Det börjar lunga ner sig i kalendern. Julen nalkas och de avkopplande känslorna av att inte ha en fullbokad kalender tar allt mer plats. Och som grädde på moset så är det dessutom fredag.

I trygga händer lämnade jag sonen på skolan i morse. Och där stod Henrik, Hilda och de andra på fritids redo att välkomna. Därinne var lärarna Ann, Inger och Marie. Jag är så otroligt lycklig och tacksam för att detta arbetslag verkar trivas så bra tillsammans. Har de vuxna det bra så blir det bra för barnen.

Därefter åkte jag till Järfälla kommun och Barkarby närmare bestämt, för att träffa Björn 85 år och Rotarian. Han läste om mig i tidningen och kände att ”henne vill jag samverka med” och så kontaktade han mig. Björn visade sig vara en helt fantastiskt fin och varm människa med en fru som inte klarar sig själv längre.

När hemtjänsten kommer, sättet han pratar med frun och förberedde henne, inkluderade, tolkade och lotsade, var något av det mest kärleksfulla samtal jag någonsin hört.

Älskling, det är dags att vakna nu, säger han.

Är det, säger hon och låter väldigt förvirrad.

Du har sovit gott och legat lugnt och stilla i tolv timmar nu, berättar han. Informerar eftersom hon inte låter mottaglig för det som sker runtomkring.

Ja, nu är det morgon, säger han.

Jag har inte slagit dig i natt, frågar hon.

Nej, inte alls. Du har legat helt stilla, min älskling, säger han.

Åh, vad skönt, säger hon.

Sedan kommer hemtjänsten och ytterligare en man.

Björn går till sin fru igen.

Nu kommer en ny man, han heter Peter. Han verkar trevlig. Och så kommer Sofie som du ju känner, säger han.

Han får henne trygg. Han är hennes röda tråd. Hennes allt. Jag brinner i hjärtat. Kärleken. Den äkta. Sanna.

Under resan som sedan går vidare in mot city får jag äntligen chansen att prata lite med min vän Jörgen. En av de klokaste och finaste personerna jag känner. Med världens största hjärta. Båda har haft mycket i höst, livet och jobben. Men nu, en liten stund för samtal. Alltid lika fint. Hoppas vi får tid för långa samtal och IRL-träff.

Möte med Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästförening, och Roger Grönroos, Bildningsansvarig i Region Stockholm. Samtal om hur man flyttar organisationer, människor från A till B. Ett väldigt fint möte som avslutades med en varm kram. Som jag ju alltid gör.

Därefter en kort men skön promenad till Regeringsgatan och bilen. Iväg i solen mot Kallhäll för ett uppföljningsmöte kring Lika Olika-arbetet med Ulvsättraskolan. Svängde förbi centrum för att köpa en cypress till uteplatsen och såg då HSB Norra Stor-Stockholms storsatsning med nya bostäder. Vad kul vd-Catherina med kollegor Lena och Lotta samt alla andra fina.

Roligt nog skulle jag och Åsa ha möte på Ulvsättraskolan, som just HSB Norra Stor-Stockholm är Lika Olika-fadder åt. Härligt att gå i korridorerna i denna fina 50-talsskola och träffa bitr. rektor Lena Jilg och hennes kollega Maria. Mycket vettiga och kloka reflektioner kring förbättringar som jag och Åsa tar till oss. På så vis håller Lika Olika sig alert och förankrad till skolans värld hela tiden.

Sedan iväg igen. Släppa av Åsa och vidare till skolan och sonen. När jag kommer in hör jag skratt. Ett gäng killar och tjejer gör kullerbyttor och skuttar och cirkulerar runt fina fritidspedagogen Henrik. Det behövs verkligen fler män i skolan och förskolan. Med så många barn som saknar fadersfigurer. Jag träffar dem varje dag runt om i Sverige.

Mamma, titta!

Mamma, kom!

Mamma, mamma, se vad jag kan!

Att höra sonen säga mamma. Åh, som en sommarvind mot naken hud. Det bästa. Tackar för en fin vecka. Hand i hand går vi hem. Mot fredagsmyset, chipsen och närheten.

Innan jag stänger ner hinner jag med ett samtal med Wasaskolan i Södertäljes hårt arbetande (en hel termin utan rektorskollega får mig att buga mig djupt) och positiva rektor, Charlotte.  Genomgång av dagens temadag där det är tydligt att många viktiga känslor, situationer, utmaningar dykt upp igår. Eleverna har idag haft behov av att få ur sig många tankar och känslor. Det förstår jag, för igår gick allt jag förmedlade rakt in. Det syntes i dessa fina barn och ungdomars ögon.

Hoppas ni får en fin fredag,vänner.

Kram