I dessa annorlunda semestertider finns det kanske mer tid än någonsin att förkovra sig och ta till sig spännande berättelser och livsöden. Vi har listat hyllade böcker och filmer som ger en perspektiv och kunskap om rasism och främliggörande. Ta chansen att få dig en underbar film- och läsupplevelse samtidigt som du ökar din kunskap. Perfekt semestergöra!

Böcker att uppslukas av i lediga stunder

Frihet är en ständig kamp
Av Angela Davis
Angela Davis är en av de stora legendarerna inom den svarta befrielsekampen i USA. Ända sedan medborgarrättsrörelsens dagar på 1960-talet har hon oförtrutet bekämpat orättvisor och förtryck, ofta till ett högt personligt pris. Som en av pionjärerna inom intersektionellt tänkande var hon bland de första att visa hur rasism, sexism, homofobi och andra förtrycksformer oupplösligen hänger samman och förstärker varandra.

Medborgare
Av Claudia Rankine
Att vara människa är att vilja delta, även om det innebär att du öppnar dig för ett våldsamt, sårande tilltal från världen. Att vara medborgare är att förväntas delta, även när samhället du lever i fängslar, skadar, dödar kroppar som ser ut som din. Medborgare är ett litterärt vittnesbörd om hur rasismen genomsyrar våra dagliga liv och en av de senaste årens mest lästa och omtalade amerikanska poesiböcker. Med en blandning av poesi, prosa, essä och bild naglar Rankine fast problematiken i att vara den andre, och utmanar förståelsen av begreppet medborgarskap. Exemplen kommer från framgångsrika personer som Serena Williams och Zinedine Zidane likaväl som från TV, kön i matvarubutiken och klassrummet.

Boken har tilldelats en mängd priser, bland annat National Book Critics Circle Award och PEN Open Book Award.

Slumpens barn
Av Amat Levin
Amat Levin träffar dem som kom hit redan på 1960-talet och de unga som idag gör avtryck inom kultur, mode, politik och idrott. Allt började av en slump. År 1965 är mångsysslaren Bertil Harding på resa i Senegal men kör fel och hamnar på den gambiska kusten. Slumpens barn är ett porträtt av en dynamisk diaspora.

Älskade
Av Toni Morrison
”En självlysande och förtrollad bok. Den äger mytens styrka och kraft och är en sällsynt märklig roman.”– New York Times

Den sällsamma och dramatiska berättelsen om Sethe, en svart kvinna som hellre ser sitt barn dö än att bli slav. Dottern, som aldrig fick något namn utan bara kallades Älskade, följer henne sedan hela livet och blir mer än en skugga ur det förflutna. Toni Morrison tilldelades Nobelpriset i litteratur 1993. För Älskade belönades hon med Pulitzerpriset 1988. Nu som storfilm med Oprah Winfrey och Danny Glover.

Ett amerikanskt äktenskap
Av Tayari Jones
Ett amerikanskt äktenskap är berättelsen om en kärlek som aldrig tillåts mogna. En drabbande och insiktsfull roman om ras och klass i dagens USA. Roy och Celestial personifierar den amerikanska drömmen och bilden av det nya svarta Södern. Han är ung affärsman, hon en lovande konstnär. Men precis när de ska inleda sitt liv tillsammans, händer något som sliter dem isär. 

Bror
Av David Chariandy
Michael och Francis är bröder. De växer upp i The Park, ett av Torontos mest utsatta områden, med sin mor som migrerat från Trinidad med drömmar om ett bättre liv. Bröderna är begåvade och ambitiösa, men fostras i en miljö där möjligheterna är få och tryggheten sällsynt för unga svarta män. Sommaren 1991 tar drömmarna slut, och ett liv präglat av trauma och oförlösta minnen väntar för Michael och hans familj.

