivet från i somras kan kännas avlägset, trots att vi just kommit in i september. Minnena finns dock kvar och inte minst – vanorna! De flesta av dem är säkert goda, men vissa kanske kan vara bra…
Så blir du mer medmänsklig
Sex av tio svenskar anser att medmänskligheten i Sverige minskar och var fjärde förväntar sig inte att få hjälp av en medmänniska om man befinner sig i nöd*. Vad är det egentligen vi menar med medmänsklighet och kan vi lära oss…
Inspireras av Raoul Wallenbergs civilkurage
Genom mod, kunnighet, organisationsförmåga, uppfinningsrikedom och fiffighet räddade Raoul Wallenberg tiotusentals judar undan Förintelsen. Och för det hyllas han och hans gärning idag världen över. Men vad var det egentligen…
Lyssna på Lika Olika i Almedalen
MIND//SHIFT är början på en rörelse för att skapa psykiskt välmående i Sverige. Tillsammans med flera aktörer inom näringsliv och ideella föreningar, vill vi visa att vi kan gå från ord till handling och gemensamt utforma ett långsiktigt…
Bokinspiration för hängmattan
Att det finns gott om intressanta, roliga, läskiga, spännande, givande, tankevidgande och lärorika böcker vet vi nog alla. Men hur ska man kunna välja inför semestern? Tack och lov finns det personer som jobbar med läsning som kan ge sina…
Sommaraktiviteter som inte kostar skjortan
Att ha semester kan vara dyrt. Trots att de flesta av oss kommer att spendera sommaren hemmavid, kostar det att vara ledig. Men det finns en mängd sätt att minska på kostnaderna, och många aktiviteter som faktiskt är praktiskt taget…
Var ledig på semestern!
Nästan hälften av svenskarna har svårt att släppa jobbet på sin semester, något som säger mycket om vår syn på arbetet och den vardag som vi lever största delen av året. Men också kraven på hur ledigheten ska vara sätter käppar i hjulet…
En dag för barn som fallit offer för aggression
Den 4 juni infaller den FN-initierade Internationella dagen för barn som blivit offer för aggression. Den instiftades 1982 efter att många palestinska och libanesiska barn drabbats av kriget med Israel. Syftet med dagen är att…
Ta itu med din ilska
Vi är alla mer eller mindre arga stundtals. Men vissa av oss kan hamna i skov, då ilskan i perioder ligger latent redo att blossa upp snabbare än att vi hinner reagera. Det finns många sätt att hantera vrede, här är en lista på några av…
Lyckas med bonusfamiljen
Det finns ingen regel för vem eller vilka som ska ingå i en familj. Idag ser familjekonstellationerna annorlunda ut än de gjorde för 50 år sedan. En del räknar sina vänner till familjen, en del räknar sig själva i singelhushåll som…
Månadens intervju: Linda Gudmundsson, HR-chef Leksands Sparbank
Varje månad uppmärksammar vi en aktuell samarbetspartner till oss på Lika Olika. I maj är det Leksands Sparbanks HR-chef Linda Gudmundsson som har fått svara på våra frågor om tolerans. Vad har du för yrkesroll? – HR-chef på Leksands…
Länge leve pressfriheten!
Internationella dagen för pressfrihet firas varje år den 3 maj. Det är en dag instiftad av UNESCO för att uppmärksamma rätten att trycka och sprida information och uppfattningar fritt i text, till exempel via böcker, internet, tidningar…
Lär känna dig själv och bli en bättre medmänniska
Vad vet du egentligen om dig själv? I en stressig vardag i ett hektiskt tidevarv är det lätt att glömma bort vem man är, vad man vill och vad som är viktigt för en. Något som egentligen är en förutsättning för att vara en bra medmänniska.…
Månadens intervju: Camilla Rehn, Teskedsorden
Varje månad uppmärksammar vi en aktuell samarbetspartner till oss på Lika Olika. Den ideella organisationen Teskedsorden är en sådan, vars arbete för alla människors lika rättigheter vi står bakom till 100 procent. I höst arrangerar vi…
Hitta balansen mellan jobb och fritid
Hur hittar vi balans i livet? Det är en fråga som vi har ställt oss sedan det moderna samhällets begynnelse. Det finns trender i allt – ena stunden är det status att jobba mycket, andra att äga sin egen tid och jobba så lite som möjligt.…
Vad är viktigt för arbetsmiljön?
En bra arbetsmiljö är A och O för att vi ska kunna utföra vårt jobb på ett bra och hållbart sätt. I viss mån har du själv ansvar för miljön, men generellt har chefen och ledningen ansvaret för att medarbetarna ska må bra på jobbet. Vissa…
Boka in oss i Almedalen!
