Under ledighet fylld av resor, familjebesök, extra utgifter och press att känna sig munter och fylld med gott humör kan utmana även de lyckligaste och mest fungerande par. Innan ni kastar er in i semesterbubblan har ni ännu chansen att förbereda er så att denna sommarsemester blir så kärleksfull och fin som ni är värda att ha den.

Normalt ger de flesta av oss vår största energi till vårt arbete eller våra barn, och förhållandet får ta det som blir över. Under semestern kan det vara särskilt svårt att prioritera relationen, men om någon gång så är semestern viktig för att ladda de gemensamma batterierna och tron på kärleken i förhållandet.

 • Gör din partner till en prioritet.

  Innan du besöker familj eller vänner under semestern, snacka om vad med din partner om vad du förväntar dig, och vad ni kan tänka er behöva under vistelsen i form av närhet, omtanke och egentid . Kanske behöver någon av er extra ömhet när ni umgås med andra, kanske behöver någon av er tid för sig själv då och då när ni umgås tätt med andra under flera dagar? Prata om det, så är det enklare att stötta varandra. Små gester av omsorg kan ha stor inverkan.
 
 • Dagliga incheckningar

  Dagliga incheckningar kan kännas som ett onödigt ok under semestern, när att göra-listorna är längre än någonsin. Men det är värt att ta sig tid att kort stämma av måendet med din älskade en gång om dagen. Vi människor är experter på att ta varandra för givna och när mycket pågår omkring oss blir vi lätt för distraherade att vi slutar kolla av hur vi mår och vad vi behöver. Det går att göra incheckningar på många olika sätt, ta en morgonpromenad bara ni två, en kaffe, en dusch ihop eller något annat som ändå ska in i schemat.
 
 • Uppskatta era skillnader

  Att navigera bland olikheter är en del av att ha en relation, men att ha olika egenskaper, viljor och önskemål på semestern kan vara riktigt jobbigt. Ekonomi, typ av umgänge, grad av aktivitet och stress över att hinna vila är några vanliga punkter där åsikter och önskemål kan skilja sig åt. Här gäller det att acceptera att era olikheter inte beror på en av er, utan er båda. Ni tycker eller är olika. Försök att hitta det positiva med det.
 
 • Lyssna

  Stressnivåerna är konstigt nog ofta högre under semestern, än i den vanliga vardagen. Inte bara för att vi har mer aktiviteter att beta av, utan också på grund av att familjedynamiken kan hamna ur balans. Besök hos svärföräldrar kan orsaka spänning, skillnader i föräldrastilar skapa konflikter och olika behov av egentid bli till en stor och taggig mur emellan er . Det är nu det gäller att ni lyssnar på varandra. Varför blir ni irriterade, vari ligger konflikten - egentligen?För att bli bättre på att lyssna icke-reaktivt gäller det att ta ett steg tillbaka och hoppa ur sig själv och de egna känslorna. Vad känner din partner och varför? Att få plats och tid att berätta om sina åsikter, bli lyssnad på och respekterad kan göra underverk i en isig eller explosionsartad situation. Tänk på att tyst lyssnande intet betyder att du håller med, utan du att låter din partner känna sig hörd innan du erbjuder ditt perspektiv.
 
 • Fråga din partner: "Hur vill du helst ha ömhet?"

  Människor tenderar att ge kärlek på det sätt som de själva vill bli älskade. Men det som skapar kärlekskänslor och trygghet hos en person kan skapa det motsatta hos en annan. Fråga därför din partner hur hen helst vill få din kärleksbekräftelse.Det finns fem huvudsakliga sätt som människor gillar att ta emot kärlek på: beröring, kvalitetstid, verbal bekräftelse, praktiska handlingar (ta bort skräp eller städa upp köket efter en semestermåltid, till exempel) och gåvor. Hur prioriterar du och din partner dessa? Ta reda på det och ni ska se att semestern blir enklare, roligare och framför allt kärleksfullare.
  Källa: Psychology today, Modern Psykologi, amelia, Må Bra.