Har du flyttat efter sommaren för att börja nytt jobb eller skola? Det är inte ovanligt. I vuxen ålder är det inte så lätt att komma in i en ny stad, utan vi behöver jobba på det sociala för att bli hemmastadda. Augusti är den månad vi i Sverige oftast byter hemstäder. Här kommer några tips på hur du lättare gör dig hemmastadd på en ny plats.

  1. Säg ja

 Är du på jakt efter nya vänner måste du börja säga ja – till allt, eller i alla fall det mesta. Även om det någon erbjuder är att gå på ett spinningpass efter jobbet, då du vanligtvis landar i soffan framför tv:n.  Ska kollegorna ut på en AW – haka på. Frågar en på din träning om någon har tid för en lunch – säg ja. Det kommer bli svårare att hitta nya vänner om du inte tackar ja till att umgås med nya människor. När du börjat känna några stycken, då kan du börja tacka nej till inbjudningar och initiativ.

  1. Använd dig av dina kontakter

Världen är inte så stor, alltid finns det någon som känner någon i den stad du ska flytta till, även om det är din kollegas grannes mamma eller kompis systers barnvakt. Be hen presentera dig för hens bekant. Hör av dig till den och berätta att du är ny i stan och att du känner ”bla bla” och att du undrar om ni kan ta en fika tillsammans. Ni behöver inte bli bästisar men det är alltid skönt att ha någon som du ”typ” redan känner i staden.

  1. Skaffa dig en daglig rutin

Det blir lättare om du träffar samma människor flera gånger och vid samma tid varje dag. Har du hund, inga problem, på promenaderna kommer du kunna hitta människor att slå dig i slang med och kanske till och med bli vän med. Andra rutiner du kan börja med är att köpa en kaffe på samma café på väg till jobbet, gå till parken varje lördag, gå på samma träningspass, engagera dig i en förening eller gå till biblioteket ofta. Då kommer du troligtvis träffa någon som också alltid är på dessa ställen, och som delar det intresset som platsen erbjuder. Efter ett tag kommer det kännas naturligt att ni börjar prata med varandra. 

  1. Var aktiv

Det finns inget bättre sätt för att träffa nya människor som att börja träna. Gå med i en springgrupp, träna på pass eller börja på en yogastudio. Här blir det naturligt att börja prata med varandra. Det räcker med ett ”vad jobbigt det var idag”, eller ”vet du hur man gör den här övningen?”. Är inte träning din grej? Börja då med någon annan hobby eller gå en kvällskurs. Här har du stor chans att träffa nya vänner som gillar samma saker som du.

  1. Kompisdejta

Sociala medier kallas just sociala av en anledning – de är sociala! Använd dem för att hitta nya bekanta. Skriv ett inlägg där du berättar att du är ny på den plats du flyttat till och att du är ute efter att träffa ny vänner. Det finns stora chanser att någon känner någon som också bor där!

  1. Ha tålamod

Att byta hemmiljö i en ny stad tar på krafterna. Du kommer kanske att sakna människor, rutiner, platser, men allt det där finns kvar. Nu gäller det att du steg för steg gör dig hemmastadd i det nya. Och det tar tid. Gör det mysigt hemma, skaffa rutiner, säg ja, var öppen med din flytt i dina sociala kanaler och använd dina nätverk. Vips så är din nya stad ett tryggt hem, med massoor av vänner coh bekanta.

 

Källa: Metro, SvD