Almedalsveckan genomförs varje år i Visby på Gotland, där representanter från de svenska politiska partierna, intresseorganisationer och företag samlas för att diskuterar politik och samhällsfrågor. I år, 2019, pågår Almedalsveckan 30…
Är du medveten om härskarteknikerna?
Härskartekniker kan ske medvetet eller omedvetet. Det som är gemensamt för de olika beteenden som används för denna typ av härskande är subtila förtryckande metoder för att stärka sin maktposition gentemot andra. Det finns fem klassiska…
Jämställdhet är bra för alla
Jämställdhet handlar om jämlikhet mellan kvinnor och män som ska ha samma möjlighet att forma samhället och sina egna liv. Området omfattar bland annat frågor som makt, inflytande, ekonomi, hälsa, utbildning, arbete och fysisk integritet.……
Månadens intervju: Ursula Jarl, HR-chef på Länsförsäkringarna AB
Varje månad uppmärksammar vi en aktuell samarbetspartner till oss på Lika Olika. I mars är det Länsförsäkringar ABs HR-chef Ursula Jarl som har fått svara på våra frågor om tolerans. Vad har du för yrkesroll? – Jag är HR-chef på…
Språkets påverkan på människan: del 1
Den 21 februari är det internationella modersmålsdagen. Dagen instiftades 1999 av av Unesco för att främja språklig mångfald. Vi på Lika Olika är väl medvetna om språkets enorma påverkan på oss som individer såväl som samhälle. Detta är…
Månadens intervju: Anna Remröd, Maxi Ica Stormarknad Katrineholm
Varje månad uppmärksammar vi en aktuell samarbetspartner till oss på Lika Olika. I februari är det Maxi Ica Stormarknad Katrineholms Anna Remröd som har fått svara på några frågor. Vilken är din roll på MAXI ICA Stormarknad…
Ett tal för jämlikheten!
Den 18 januari arrangerades Women's march på hundratals platser runt om i världen. Stockholm var en av dem och i anslutning till denna viktiga aktion, som i år hade fokus på att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor, var Lika Olikas Mary…
Var snäll mot dig själv!
Januari är en kämpig månad för många. Sviterna efter en kostsam jul, mörkret, längtan efter mer ledighet och vetskapen om att sommaren är långt borta ännu gör att vi lätt kan känna misströstan. Och med modlösheten kommer ofta en…
Lika Olika inspireras av: klimatklubben
I Klimatklubben, som finns på Facebook och Instagram, delar den som vill med sig av hållbara tips i stort och smått. Där hittar deltagarna nya sätt att sätta press på företag och politiker, peppar till förändring hos både sig själva och…
Så skapar du vardagstolerans, del 4: lyssna!
Kommunikation är basen i alla mänskliga relationer. Genom den lär vi känna varandra, oss själva och vår omvärld. Vi uttrycker våra tankar, våra drömmar och utvecklas som människor och som samhälle. Att lyssna är grunden i all…
Skala ner julhetsen och få frid
Julen är en högtid som många håller högt och längtar till på grund av gemenskapen, den fina stämningen, maten, de trygga traditionerna och inte minst – klapparna. Men julen är inte bara värme och sammanhållning inbäddat i glöggdoft och…
Månadens intervju: Karin Strömberg Ekström, Huge Bostäder
Varje månad uppmärksammar vi en aktuell samarbetspartner till oss på Lika Olika. I december är det Huge Bostäders vd Karin Strömberg Ekström som har fått svara på några frågor. Vad är tolerans för dig? – Att jag får var den jag är och…
Månadens intervju: Mikael Bohman, Sparbanken Västra Mälardalen
Varje månad uppmärksammar vi en aktuell samarbetspartner till oss på Lika Olika. I november är det Sparbanken Västra Mälardalens vd Mikael Bohman som har fått svara på några frågor. Vad är tolerans för dig? – Att acceptera och respektera…
Den psykiska ohälsan berör oss alla
Nästan varje månad kommer nya rapporter, artiklar och nyheter om psykisk ohälsa. Vi på Lika Olika möter ofta barn, unga och vuxna som upplever olika typer av mentala utmaningar i vardagen. Det kan vara depression, en diffus känsla av…
Så skapar du vardagstolerans, del 3: Att sätta gränser
En vanlig faktor till att människor drabbas av stress och psykisk ohälsa är brist på tydlighet (läs Så skapar du vardagstolerans, del 1: Tydlighet). I yrkeslivet är därför en överskådlig avgränsning för vad vi förväntas göra och prestera…
Lika Olika tipsar om podcast!
