Nu när de flesta är tillbaka på jobben efter semestern kan det hända att tålamodet prövas lite extra, eftersom vi återigen förväntas samarbeta och interagera med personer som vi är ihop-teamade med eller råkar befinna oss i samma miljö som. Tack och lov går vårt bristande tålamod att råda bot på. Alla mår bättre av att uppskatta sin omgivning, även om de gemensamma nämnarna kan verka obefintliga till en början. 

1. Försök inte kontrollera andras känslor

Har du någon gång försökt hjälpa en annan människa med ett problem, men känt att dina råd faller platta oavsett vad du säger? Du kanske försöker få den att ”se saker på ditt sätt” eller tänka mer rationellt – enligt dina erfarenheter. Och så blir du irriterad för att personen i fråga inte verkar uppskatta dina smarta idéer, gå igång på ditt sätt att se på det hela och den tid du faktiskt lägger på att bjuda på värdefulla råd. Men glöm då inte detta: Vi är alla olika, har olika känsloperspektiv och olika sätt att se på saker och ting utifrån vårt eget bagage. Även du. Acceptera att ni känner olika inför den aktuella situationen och lyssna först in din väns/kollegas/grannes/familjemedlems perspektiv innan du levererar livsvisdomar om hur det “bör” kännas eller göras. Du äger dina känslor, dina medmänniskor sina.

2. Uppskatta det olika

Hur tråkigt skulle livet inte vara om alla var exakt samma i hela världen? Om alla såg lika ut, hade samma personlighet, samma intressen, samma upplevelser och erfarenheter skulle vi förlora intresset för andra människor ganska snabbt och samhället skulle stå still utan energi och utveckling. Om du känner att du börjar störa dig på människor som beter sig på ett sätt som inte du hade gjort, uppskattar andra skämt, klär sig annorlunda, har andra vanor eller tempo, ge dig själv en stund att reflektera över om det verkligen är värt att reta upp sig på. Kanske kan du istället lära dig något av det som är annorlunda från dig själv. Om inte annat kan ni säkerligen få ut mer av ett samarbete med fler perspektiv, än endast ett. 

3. Ge tankeväckande råd

När du har lärt dig att ge andra rätten till sina egna känslor och låta dem vara annorlunda än du själv kommer du bättre kunna ge tankeväckande och meningsfulla råd, och vice versa. Och har ni väl börjat förstå varandra minskar friktionen och tålamodet ökar. Ni blir öppnare för utveckling, både privat och yrkesmässigt.

Vill du veta hur du bäst ger feedback? Läs Lika Olikas artikel om det här.

4. Sluta jämföra dig med andra

Nyckeln till att acceptera människor som de är är att lära sig att inte jämföra. Forskning visar att människor som ofta jämför sig med andra är mindre lyckligare än de som lever utifrån sina egna premisser och förutsättningar. Att jämföra sig med andra kan leda till både missunnsamhet och avundsjuka, men också oönskad ömkan eller en obefogad nedlåtenhet. Försök att utgå ifrån dig själv, dina drömmar och önskemål och lev för att uppnå dessa. Inspireras av andra som vill samma eller har uppnått mål liknande dina egna, men jämför er inte, eftersom ni kan ha helt olika startpositioner och förutsättningar. 

 

Källa: Huffingtonpost, The New York Times, Modern Psykologi