När någon i vår närhet inte mår bra, kan det vara svårt att veta hur man ska vara till hjälp. Ibland är det en dålig dag, ibland är det mer än så: en vän som kämpar med att hitta sitt leende igen, en kollega som verkar ha tappat gnistan, eller en familjemedlem vars trötthet inte verkar försvinna trots vila. Det är mänskligt att känna sig nere, och som tur är finns det sätt vi kan vara där för varandra. 

Ledsamhet, trötthet och brist på engagemang kan yttra sig på många olika sätt och har flera underliggande orsaker. Ledsamhet kan vara ett resultat av specifika händelser, som personliga förluster eller besvikelser, eller komma från en mer diffus känsla av otillfredsställelse i livet. Trötthet kan vara fysisk, resultatet av för lite sömn eller dålig kost, men det kan också vara mentalt betingat, där överstimulering och konstant uppkoppling lämnar litet utrymme för återhämtning. Brist på engagemang kan i sin tur spegla en brist på motivation eller känslan av att det man gör inte är meningsfullt.

När någon kämpar med dessa tillstånd är det lätt att föreställa sig att de behöver ”rycka upp sig”, men det är sällan så enkelt. Forskning visar att det som verkligen kan göra skillnad är stöd och förståelse från människorna runt de drabbade. 

Gemenskap skapar värde
Att som vän kunna erbjuda stöd är en gåva – inte bara för den som mår dåligt utan även för en själv. I en värld där alla kämpar med sina egna strider kan det ibland vara den vänliga gesten, det tålmodiga lyssnandet eller den delade stunden i tyst samvaro som gör all skillnad. Genom att visa omtanke och förståelse kan vi bidra till att ljusa upp våra vänners mörkare dagar och kanske till och med påbörja en resa mot ett ljusare sinnesstämning tillsammans.

  • Lyssna utan att döma
    Att bara finnas där och lyssna kan vara oerhört kraftfullt. Försök att inte döma eller komma med snabba lösningar – ibland är det viktigaste att få känna och uttrycka sina känslor.
  • Uppmuntra till fysisk aktivitet
    Motion har visat sig ha en positiv effekt på humöret. En promenad i naturen eller en gemensam träningsstund kan göra underverk för psyket.
  • Hjälp dem att etablera rutiner
    När man känner sig nere kan det vara svårt att sköta om sig själv. Att hjälpa din vän att skapa struktur och rutiner kan ge en känsla av kontroll och framsteg.
  • Erbjud praktisk hjälp
    Ibland kan det vara så enkelt som att hjälpa till med vardagliga sysslor som att handla eller städa. En mindre belastning kan göra stor skillnad.
  • Uppmuntra till professionell hjälp om det behövs
    Om din vän är djupt nere och ingenting tycks hjälpa, kan det vara dags att föreslå professionell hjälp från en psykolog eller terapeut.
  • Var tålmodig
    Förändring tar tid. Visa att du finns där över tid, även när framstegen är små eller obefintliga.
  • Fira de små segrarna
    Uppmuntra och fira även de små framstegen. Det stärker självkänslan och motiverar till fortsatt ansträngning.