Det regnar, ruskar, snöar, blåser och tycks allt mer sällan bli ljust. Så kan det i alla fall kännas i november ibland. Vad passar då bättre än att acceptera läget och försvinna in i en uppslukande roman? Här kommer därför en lista på romaner som ger perspektiv och inblick i olika människoöden. Vi önskar dig många givande och inspirerande lästimmar!


Den besynnerliga händelsen med hunden om natten

Av: Mark Haddon
Om Christopher som har Aspergers syndrom. Han kan alla världens länder och deras huvudstäder, han kan dessutom alla primtal upp till 7057. Men det han inte alls förstår är människor, och deras ibland tvetydiga känslor. Det här är Christophers berättelse om när han bestämmer sig för att, i fotspåren på sin idol Sherlock Holmes, ta reda på vem som har dödat grannfruns hund. En fin och spännande roman för vuxna.


Undret

Av: R J Palacio
Den 10-åriga August Pullman vet fattar att folk stirrar på honom. Trots att han gömmer sig bakom sin långa lugg och vägrar kolla någon i ögonen. Ingen trodde att August, eller Auggie som han kallas, skulle överleva sin födsel. Det gjorde han men hans ansikte blev ordentligt tilltygat under förlossningen och han har genomgått oräkneliga operationer. Det enda han önskar är att få vara som alla andra barn, men det är inte så lätt, när man inte ser ut som någon annan. Tänkvärd och hyllad roman för vuxna.


Rules (eng)

Av: Cynthia Lord
Tolv år gamla Catherine vill bara ha ett normalt liv. Vilket är nära omöjligt eftersom hon har en bror med autism och en familj vars hela värld kretsar kring hans funktionshinder. Cathrine har tillbringat flera år med att försöka lära David allt från att ”en persika är inte ett roligt äpple” till ”Behåll dina byxor på när du är på offentliga platser” – för att stoppa hans pinsamma beteenden. En sommar träffar Catherine Jason, en paraplegisk pojke, och plötsligt vänds allt upp och ner och tvingar henne att fråga sig: Vad är normalt? Passar fint för ung och vuxen.


Stulna år

Av: Susanna Kaysen
Denna numera moderna klassiker blev under 90-talet också en hyllad film.
Det är en självbiografisk skildring inifrån en psykiatrisk avdelning där vi får följa ett par unga kvinnor och deras kamp att hitta livets och sina egna värden. Gripande, engagerande och med en avväpnande svart humor! Fängslande läsning för unga vuxna och vuxna.


Mig äger ingen

Av: Åsa Linderborg
Detta är en älskad självbiografisk roman från 2007, som också har blivit film. Romanen är en barndomsskildring, som främst kretsar kring Linderborgs relation till hennes ensamstående far, som arbetade som härdare vid Metallverken i Västerås. Alkohol, utanförskap och massor av kärlek präglar denna roman för vuxna.


Flyga drake

Av: Khaled Hosseini
Om Amir som är son till en mycket välbärgad man växer upp i 70-talets Afghanistan. Från Amirs perspektiv får vi en unik inblick i Afghanistans moderna historia som kantats med krig, svält och förtryck. Oerhört drabbande och fin för en vuxen läsare.


En halv gul sol

Av: Chimamanda Ngozi Adichie
En halv gul sol skildrar med närvaro och intensitet livet för ett antal människor i fred och krig i Afrika – en stor roman som lämnar starkt avtryck. Vi får bland annat följa Olanna och Kainene, två mycket olika tvillingsystrar. Romanen har nominerats till Orangepriset, ett av den engelskspråkiga litteraturens mest prestigefyllda pris. En omväxlande bladvändare som ingen vuxen bör missa.


Jag ringer mina bröder

Av: Jonas Hassen Khemiri
Upptakten till Jonas Hassen Khemeris roman är en bil som har exploderat i Stockholm. Berättelsen utspelar sig under ett dygn då vi får följa Amor som irrar runt i stan. Gränsen mellan paranoia och verklighet blir allt suddigare. En viktig och uppriktig roman som ger perspektiv.


Väldigt sällan fin

Av: Sami Said
Noha lämnar sin familj i Göteborg och flyttar till Linköping för att studera. En stor del av hans identitet upptas av att han är från Eritrea och muslim och han vill ägna sin tid åt att förkovra sig i att läsa om hemlandet och inte bli störd. Men när folk börjar tränga sig igenom hans frivilliga isolering så vet han snart inte vart han skall ta vägen. Spännande och rörande för en ung vuxen eller vuxen läsaren.


Kalla det vad fan du vill

Av: Marjaneh Bakhtiari
I denna roliga och viktiga roman får vi följa familjen Irandoust som hamnat i Malmö, efter flykt från Teheran – en resa såväl geografiskt, mentalt och yrkesmässigt hierarkiskt. Är det kanske ändå lika långt från Glumslöv till Malmö som från Malmö till Teheran? Finns det egentligen något politiskt korrekt beteende, eller står vi alla trots vår goda vilja hela tiden med båda fötterna i klaveret? Och finns det kanske något sätt att trots våra olikheter mötas på lika villkor?


Dagar utan hunger

Av: Delphine de Vigan
Laure är 19 år, hon är anorektiker. När hon blir inlagd i sjukdomens slutstadium börjar hon efter hand förstå hur det kunde gå så långt. Dagar utan hunger återger tre månaders sjukhusvistelse, tre månader för att blåsa nytt liv i en utmattad kropp, tre månader för att kapitulera, för att bli frisk. Laures tillfrisknande är också berättelsen om hennes möte med den läkare som tar hand om henne, kanske den ende som kan ta till sig hennes smärta, den del av hennes barndom som hon inte kan frigöra sig ifrån. En mycket rörande och viktig roman för en vuxen eller ung vuxen läsare.