Att det är lättare att ta till sig kunskap som ung än som äldre är inget nytt. Men det betyder inte att vi vuxna inte kan spetsa våra hjärnor och både öka potentialen och inlärningsförmågan. Så ge dig själv en ovärderlig höstpresent – tid att trimma hjärnan och bli både piggare och gladare!

Visst kan det kännas tryggt och skönt att låta vardagen ha sin gilla gång, eller kanske i många fall – hetsiga gång. Att var sak har sin plats, tid och funktion, ingen tid för spontanitet eller förändring. Men det vi missar när vi springer i all världens fart genom livet, utan att ge oss själva möjlighet till varken återhämtning eller utveckling, är oss själva. Ja, just precis. Oss själva och det vi har inom oss i form av kapacitet, som om den får komma till sin rätt gör oss gladare. Forskning visar nämligen att vi blir lyckligare och mer tillfreds om vi håller hjärnan i trim. Det behöver inte vara komplicerade övningar. Tvärtom räcker det med kontinuerliga småutmaningar som går att få in i vardagsschemat.

Här är några saker att tänka på om du vill ge din hjärna bästa möjliga förutsättningar.

Ät rätt!
Kost som innehåller grönsaker, fullkornsprodukter, nötter, frukt, olivolja och fisk rik på omega-3, det som brukar kallas medelhavskost, har positiv effekt på hjärnan genom att förbättra kommunikationen mellan hjärnans nervceller.

Tänk på hjärtat
Hjärnan använder 20 procent av blodet som hjärtat pumpar ut, så om blodkärlen inte fungerar som de ska får det negativa effekter även på hjärnan.

Konditionsträna
Att få upp pulsen ökar blodcirkulationen, vilket i sin tur ger hjärnan mer kraft att jobba. Dessutom ökar din uthållighet som också gynnar din inlärningsförmåga.

Utmana skallen
Allt som får dig att tänka till lite extra är en fördel i processen att få en spänstig hjärna. Lös korsord, sudoku, läs böcker som kräver hela din koncentration eller gör några av alla de många hjärngympaövningar som finns att ladda ner gratis på nätet.

Låt kreativiteten flöda
Att spräcka ramar för vad som känns naturligt för dig och inte är en fantastisk språngbräda till en ökad hjärnkapacitet. Ett sätt att göra detta är att skapa kreativt utan att resultatet ska fylla någon funktion. Ja, förutom att göra dig smartare då. Måla, klipp, klistra, rita, snickra, sy, gör något som tänjer på förnuftets gränser och frammanar fantasin. Ju mer öppen du är för nya intryck, desto större potential har du att lära dig nytt och utvecklas.

Ha kul!
När vi skrattar och njuter i gott sällskap får vi energi att ta in nya intryck och kraft att ta oss igenom motgångar.

Sov gott
Sömn är A och O för hela kroppens välmående, inte minst för hjärnan. När vi sover stärks minnet och hjärnan rensas från skadliga ämnen som annars kan skada nervcellerna.

Källor: Må Bra, lifebutiken.se, huvudsidan.se, Svenska Dagbladet och idrottsforskning.se