Vad kan kännas lyxigare än att få nya intressanta tankar levererade rakt in i örat medan du sitter på bussen, tåget, promenerar till jobbet, handlar eller ligger på soffan? Just detta får du av den nya podcasten Dumma människor. Det är en…
Vi inspireras av: kampanjen Stör döden
Varje år tar fler än 1 000 pojkar och män i Sverige sina liv. Därför genomför Suicide Zero, Mind och SPES gemensamt kampanjen Stör döden. Detta vill vi på Lika Olika både uppmärksamma och hylla. Samarbete och gemensamma krafter är…
Månadens intervju: Fredrik Ydevall, Hyreshuset Katrineholm
En av Lika Olikas samarbetspartners är Hyreshuset Katrineholm, som ser en tydlig koppling mellan Katrineholmsbornas hälsa och sin verksamhet. Fredrik Ydevall är marknadschef och berättar här hur han ser på toleransarbete och Hyreshusets…
Så skapar du vardagstolerans, del 2: feedback
Att hjälpa sina medmänniskor att utvecklas är bland det värdefullaste man kan göra. Men det gäller att ha på fötterna innan man sprider sina tankar och åsikter om hur någon är eller bör vara för att bli bättre. Att ge och ta emot…
Barnen mår skit på grund av oss
De senaste åren har det kommit många rapporter om att unga mår allt sämre. Det handlar om vad som sägs, och vad som inte sägs. Att vara inne eller ute. Stenhårda tjallarkulturer, grupperingar och hierarkier nästan på liv och…
Vi inspireras av: Danderyd lyssnar
I Danderyd visar undersökningar att många ungdomar i kommunen mår dåligt psykiskt och att behovet av uppmärksamhet och omsorg från vuxna är stort. För detta finns nu Danderyd lyssnar, ett projekt som ska ge vuxna och ungdomar…
Så skapar du vardagstolerans, del 1: Tydlighet
En av de vanligaste anledningarna till att det blir skav i mänskliga relationer, både privata och professionella, är miss i kommunikationen. Vi tänker att våra medmänniskor förstår hur vi tänker och känner och kommunicerar…
Träffa Lika Olika i Almedalen
För första gången kommer vi att delta på möten och panelsamtal under politikerveckan i Almedalen i sommar. Spännande som bara den! Är du på plats i Visby, blir vi jätteglada om du hör av dig och bokar in ett möte. Vi vill…
Catherine Fored, HSB Norra Stor-Stockholm
Lika Olikas Mary Juusela fick chans att ställa några frågor om företagets värdegrundsarbete till Catherina Fored, vd på HSB Norra Stor-Stockholm. Kort om din bakgrund? Arkitekt och uppväxt i Upplands Väsby. Idag VD på HSB Norra…
Maria ny kollega på Lika Olika
Hej Maria. Välkommen till Lika Olika som vår nya skoladministratör. Vi är nyfikna på dig. Vem är du? Jag är 36 år och bor i Hölö med min sambo Pierre och våra två söner Wilbur, som är 9 år, och Gordon, 6 år, samt två katter,…
Petra ny kollega på Lika Olika
Hej Petra. Välkommen till Lika Olika som vår nya skoladministratör. Vi är nyfikna på dig. Vem är du? Jag är 33 år och bor i Helsingborg med min man Patrik och vår dotter Signe som är 2 år. Kommer du från Helsingborg? Nej, jag…
Jan Hillerström, Scania Södertälje
Lika Olikas Mary Juusela fick chans att ställa några frågor om företagets värdegrundsarbete till Jan Hillerström, ansvarig för funktionen HR Support på Scania i Södertälje. Vad är tolerans för dig? Min tolkning av ordet…
6 toleranstips under julen
Juletid. Julefrid. Var nu rädd om dig och stressa inte för mycket under vinterns stora högtid. Kom ihåg att julen handlar om att vara nära sig själv och dem man håller av. Det handlar inte om perfekta köttbullar eller…
Håkan Berg, HSB Norra Stor-Stockholm
Lika Olikas Mary Juusela fick chans att ställa några frågor om företagets värdegrundsarbete till Håkan Berg, avgående VD på HSB Norra Stor-Stockholm. Vad är tolerans för dig? Tolerans handlar om att acceptera andra människor…
Jag är inte mina centimeter
Jag dricker te. Gärna och ofta. Wayne’s Coffee är ett kaffehus jag gärna besöker. Ibland även i Sundbyberg då jag träffar min kollega Åsa. Under våren träffade jag även Maria, som behöver en redig palltrappa för att nå upp till…
Lika Olika uppmärksammar Internationella barndagen
Den 20 november firas Internationella barndagen eftersom FN:s konvention om barnets rättigheter antogs detta datum, 1989. Barnkonventionen är ett rättsligt bindande avtal som slår fast att barn är individer med egna rättigheter, inte…
Årets Stjärnföretagare i norra Stockholm
Vi har kommit till final i Stjärnföretagaren 2017. Tillsammans med ett stort gäng imponerande personer som arbetar med intressanta grejer har vi nu chans att bli årets Stjärnföretagare. Pirret, nervositeten och glädjen vet inga gränser. Nu…