Queenie
Av Candice Carty-Williams

Queenie Jenkins är 25 år, bor i London, gör ett halvbra jobb på en halvstor dagstidning och har just blivit dumpad. Tillvaron är, helt enkelt, toppen. Med svajig magkänsla och Tinder som kompass söker Queenie tröst på sämsta tänkbara ställen. Och vid sidan av de törnar hon stoiskt uthärdar som ung, svart kvinna i en sexistisk, rasistisk värld, gör hon ett rätt bra jobb med att lägga krokben för sig själv.

Nickelpojkarna
Av Colson Whitehead
När medborgarrättsrörelsen når den svarta enklaven Frenchtown, tar den unge Elwood orden från Martin Luther King till sitt hjärta: Han är lika bra som någon annan. Elwood drömmer om att bli lärare, men ett oskyldigt misstag leder till att han skickas till uppfostringsanstalten Nickel-akademin, för att bli en ”hedervärd och ärlig man”. I realiteten är det en grotesk tortyrkammare där pojkarna misshandlas och utnyttjas. För att överleva söker Elwood tröst i Dr Kings ord. Hans vän Turner tycker att Elwood är naiv, att världen är ond, och att det enda sättet att överleva är genom rävspel och list. Motsättningen mellan Elwoods idealism och Turners cynism leder fram till ett beslut vars efterverkningar blir kännbara i decennier efteråt.

Filmer att uppslukas av i sommarkvällen

Slaget om Alger (1966)
Slaget om Alger (italiensk originaltitel: La battaglia di Algeri) är en italiensk-algerisk historisk krigsfilm från 1966 i regi av Gillo Pontecorvo, med Jean Martin, Yacef Saadi och Brahim Haggiag i huvudrollerna. Den utspelar sig 1954–1957, under Algerietrevolten, och fokuserar på FLN:s organisering som gerillarörelse.

Filmen vann Guldlejonet vid filmfestivalen i Venedig och blev nominerad till tre Oscars.

Do the Right Thing (1989)
Do the Right Thing är en amerikansk film från 1989 i regi av Spike Lee. Filmen nominerades till flera Oscars och Golden Globes, men vann ej något pris. Filmen hade svensk premiär den 6 oktober 1989.

Filmen inleds till tonerna av Public Enemys låt Fight the Power. Filmen har vunnit ett flertal priser och 1999 ansågs den ”kulturellt betydelsefull” av USA:s kongressbibliotek och valdes ut för bevarande i National Film Registry.

Malcom X (1992)
Malcolm X är en biografisk film från 1992 som handlar om den afroamerikanska nationalisten Malcolm X. Den regisserades av Spike Lee. Filmen är baserad på Malcolm X självbiografi som han skrev tillsammans med Alex Haley. Denzel Washington nominerades till en Oscar för bästa manliga huvudroll för sin roll som Malcolm X i filmen.

Last stop Fruitvale Station (2013)
Last Stop Fruitvale Station är en film om Oscar Grants sista dygn i livet. Den 1 januari 2009 skjuts 22-åriga Oscar Grant ihjäl av en polis på en välbesökt tunnelbalastation. Med medpassagerarnas mobilkameror fångas händelsen av flera vittnen. Den är regisseraf av Ryan Coogler.

Selma (2014)
Selma är en amerikansk dramafilm från 2014 i regi av Ava DuVernay. Filmen är skriven av Paul Webb och skildrar marscherna för medborgarrätt som gick från Selma till Montgomery i Alabama 1965. Marscherna leddes av James Bevel, Hosea Williams, Martin Luther King och John Lewis. 

Det 13:e inlägget (2016)
Det 13:e tillägget är en amerikansk dokumentärfilm från 2016 i regi av Ava DuVernay. Titeln är en referens till det 13:e tillägget till USA:s konstitution, som förbjöd slaveri i USA efter amerikanska inbördeskriget, med undantag för fångar som dömts i domstol till straffarbete.

I Am Not Your Negro (2017)
Raoul Pecks hyllade ”I Am Not Your Negro” tar avstamp i Baldwins anteckningar, för att utforska den afroamerikanska historien och vad det innebär att vara svart i USA i dag. Filmen vann publikens pris vid sin premiär under Toronto filmfestival och nominerades tidigare i år till en Oscar för Bästa utländska film.