Jul, jämställdhet och lycka. Ja, en treenighet så god som någon. I alla fall enligt studier som har gjorts på hur ansvarsfördelningen ser ut i Sverige inför julen, och på hur jämställdheten påverkar välbefinnandet. Till dig som delar lika på bestyren, bra jobbat! För dig som behöver fördela julansvaret lite mer jämnt med din partner, kommer här några tips på vägen.

Jämställdhet ökar chansen till lycka. Det visar studier gjorda utifrån resultatet i World happiness report där de nordiska länderna ligger i topp vad gäller just lycka. Ekonomiska och trygghetsmässiga aspekter är sedan gammalt nyckeln till att må bra, men utmärker sig gör alltså även en familjesituation där de vuxna delar på hemarbetet och har ett gemensamt ekonomiskt ansvar. Att trivas hemma är en avgörande faktor för att känna tillfredsställelse i livet. Delat ansvar för hem, barn, ekonomi och sociala aktiviteter visar sig vara ett lyckosamt recept.

 

Stressig högtid – framför allt för kvinnor
Vi har en av årets största högtider framför oss, där lugn, ro och familjära aktiviteter är i fokus. Passa på att rannsaka hur jämställd din familjesituation är, för att kunna förbättra och ge dig och din partner bästa förutsättningar att trivas. En studie gjord på svenskar 2018 visar nämligen att en av fem känner sig stressade inför julen. Skillnaden mellan hur män och kvinnor känner är stor. Medan 14 procent av de tillfrågade männen uppger att de känner en generell stress inför julen är motsvarande siffra för kvinnor hela 27 procent. Ofta varar stressen en bra bit in på det nya året, eftersom det kan vara svårt att få tid till återhämtning när den jobbfyllda vardagen drar igång igen. 

Så här kan du minska stressen och fira en jämställd jul
Det är inte bara den som drar tyngsta lasset i hemmet som förlorar på snedfördelningen. Finns det barn i relationen finns det flera studier, både internationella och svenska, som visar att pappor i en ojämställd heterosexuell relation, har sämre kontakt med barnen genom hela livet. Det och det faktum att parrelationen mår bättre av ett jämnt fördelat familjeansvar kan vara motivation nog att ta sig en titt hur det ser ut där hemma. Om du och din partner vill ha lite stöd på vägen till en jämställd ju, kommer några tips här. 

 1. Planera i god tid vad ni ska göra.
  Allt ifrån inhandling, pyssel, städning, matlagning, budget till social kontakt med släkt, planering av eventuella Lucia-tåg för barnen och andra aktiviteter. 
 2. Dela upp ansvaret
  Gör listor, bocka av. SÅ skönt att kunna ha koll och veta vem som ska göra vad.
 3. Lika tid med barnen
  Tänk på att dela aktiviteter med barnen mellan er, så att båda får chans att pyssla, läsa böcker, köpa julklappar och umgås med dem. För barnen är det inspirerande och givande att se båda föräldrarna ta gemensamt ansvar för olika uppgifter.
 4. Se och uppmuntra varandra istället för att granska.
  Istället för att kräva att partnern utför uppgifter så som du hade gjort dem, är det bättre för båda parter att acceptera att ni tänker olika och uppmuntra jobbet istället för att kritisera. 

 

Källa: Mama, Må Bra, TCO/Novus, DN

Panelsamtal från UR, om tolerans i skolan.