Klockan är tidig förmiddag och jag spelar O helga natt med Tommy Körberg på maxvolym för alla i familjen.

Då ringer min telefon. Det är min vän och ständige taxichaufför i arbetet med Lika Olika.

Han vill komma förbi med en sak till mig och familjen. Vad oväntat och snällt. En kort stund därefter är han utanför med en Aladdinask och alkoholfri glögg (varken han eller jag dricker gärna alkohol, kanske är det för att vi båda som indier inte riktigt tål det).

Det är roligt att även min vän har uppskattat alla samtal och resor under året som passerat.

Hans snällhet får arbetet med att förbereda min överraskning och julklapp till min man att bli ännu roligare. För den handlar även den om snällhet.

Och pyssel. Det tar mig två timmar att rita klockslag, klippa, klistra, skriva uppdrag och förbereda inför nyårsdagen som är dagen D för min överraskning.

Jag har saknat att ha tid att ge tid för sådant som jag vill göra. Att få göra dem jag tycker om glada. Jag hoppas nu att min man uppskattar alla överraskningar jag har planerat. Jag får dela med dem till er när det är dags. Så att han inte tjuvläser.

Därefter får vi ett ytterligare samtal om att min mans morbror har ordnat en liten balkonggran åt oss. Så jag och Amanda går och hämtar den.

Senare under kvällen får jag ett så fint meddelande från min vän i Tanzania, en rektor som jag arbetade sida vid sida med under många år. Han och hans fru skickar sina julhälsningar.

Det är roligt att en vänskap kan räcka många år efteråt, när en av oss är väldigt fattig med begränsad teknisk utrustning och ekonomi för att höra av sig. Jag är väldigt glad över det.

Sedan får jag ännu ett från Åsa, min bästa vän. Piteå är täckt med snö, till skillnad från Stockholm. Här är det grått och regnigt.

Vid halv åtta på kvällen är vi alla sex bänkade framför Bingolottos uppesittarkväll, barnens och mannens önskan. Vi har spelbrickor och håller tummarna. Men det blir ingen vinst.

Men, alla går till sängen glada eftersom att det är julafton imorgon.

kram

God jul från Tanzania.

God jul från Piteå.