Det är en skön tidig morgon när jag kommer fram till Katrineholm. Jag känner mig alltid så välkommen här. Och efter de många resorna hit för Hyreshuset i Katrineholm och ICA Maxi Katrineholm har jag fått mina favoritställen. Bland annat Sultans konditori.. Men idag hinner jag inte förbi dem. 

Istället går jag genom den ännu sovande stadskärnan, där butiker är på väg att öppna, vuxna skyndar till arbetet och skolbarn på väg till sina lektioner. Det är skönt att få röra på benen. 

Längst upp på en av huvudgatorna ligger Järvensskolan Tallås aula, Tallåsaulan. Den vackra arkitektritade byggnaden som tronar över staden. Jag väntar utanför då jag stämt träff med Hyreshusets I Katrineholms marknadschef Fredrik Ydewall. Han ska precis som sist, presentera vårt samarbete och deras engagemang som Lika Olika-fadder till de bägge Järvenskolorna, Tallås och Södra. 

När han bromsar in på parkeringen så blir jag så väldigt glad och peppad. Det är så hjärtligt att se honom igen. Han är en så fin person, de är dem alla faktiskt som jag mött på Hyreshuset. Genuina, engagerade och väldigt glada och positiva. 

För bara några dagar sedan arbetade han med deras engagemang med Kvinnojouren Miranda, där familjeföretaget Hyreshuset i Katrineholm, sponsrar Mirandas kvinno-och tjejkvällar två dagar i veckan. 

Efter tre år renoveringar av området är det viktigt att de boende känner att det är deras bostadsområde och är rädda om det, berättar Fredrik. 

Och genom att nå ut till kvinnor och nysvenskar så kan vi stötta dem tillsammans med kvinnojouren kring deras rättigheter och möjligheter, säger han vidare. 

Konceptet med såväl Kvinnojouren Miranda och Lika Olika går under Hyreshusets Responsring-engagemang (fantastiskt namn!)

Fredrik och jag kramas och sedan går vi in till den stora aulan. Där blir det ideal hejarop och fler kramar. Jag minns skolpersonalen med sådan värme, Maria, Monica, Sid och Hasse och de andra. Rektor Magdalena kommer och välkomnar de 350 eleverna. Sist vi sågs var hon rektor för den ena av Järvenskolorna, men sedan ihopslagningen är det båda. 

Det är roligt och utmanande på samma gång. Vad är den största utmaningen, undrar jag. Alla trasiga elever, de är fler än någonsin, berättar Magdalena. 

Under dagen tillsammans får jag erfara ett tydligt sådant exempel på trasiga hemförhållanden då en elev berättar om saker som inget barn ska behöva vara med om. Det får mig att bli både arg och ledsen. Du kan läsa om det här. 

Det är så otroligt många barn och ungdomar som inte blir sedda, inte respekterade, hamnar utanför och som verkligen inte ska behöva ha det så. Så tack, tack så himla mycket till Hyreshuset i Katrineholm som vill hjälpa och bry sig tillsammans med mig och mina kollegor på Lika Olika.

Och tack till alla fantastiska lärare och skolpersonal som varje dag brinner och arbetar häcken av sig för att orka laga, fixa, bry sig och framför allt, utbilda. Ni är otroliga. Tack även till rektor Magdalena för förtroendet. 

Kram

 

Tidigare poster:

Södra skolans personalutbildning