Jag blir upphämtad utanför hotell Rättvik när klockan är 7.15, det är tidigt på morgonen och kallt. Sätt på dig bra kläder, här är det vinter, skickade Lisa, rektorn för Furudals skola där jag ska jobba idag. 

Lisa rattar in på skolområdet. Det är så mycket snö, vad roligt! Tänker på mina barn, och alla andra barn i Stockholm, de skulle älska om snön kom.

Det är endast tio minuter kvar innan det är dags att välkomna eleverna till dagens temadag med Lika Olika. Vi samlar ihop våra saker och skyndar oss mot en av skolbyggnaderna.

Skolan är en mindre byskola med drygt hundra elever. Först ut är de yngre eleverna F-åk 4. Det är pirrigt och spännande, tycker de. För den där Mary, hon ser inte ut som dem. Alla andra (utom två elever) är ljusa, och Mary, hon är mörk. Så spännande!

Under lunchen är det fullt liv i personalrummet. Det ser inte ut som ett typiskt (vad det nu än är) personalrum, mer som ett café eller någons ombonade kök.

Under höstlovet, som en överraskning, kom Lisa och hennes rektorsassistent och ordnade om allt så att kollegorna skulle få det trevligt och trivsamt. Wow! Det kallar jag engagemang och genuin omsorg.

De älskade allt det nya, berättar Lisa. Det är verkligen roligt att de uppskattade inredningen och det nya. Nu vill man riktigt sitta där och mysa.

Efter lunchen är det dags för högstadiet. Och vilken överraskning det blir att träffa på Filip. Filip som lyssnade på mig innan skolavslutningen på Kung Karls skola i Kungsör (i samarbete med Sparbanken Västra Mälardalen).

Hans lärare Anna berättar att han berättat åt hela klassen att han lyssnat på mig tidigare och att det är grymt bra, värt det. Vilket enormt fint omdöme. Han minns mycket av det jag berättar, det märks att det tagit, även om det gått några månader sedan.

Dagen går snabbt. Plötsligt är det dags att åka tillbaka till Rättvik för att vila och ladda batterierna inför kvällens föreläsning för vårdnadshavare. Hur många tror du kommer, frågar jag Lisa som kör mig tillbaka? Det är alltid väldigt svårt att samla föräldrarna. Ibland kommer tre och som mest har det kommit 30.

Oavsett så är jag så glad att Leksands Sparbank velat ge oss detta stöd i vårt värdegrundsarbete. Om inte det fungerar så fungerar ingenting, säger Lisa.

Kram