Det är en väldigt tidig morgon när SJ-tåget avgår från Stockholms central mot Katrineholm. Jag är på väg mot vårterminens första utbildning med Lika Olika. Järvenskolan Tallås och personalutbildning i tolerans. Hyreshuset i Katrineholm är Lika Olika-fadder. 

Det är alltid en ära att få komma och möta människor som vill berikas, inspireras och vidga sina vyer. Dagen blir inget undantag. Skolan, åk 7-9, är en ordentligt stor och även kulturmärkt, byggnad.

Men trots sin storlek så berättar värdegrundsansvarig Susanna och rektor Magdalena att de får trängas ordentligt. Och som jag förstår det ska det tillkomma ännu fler elever i framtiden.

Att skolan är så pass gammal som den är märks inte. Det är rent och fint och välbevarat. I personalrummet finns roliga detaljer som en telefonhytt med en glas-och trädörr som uppenbart är ålderdomlig. Räckena vid trapporna är en ren inredningsdröm, tycker jag. Men man blir hemmablind, säger Sanna.

Vi kopierar upp de sista dokumenten och pedagogiska handledningarna för Lika Olika-arbetet. Sedan möter vi de närapå 70 kollegorna. Och det blir så bra.

Den värme och den välkomnande känsla som gänget bjuder på är otrolig. Vi rivstartar med att rektor Magdalena välkomnar och sedan får Susanne, vd för Hyreshuset i Katrineholm ordet. Hon berättar varför de valt att stötta Lika Olika:s toleransarbete och ge det till Tallås (och Järvenskolan Södra) kommande tre år. Mer om det på Likaolikametoden på Facebook.

Fyra långa timmar, rakt igenom, bara glädje. Vilket kanongäng att starta terminen med.

När jag beger mig in mot Katrineholms stad så är hjärtat fyllt med tankar, glädje och också en uns trötthet. Jag har varit på resande fot redan 12 timmar och har ett antal kvar tills jag är hemma.

Kram