För många kan de mörka månaderna och pågående globala händelser skapa en känsla av trötthet, hopplöshet och sorg. Men det finns sätt att hitta ljuset och stärka sig själv även i svåra tider.

När vi konfronteras med en ständig ström av negativa nyheter, som en global pandemi, krig eller ekonomisk osäkerhet, kan känslan av hjälplöshet bli överväldigande. Denna typ av medkännandeutmattning eller ”compassion fatigue” kan göra det svårt att hantera personliga utmaningar, som att ta hand om en sjuk familjemedlem eller navigera i en personlig kris, eftersom vår förmåga till empati överbelastas av de ständiga kraven på vår omsorg och uppmärksamhet. När det dessutom är mörka årstider som Nordisk höst och vinter kan känslan av hopplöshelt kännas svår att övervinna.

Acceptans och bearbetning
Det är nyttigt att erkänna jobbiga känslor som en normal reaktion på ovanligt stressande omständigheter. Till exempel när en fysisk känsla av isolering under de mörkaste månaderna kolliderar med nyhetsrapporteringar om katastrofer, kan det leda till en känsla av att vara vara mentalt instängd eller fast. Det är i dessa stunder viktigt att ge sig själv utrymme att sörja och att söka stöd från vänner, familj eller professionell hjälp. 

Ljusbehandling
För de med SAD kan ljusbehandling vara speciellt fördelaktigt under dagar när det känns omöjligt att lämna sängen på grund av en djup tristess och energibrist. Ljuslådor kan användas hemma eller på kontoret och erbjuder en praktisk lösning för att hjälpa till att lyfta humöret.

Metoder för inre styrka

Meditation och Yoga
Meditation- och yogaövningar kan vara särskilt värdefulla under perioder av hög stress, som när man står inför viktiga deadlines på arbetet eller hanterar familjekonflikter. De kan fungera som en daglig reset-knapp för sinnet, vilket tillåter en paus från yttre press.

Regelbunden motion
Att upprätthålla en rutin av fysisk aktivitet kan vara svårt när man känner sig nedstämd, men det är här det kan ha sin största effekt. En promenad i frisk luft kan vara tillräckligt för att ge en upplyftande känsla, särskilt efter en dag av isolering inomhus.

Välgörande kost
Mat har en direkt påverkan på vårt välbefinnande, särskilt under de mörka månaderna kombinerat med stressen från nyhetsrapportering. En näringsrik kost, rik på vitaminer och mineraler, kan stödja hjärnhälsan och förbättra humöret. Omega-3-fettsyror, som finns i fet fisk, nötter och frön, är kända för sina antiinflammatoriska egenskaper och deras förmåga att främja mental klarhet. Vitamin D, ofta kallat ”solskensvitaminet”, är också avgörande under vintermånaderna och kan behöva kompletteras när solljuset är begränsat. Att inkludera färgglada frukter och grönsaker kan inte bara vara upplyftande för sinnet utan även bidra till nödvändiga antioxidanter. 

Omge dig med positivitet

Positiva influenser
Det kan vara en tröst att dyka ner i en god bok eller en musikalbum som du verkligen gillar, speciellt under tider av sorg eller efter att ha mottagit dåliga nyheter. Dessa små flyktvägar kan erbjuda en välbehövlig distraktion och ett perspektivskifte.

Socialt stöd
Att delta i sociala evenemang, även virtuellt, kan hjälpa till att bryta känslan av isolering. Detta kan vara särskilt användbart för dem som jobbar mycket ensamma, lever i singelhushåll eller av olika anledningar saknar daglig mänsklig interaktion. Att känna sig som en del av en gemenskap, även i små doser, kan ha en positiv inverkan på vårt emotionella välbefinnande.

Skriv dagbok: Uttryck dina tankar och känslor på papper för att hjälpa till att bearbeta sorgen eller stressen.

Meditera: Ägna tid åt meditation för att finna inre frid och klara av negativa tankar.

Skapa en tröstkälla: Omge dig med föremål som ger dig tröst, som foton av lyckliga tider eller personliga föremål som betyder mycket för dig.

Prioritera sömn: Försök att hålla en regelbunden sömnschema för att stärka din mentala och fysiska hälsa.

Näringsrik kost: Fokusera på mat som kan boosta humöret, som choklad med hög kakaohalt eller mat rik på omega-3.

Digital detox: Ta pauser från nyheter och sociala medier för att undvika negativ informationsöverbelastning.

Förbind dig till små mål: Sätt små, hanterbara mål varje dag för att ge en känsla av prestation och framåtrörelse.

Sök socialt stöd: Dela dina känslor med en vän, familjemedlem eller en stödgrupp.

Ljusbehandling: Använd en ljuslåda eller försök att få så mycket dagsljus som möjligt för att bekämpa effekterna av SAD.

Professionell hjälp: Överväg att prata med en psykolog eller terapeut som kan erbjuda strategier för att hantera sorg och stress.