Inbjuden till Jönköping och HSB Göta vinterfirande ankommer jag med taxi från Nässjö  då SJ-tåget är 45 minuter sen. Jag hinner precis få av mig allt, installera mig och testa tekniken – sedan går fantastiskt rolige magikern Johan upp på scenen.

Det är en teknik att kunna vara både rolig och magisk samtidigt, men Johan från www.nylinder.com, lyckas utmärkt. Han är dessutom väldigt trevlig och dagens värd.

Först upp på scenen välkomnar han Elin, styrelseordförande för HSB Göta Hennes anförande går rakt in i hjärtat och är såväl tänkvärd, engagerande och viktig. Varför går du till jobbet, frågar hon inledningsvis. I 30 minuter håller hon de drygt 200 gästerna (all time high, berättar Lise-Lei som bjudit in mig) hänförda.

Hon avslutar med social hållbarhet som en viktig del i HSBs värdegrund och ethos, som man arbetar med. Då välkomnar hon mig upp på scenen.

Jag får en dryg timme tillsammans med alla de fina HSB:arna, männen och kvinnorna, medmänniskorna. Och jag pratar om att vi är varandras arbetsmiljö, varandras vardag, varandras liv – på så många olika sätt.

Efter föreläsningen, då jag väntar på taxin till flygplatsen kommer jag i samtal med en av deltagarna (jag visste inte att det fanns en flygplats i Jönköping förrän nu. Herregud, alla tågresor jag kunde ha besparat mig genom åren!).

Jag fick många tankar om det du sa, säger han. Jag har en son med autism och adhd och den vardag vi lever med alla instanser, utredningar, utbildningar – ja, allt. Det är ett utanförskap om något.

När vi pratade så inser jag, igen, att vi vet så lite om varandras vardag. Och hur viktigt och roligt det är att få gå i någon annans skor.

Hans son, med alla sina fantastiska dimensioner och en vardag fyllt av att behöva göra mer än andra och att vara ”speciell” på fler nivåer än många andra – han behöver inte höra elaka ord, viskningar eller möta ett utanförskap i samhälle och skola. Det räcker med det han redan har. Och även för föräldrarna. Därför är arbetet för ökad tolerans så himla viktigt. Att vi lär oss att hålla tyst och att backa.

På vägen hem kom ingen taxi. Alla taxi var upptagna på en annan stor konferens.

Då kommer Anette, ägarinnan till Jönköpings Hotell och Konferens, och kör mig till flygplatsen. Vilken service. Helt otroligt fint. Vi fick en liten pratstund och jag lärde mig att hon och hennes man driver hotellet tillsammans och har gjort det i många år. 14 anställda har de och de är som en liten familj, berättade hon.

Överlag så kan jag verkligen rekommendera Jönköpings Hotell och Konferens  

Kram