I år blir julen annorlunda. Vi kommer inte kunna träffas som vi brukar och kanske behövs några nya aktiviteter för att liva upp ledigheten en aning. Här är en lista att börja med.

Åka skridskor
Passa på att glida fram närmast ljudlöst på konstgjord eller naturlig is medan vi har vinter. Lite varm choklad, några bullar och ett sittunderlag passar fint i pausen när kinderna är rosiga och fötterna ömma. 

Baka till dig själv eller andra
Matbröd, scones, kakor, bullar, muffins, knäcke, tårtor eller rulltårta. Att baka är en konst och utbudet är oändligt. Överraska familjen med nybakat frukostbröd, grannen med en doftande bullpåse på dörrhantaget, en smarrig limpa i fin inslagning till mor- eller farföräldrar (överlämnas med distans) eller ge dig själv en lyxig afternoon tea med ljumma scones, ost och marmelad. Både kul som aktivitet och gott i magen!

Spela spel – via zoom med andra eller hemma med familjen
Det har blivit allt vanligare att kompisar och storfamiljer spelar sällskapsspel även digitalt. En av innovationerna som Corona har tvinga fram. De flesta spel går utmärkt att spela över exempelvis zoom, bara att låta en av de medverkande (som har ett spel hemma) att sköta pjäsernas steg. Må bästa person vinna!

Lär dig nya saker på Youtube
Lär dig göra färsk pasta, alfabetet på japanska, vika origami, ett nytt kortspel, baka macarons, sticka eller något annat som du har haft på din “att göra”-lista. Youtube fullkomligt vimlar av fantastiska och lättförståeliga instruktionsvideor, det är bara att börja förkovra sig!

Läs högt
Få saker är så lugnande och gemytliga som högläsning. Att sitta tillsammans, ihopkurade i fåtöljer, soffa, på kuddar på golvet eller liggande på mattan medan någon läser från en spännande roman. Antingen kan högläsaren skifta från dag/kväll till kväll, eller så kan samma person läsa. Det finns massor underbara böcker som passar hela familjen, och läsningen är endast för vuxna är ju jordens all litteratur tillgänglig. Ge det en chans, kolla in bibblan!

Upplev världen genom filmen
Har du sett filmerna Den blå planeten, Liv på jorden, Däggdjurens liv eller någon annan av zoologen, författaren och programledaren Sir David Frederick Attenborough stora mängd fantastiska filmer. Via tv-skärmen möter vi jordens alla fantastiska varelser och växter genom mångfaldigt prisbelönat filmfotgrafi och Attenboroughs stora kunskap. Samlas och häpnas över vad vi har och måste vara rädda om.

Skriv brev och kort

De flesta av oss har vänner och bekanta som vi träffar allt för sällan, inte minst nu, efter detta år. Ta dig tid och skriv ett brev till någon, kanske dela med dig av ett minne och visa att du tänker på hen.

Skriv dagbok
Att helt ocensurerat få beskriva våra känslor och innersta tankar får oss att dels mogna och utvecklas, och dels att fatta mer grundade beslut. Att skriva dagbok är sedan urminnes tider människans sätt att minnas livet och få en teraputisk vägledning – av sig själv. Och ja, det funkar. Forskning  (Baikie & Wilhelm, 2005, Robinson, 2017 mm)visar att vi mår bättre, blir mer empatiska, ökar ordförrådet och fattar bättre beslut när vi skriver dagbok. 

Porträttverkstad!
Samla familjen eller vännerna (går bra via exempelvis zoom) och föreviga varandra med papper och penna, vattenfärg, olja eller kol. Lotta vem som ska porträtteras av vem och sätt igång. Det spelar ingen roll hur duktiga ni är på att måla, det är stunden med fullkomligt fokus, kreativitet och gemenskap som är poängen. Och! den fantastiska samling porträtt det blir, perfekta att göra en rolig, fin och kärleksfull tavelvägg av.