Bara några veckor in i jobblivet efter semestern, och känslan av avkoppling och frihet är som bortblåst. Eller hur känner du? Åkte du också rakt in i ekorrhjulet?  Hur kan vi bryta oss loss från den snurrande känslan och ta med oss semesterlugnet in i arbetsvardagen? 

Begreppet ”ekorrhjul” syftar, när vi pratar om livssituationer, på den känsla många upplever av att ständigt prestera, upprepa samma rutiner, arbeta hårt, men inte riktigt komma någonstans – i alla fall ingen ny stans dit vi drömmer ibland. Det är som om man är en ekorre i ett hjul – oavsett hur fort man springer, förblir man på samma plats. Vardagsrutiner, jobbmåsten, ekonomisk press, sociala åtaganden och andra saker som måste göras i ens liv utan att man egentligen vet varför. Efter en semester är det särskilt lätt att känna sig överväldigad av detta ekorrhjul. Vi kommer tillbaka till våra arbetsplatser, fyllda av mail, uppgifter och deadlines. Den ro och det perspektiv vi hittade under ledigheten tycks snabbt försvinna.

Bryta cykeln
Men måste det verkligen vara så? Måste vi omedelbart hoppa tillbaka in i stressens virvel efter att vi just har laddat batterierna och haft tid att drömma oss bort till andra platser, nya livsstilar och kanske till att ha tid att njuta i största allmänhet. Vi har ju trots allt bara ett liv.

Nej, det finns sätt att bryta denna cykel, eller åtminstone sakta ner den. För det första kan man införa en övergångsperiod mellan semestern och arbetet, där man gradvis återvänder till vardagens rutiner. Genom att ge dig själv tid att anpassa dig, minskar du risken att känna dig överväldigad. Detta kanske redan är för sent? Men ta en stund och tänk efter vad du skulle vilja ha gjort annorlunda. Dessutom kan det vara användbart att omvärdera och omstrukturera dina dagliga rutiner. Kanske finns det vissa uppgifter eller vanor som du kan ändra eller eliminera för att skapa mer balans i ditt liv. Det är det aldrig för sent för.

Några steg till att bromsa ekorrhjulet

 1. Självreflektera: Bestäm vad du verkligen vill i livet och på jobbet. Vilka är dina verkliga passioner, värderingar och ambitioner?
 2. Sätt gränser: Lär dig att säga nej när det behövs, både på jobbet och i ditt privata liv, för att undvika överbelastning. Läs mer om hur du sätter gränser här. 
 3. Sätt tydliga mål: Formulera dina mål för både professionella framsteg och personliga drömmar.
 4. Prioritera uppgifter: På jobbet, ta reda på vad som är mest viktigt och fokusera på det först. Lär dig att skilja mellan brådskande och viktigt.
 5. Planera ”jag-tid”: Boka in regelbunden tid för dig själv i kalendern, oavsett om det är för avkoppling, hobbier eller att utforska nya intressen.
 6. Nätverka utanför din bransch: Detta kan ge dig nya perspektiv och kanske till och med leda till nya möjligheter.
 7. Ständigt lärande: Sök efter kurser, seminarier eller workshops som hjälper dig att utveckla nya färdigheter eller intressen.
 8. Ta pauser: På jobbet, se till att ta regelbundna pauser för att sträcka på dig, andas eller bara koppla av en stund.
 9. Omge dig med inspirerande människor: Sök mentorskap eller coaching, och umgås med människor som stöttar dina ambitioner och drömmar.
 10. Utmana rutinerna: Fråga dig själv om det finns effektivare eller mer meningsfulla sätt att utföra dina dagliga uppgifter, både på jobbet och hemma.
 11. Fokusera på nuet: Öva mindfulness eller meditation för att vara närvarande och minska stress.
 12. Öva tacksamhet: Börja eller avsluta dagen med att reflektera över saker du är tacksam för. Läs mer om tacksamhet här.
 13. Tala ut om arbetsbelastningen: Om du känner dig överväldigad på jobbet, kommunicera detta till din chef eller HR. De kanske kan hjälpa till att omfördela uppgifter eller ge resurser för att hantera stress. Läs mer om vikten av en bra arbetsmiljö här.
 14. Förändra din arbetsmiljö: Ibland kan en förändring av miljö eller arbetsplats ge ny energi och perspektiv.
 15. Följ din nyfikenhet: Ägna tid åt att utforska nya hobbier, resmål eller kulturer. Detta kan hjälpa dig att bryta ur din vanliga rutin och tänka utanför boxen.

Genom att kombinera dessa steg för arbetsliv och fritid kan du bättre navigera ut ur ekorrhjulet och skapa en mer balanserad och meningsfull vardag. Vi tror på dig!