Per Lycke, Optinova
Lika Olikas Mary Juusela fick chans att ställa några frågor om företagets värdegrundsarbete till Per Lycke, HR-direktör på Optinova. Vad är tolerans för dig? Det är att vi respekterar varandras åsikter och inte skadar varandra.…
Multipel skleros, vardagen och fördomarna
Det är en ståtlig man som kommer mig till mötes. Vi träffades första gången några månader tidigare då jag höll föreläsning på årsmötet i Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd, vari Nicklas var ombud för Fastighets. Han gav som…
4 toleranstips – synnedsättning
1. Blinda använder den vita käppen. Den signalerar att man har en synnedsättning och att man käppar sig fram. Ser man någon med en vit käpp, håll undan! 2. Många med synnedsättning har ledarhund. När hunden har selen på sig…
Resan från seende till blind
Tänk dig att din syn försvinner successivt. Och att livet som du kände till, det mörknar för alltid. Nu ska du förlita dig på den vita käppen, vänliga människor och eventuellt en ledarhund. Precis så var resan från seende till…
5 toleranstips till sommaren
Sommaren är här! Möten i massor, vid glasskiosken, sida vid sida på badstranden, med en sommardricka i handen på sommarfesten och ut och in i affärer under shoppingrundan i staden. Under sommaren träffar vi nya människor,…
6 toleranstips under studenten
Sjung om studentens lyckliga dagar, sjunger just nu tiotusentals studenter runt om i landet. Under veckor som har varit och kommande få avslutar Sveriges gymnasiestuderande sina studier. Detta firas med dunder och brak, såväl…
Vardagen enligt Milo
Det är ett vackert ljusgrönt hus med mycket snickarglädje som välkomnar oss inbäddat i de åländska skogarna. Här bor familjen Österlund-Jansson. Två bröder och mamma och pappa. En vanligt förekommande familjebild. Förutom en…
En allvarlig matallergi
Föreställ dig att du är allergisk mot något som kan färdas i luften. Något som faktiskt kan döda dig. Tänk dig att du måste förlita dig på din omgivning att försöka respektera detta, och att ta hand om dig. Så är det för dem med…
Jag är inte min övervikt, jag är jag
Det här med att kroppen, och särskilt storleken på kroppen, väcker intolerans och fördomar om den är i modell större är tydligt. I tidningar, på tv, på bloggar och i möten i verkliga livet. Är kroppen min, eller din? Är…
Ett liv med dyslexi
Facebook- och Instagram-uppdateringar, biografbesök med engelskspråkiga textade filmer och arbete med datorn kräver alla samma sak, att du kan läsa och skriva. Att bokstäverna är dina vänner. För omkring 5-8 procent av…
HBTQ, kärlek är det ju!
Kärlek. Vad är egentligen kärlek? Biologiska signaler, säger vissa. Galenskap, säger andra. Finns det något rätt eller fel vad gäller vem vi får tycka om? Jag skulle vilja säga nej, men fördomar kring sexualitet är oändligt…
Funktionsnedsatt och redo att delta!
Visste ni att omkring 18 procent av befolkningen har någon sorts funktionsnedsättning? Det handlar om vuxna och barn. Visste ni dessutom att många av dessa medmänniskor upplever att andra talar över huvudet på dem eller har…
Introvert, extrovert eller mittemellan
Visste ni att Obama, Hillary Clinton och Facebook-grundaren Mark Zuckerberg anses vara introverta? Några av världens mest begåvade människor är introverta och utan de så skulle många idéer, uppfinningar och konstverk inte finnas till.…
Högskolan i Kristianstad
Salutogent perspektiv på psykisk hälsa i förskola, skola och fritidshem – psykosociala och didaktiska aspekter på kunskap, medvetenhet och tolerans kring attityder och attityders roll för individ, grupp och samhälle. Högskolan…
Köping kommun anlitar Lika Olika för storsatsning
Under hösten utbildar Lika Olika 4 skolor i Köping kommun. Flera tusen nya förändringsagenter kommer kunna stå upp för mångfald och tolerans i kommunen.
Ärofyllt pris från Rotary International
Grundaren till Lika Olikafår pris för sina insatser för att stärka civilsamhället för integration och mot minskad främlingsfientlighet.
IBM utbildar anställda i tolerans
IBM i Kista har anställda från hela världen. Mångfald är viktigt för trivsel, innovation och lönsamhet och som en del i arbetet bjuds Lika Olika in.
Ålands landskapsregering samarbetar med Lika Olika
Ålands landskapsregering anlitar Lika Olika för att utbilda högstadieelever, skolpersonal och föräldrar i tolerans.