Forskningen är massiv kring hur vi hanterar stress och uppnår harmoni och lycka. Det kan handla om olika skolor, teorier och trosuppfattningar. Vi har listat sex välrenommerade föreläsningar, radioprogram och en dokumentär på ämnet.

Filosofiska rummet, P1. Tema: Stoicm och det goda livet
Kan ett stoiskt, upphöjt lugn vara en fruktbar attityd inför allt hemskt som händer i världen? Frits Gåvertsson och Jenny Maria Nilsson samtalar om stoicismen som livshållning och filosofi.

Vetenskapsradion: Del 1 Kampen mot den skadliga stressen: Varför stressar vi?
Arbetspressen på svenska jobb har ökat, samtidigt har stressymptom som påverkar återhämtningen också stigit. Varför har det blivit så?

Dokumentär: Sanningen om stress
Enligt Världshälsoorganisationen är stress 2000-talets hälsoepidemi, och experter hävdar att det bidrar till livshotande sjukdomar som diabetes, demens och cancer. Men i vårt moderna samhälle uttrycks ofta uttrycket ”att vara stressad” som något bra. Så vad händer om vi angriper stress från en annan vinkel?

Ted Talk (Eng): Så övermannar du stressen
Du är inte ditt bästa när du är stressad. Neurovetenskapsmannen Daniel Levitin tror att det finns ett sätt att undvika att göra kritiska misstag i stressiga situationer, här berättar han hur.

Ted Talk (Eng): Vad är lycka, hur kan vi alla bli lite lyckligare?
Biokemisten som blev buddhistmunk, Matthieu Ricard, säger att vi kan träna våra hjärnor i välbefinnande för att skapa en äkta känsla av stillhet och tillfredsställelse.

Performance Lecture: Vad är egentligen lycka?
I föreställningen Performance Lecture: Om lycka tar ekonomiprofessorn Micael Dahlen med oss på en djupdykning ner i en av mänsklighetens största gåtor: lycka. Med sig på scen har har skådespelaren Johan Ulveson och pianisten Göran Martling i en föreställning och upplevelse i regi av Jenny Andreasson.