I vår vardag där listan med saker att göra ibland aldrig tycks ta slut, varken på jobbet eller privat, är vila en viktig komponent för vårt välbefinnande. Det är i vilan vi bygger styrka, skapar utrymme för kreativitet och utvecklas. Beroende på var vi befinner oss i livet och på vilken fysiskt plats finns det olika typer av vilor, som alla gör oss gott.

Det finns sju olika typer av vila: fysisk, mental, andlig, emotionell, social, sensorisk och kreativ. Varje typ av vila har sina egna egenskaper som hjälper dig där du är just nu. 

Fysisk vila

Fysisk vila har två komponenter. Den har en aktiv komponent och en passiv komponent. Den passiva är saker som att sova och eller ta en kortare tupplur. Vi behöver sömn av hög kvalitet. Men fysisk vila inkluderar också aktiva saker som yoga, stretching, att få massage och att se till att ergonomin på din arbetsstation inte är dålig för din kropp.

Tecken på att du har ett aktivt fysiskt vilounderskott kan vara värk och smärta i kroppen. Det kan vara svullnad i ben och fötter efter att ha suttit vid skrivbordet under långa perioder och det kan vara spasmliknande känslor i ryggen.

Mental vila

Någon med ett mentalt vilounderskott känner ofta att hjärnan rusar, trots att man är fysiskt helt slut. Ett annat exempel är att man går in i mataffären och försöker komma ihåg de tre sakerna som skulle inhandlas, men inte minns någon av dem, eller kanske en. Det handlar alltså inte om demens, utan om att hjärnan är trött och behöver vila.

Social vila

Social vila är den vila vi upplever runt livgivande människor. De flesta av oss tillbringar större delen av vår tid tillsammans med människor som tar av vår sociala energi. Inte för att de är negativa människor, utan för att umgänget med dem helt enkelt kräver att du ger av din energi, oavsett om det är din make, dina barn, dina kollegor, eller kunder – de behöver saker från dig, som det tar kraft att ge. 

Ett av sätten att utvärdera din sociala vila är att fundera på alla dina relationer. Är du alltid den som ställer upp för andra? Tillbringar du tid med människor som inte behöver något från dig, där ni bara njuter av varandras sällskap och varandras närvaro? Det är vad vi vill ha i våra liv: vissa människor tycker vi bara om att umgås med. Dina barn och din partner kan vara en del av din sociala vila, men du måste vara medveten om dynamiken i förhållandet så att du inte spenderar all din tid på att ge av dig själv. Låt dem också ge energi och omtanke till dig.

Andlig vila

Vårt andliga vilobehov varierar beroende på vår egen tro. Kärnan är behovet som vi alla har – att känna tillhörighet och att vara behövda.

Någon som kanske lider av ett andligt vilounderskott är någon som går till jobbet för lönen, och känner att uppgiften den utför egentligen inte betyder någon för någon. Om du inte känner att ditt arbete har mening kommer du ha större risk att uppleva utbrändhet, eftersom det inte är hållbart att spendera så många timmar i vekcan på något som könns meningslöst. Hitta i så fall ett sätt att ge jobbet mening: Oavsett om det är genom gemenskap bland kollegor eller en arbetskultur där du känner att det du gör är viktigt, blir din relation till arbetet mer vilsam om du känner att ditt arbete har ett syfte. 

Den adliga vilan kan naturligtvis också handla om just andlighet, där man genom sin tro eller sitt sökande efter syfte och mening, just motiverar livet och de vägar vi tar. 

Sensorisk vila

Oavsett om du är medveten om den sensoriska miljön runt omkring dig eller inte, kommer din kropp och ditt undermedvetna jag att reagera på den. Det kan vara ljudet av telefoner som ringer i bakgrunden, det starka ljuset från datorskärmen, barnen som leker när du är på ditt hemmakontor, aviseringar på din telefon eller Ipad, eller till och med den visuella bakgrunden på alla under ett Zoom-samtal.

Alla dessa sensoriska intryck kan över tid få dig att utveckla ett s k. sensoriskt överbelastningssyndrom. Detta märker vi genom att vi blir lättirriterade, får kort stubin, tappar fokus och känner oss trötta. 

 

Känslomässig vila

Emotionell vila hänvisar specifikt till den vila vi upplever när vi känner att vi kan vara verkliga och autentiska i vårt känsloliv. Vi kanske bär runt på oroskänslor gällande vårt arbete som vi inte delar med oss till våra barn, frustration äver hur illa det är med pandemin eller kriget i Ukraina, som vi bär inom oss i rädsla för att vår omgivning tycker att vi ältar samma sak om och om igen.  

Symptomen på ett känslomässigt vilounderskott är att känna att du alltid måste hålla dina känslor i schack, att du aldrig har friheten att vara autentisk med vad du känner. 

 

Kreativ vila

Denna vila är den vila vi upplever när vi tillåter oss själva att uppskatta skönhet och njutning i någon form. Det kan vara haven och bergen runt om kring dig eller skönhet i form av konst, musik och dans till exempel.

Om du lider av ett kreativt vilounderskott kan du till exempel ha svårt att brainstorma, eller snabbt hitta lösningar på problem i vardagen. Många människor under pandemin använde en stor mängd kreativ energi eftersom allt som vi hade känt till förändrades. Det krävdes mycket problemlösning, vilket innebär att det krävdes mycket kreativ energi. Men de flesta av oss, eftersom vi inte ser oss själva som kreativa, tänkte aldrig på hur vi skulle få tillbaka den energi som vi lade ner på att vara kreativa – för det var just vad vi var. Och därför behövde vi vila.

 

Källa: Sacred Rest: Recover Your Life, Renew Your Energy, Restore Your Sanity av Saundra Dalton-Smith.