Det är obeskrivligt pirrigt i matsalen på Klostergårdsskolan när dagens temadag med Lika Olika ska starta. Barn, 6-10 år sitter förväntansfulla. Jag och kollegan Petra står sida vid sida med skolledningen, Marita, Anna och fritidspedagog Hossein. 

Att alla ska få trivas är grunden till en skola för alla. Rektor Marita och biträdande rektor Anna hälsar alla välkomna och påminner om hur viktigt det är att få vara olika.

Sedan tar jag vid. Och atmosfären i matsalen flyger mot taket. Det är så mycket glädje, känslor och fina barn som vill dela med sig.

Händerna räcks upp mot taken när jag frågar: 

Hur många fler än jag har känt sig olik?

Hur många fler än jag har försökt dölja smärtat i hjärtat när man hamnar utanför?

Vi är på plats på Klostergårdsskolan, en grundskola F-åk 6 i Klostergårdens område. En skola med 70 procent elever med invandrarbakgrund, även om de flesta är födda i Sverige.

När jag började arbeta på skolan för 31 år sedan var det 10 procent som hade bakgrund från andra kulturer, säger Hossein.

Det är en skola med vårdnadshavare som arbetar som läkare, chefer likväl som vaktmästare, butiksbiträden eller som är arbetslösa.

Skolan representerar väl samhället i stort, säger Marita. Vilken fantastisk fördel för eleverna att få gå här, säger jag.

Tack vare HSB Skåne, som är Lika Olika-fadder åt skolan, och som har medarbetare som bor i området eller som har barn på skolan, kan Lika Olika arbeta med tolerans och stötta det fantastiska arbete skolan redan gör i värdegrundsfrågor. Under dagens lunchpass hinner Petra och jag åka in till city för att säga hej på lokalkontoret.

Några elever från mellanstadiet kommer fram och berättar att under rasten har ”alla i klassen” börjat prata om känslor. Och alla vill dela med sig.

Jag har inte varit med om det innan, säger en av tjejerna.

Hur känns det, undrar jag.

Bra. Jättebra, säger hon.

En av det bästa sakerna är också alla fantastisk skolpersonal som redan tidigt i morse kom fram och sa, vi är så peppade inför dagen. Det blir alltid bra när dem som är de främsta förebilderna på skolan säger så.

En helt igenom underbart bra dag. 

Kram