Hemarbete är det nya normala för många. Rutinerna är förändrade och behoven för att må bra andra än tidigare. Jobbet är en viktig social samlingspunkt där både privata och yrkesmässiga relationer utvecklas och har betydelse. Här är fem tips på hur du fortsätter att vara en bra kollega, trots att ni jobbar hemifrån.

 1. Uppmuntra och uppmärksamma

  Det är lätt att glömma att ge sina kollegor det där “lilla extra” när man inte ses fysiskt; allt ifrån att uppmärksamma en ny frisyr, ett roligt skämt eller en tankeväckande analys till att peppa och inspirera när medarbetare har en motig period eller en krävande uppgift framför sig. Sånt som vi ofta gör av oss själva i ett team när vi arbetar på samma fysiska plats. Försök att behålla energin och se dina kollegor, trots att ni bara ses via datorskärmen.

 2. Behåll mötesstrukturen och hjälp till att upprätta den

  Bara för att ni inte i samma rum, ska inte mötena tappa stringens, tvärtom är det viktigare än någonsin. Se till att ni alla dra ert strå till stacken, och låt samtliga i mötet säga sitt, följ dagordningen och starta och avsluta i utsatt tid.>

 3. Initiera regelbundna incheckningar med kollegor.

  Många känner sig ensamma vid hemarbete. Inte endast de som lever i singelhushåll, utan även många med familjer eller partners. Det är viktigt att känna sammanhållning i arbetsgruppen trots hemarbete, varför daglig eller veckolig incheckning är en bra rutin. Ni kör helt enkelt en runda, där alla i teamet berättar hur den mår och vad den jobbar med just nu, om det finns några utmaningar och om det behövs hjälp med något. Ett enkelt sätt för alla att bli sedda samtidigt som arbetsledaren får övergripande koll både på mående och arbetssituation.

 4.  Erbjud din hjälp

  Att gömma sig bakom skärmen kan vara skönt ibland, men det gör dig knappast till en toppenkollega. Försök se dina medarbetare och deras behov. Har du tid och kunskap – erbjud samma hjälp som du hade gjort på kontoret/arbetsplatsen. Kanske har någon dessutom tekniska utmaningar till följd av hemarbetet, var den som stöttar och hjälper. Det hade du uppskattat om du var i samma situation.

 5. Uppmuntra lunchpromenader och fasta arbetstider

  Forskning visar att många arbetar mer när de gör det hemifrån. Dagen börjar tidigare och lunchpausen blir kortare. Att ha det så under lång tid påverkar måendet negativt. Uppmuntra därför dina jobbarkompisar att ta en promenad på lunchen och var noga med att föregå med gott exempel och börja i vanlig arbetstid och arbeta inte senare än du brukar på den fysiska arbetsplatsen.