Tommy hämtar mig utanför Best Western Nya Star mitt i centrala Avesta. Det är tidig morgon och vi ska åka drygt 30 minuter till Horndal och Johan Olovskolan.

Jag är nog Sveriges enda Integrations-och trygghetssamordnare, berättar han.

Tommy går bland annat igenom alla kränkningsanmälningar på skolan sedan tre år tillbaka för att se tendenser och statistik.

Oj, vad spännande, tycker jag. Så mycket kunskap att lära sig från. Jag vill höra allt han kommer fram till sedan.

Vi får åka på blixthala vägar och Tommy kör bra och tryggt. Väl framme vid skolan står biträdande rektor, och den underbart fina humanisten, Lisbeth och hälsar oss välkomna ute i kylan.

Vi är alla glada och taggade inför dagens temadag med Lika Olika.

Det är en lång dag som väntar. Först ska jag träffa alla barn i förskoleklass upp till årskurs fyra.

Barnen är försiktigt nyfikna och kommer in i aulan. Det är en gammal skola så det är lite kallt, tur nog kommer pulsen snabbt upp då jag börjar prata.

Barnens ögon är stora och de nickar allvarligt när jag frågar dem om de tycker att det är viktigt att få trivas.

Det går omkring 230 elever här och en tredjedel är nyanlända som kom i krisen då kommunen tog emot många. Nu är ungefär hälften framför mig.

Lärarna och skolpersonalen är så engagerade och är redo att fånga upp alla känslor som barnen får. När jag avslutar förmiddagen är såväl de små som jag  fyllda med varma känslor och glädje.

Det är julpyntant på skolan. Lokalerna lite om min gamla skola från förr. Långa korridorer, tegelväggar och väldigt praktiskt ordnat.

Skolan är byggd under 60-talet berättar Lisbeth. Horndal är ett område med många arbetare som varit på bruken.

I aulan sitter skolpersonalen och väntar på mig. Det är kallt i rummet så vissa har sina dunjackor på. Det känns fint att träffa dem alla.

Arbetet sker i samarbete med Södra Dalarnas Sparbanks som är Lika Olika-fadder till Johan Olovsskolan och fem andra skolor.

Åvestadalsskolan och Domarhagens skola (Avesta)

Olympicaskolan, Vasaskolan och Annaskolan (Hedemora)