Den 10 mars inleds årets Ramadan som är fastemånad för alla med muslimsk tro. Ramadan firas över en miljard muslimer i världen – islam är den andra största världsreligionen och andelen muslimer i Sverige uppskattas till cirka 8 procent av befolkningen. Som icke-fastande arbetsgivare och kollega bör man därför vara medveten om vad fastan innebär för medarbetaren och hur man kan ta hänsyn. 

Den här artikeln riktar sig till dig som inte själv fastar men som vill lära dig hur du kan bli ett bättre stöd för dina fastande kollegor.

Syftet med fastemånaden Ramadan är att rena själen och komma närmare Gud genom att avstå från frestelser och undvika konflikter, och också att uppleva hur människor som lever i fattigdom har det. I praktiken betyder Ramadan att man varken äter eller dricker mellan soluppgång och solnedgången (eller först efter klockan 21 på kvällen, beroende på var man bor och när solen går ner).

Bra att tänka på för arbetsgivare och kollega om Ramadan

Det är inte farligt
De flesta vuxna muslimer har fastat i 10-15 år. De vet vad de gör och behöver inga förmaningar eller oroliga blickar från jobbarkompisar som inte är muslimer. 

Hantera arbetssituationen respektfullt
Sjuka, gamla och de med tunga arbetsuppgifter är befriade från fastan. Bedömningen sker individuellt. Är du orolig för din kollegas eller arbetstagares prestationer, ha ett respektfullt och förstående samtal om hur ni kan hantera situationen.

Ha förståelse för minskad social närvaro
Fastande muslimer äter inte lunch, dricker inte vatten, kaffe eller te. De avgör själva om de vill sitta med på lunch och fika, eller om de vill tillbringa sina raster i vilorum, med meditation eller på promenader. Det handlar inte om att de inte bryr sig om sina kollegor, det handlar om att de tar till vara Ramadans syfte – att ge sig tid till eftertanke och inre frid.

Planera schysst
Om ni planerar en gemensam afterwork, personalfest eller firande är det fint och omtänksamt att flytta fram eventet till efter den 8 april.

Var nyfiken, men inte påflugen
Dina medarbetare och kollegor fastar av flera olika anledningar och hanterar det på olika sätt. De vill säkert berätta om sina erfarenheter eller syften, men ingen gillar att bli föremål för en utfrågning.

Kolla av ledigheten
De flesta fastande muslimerna vill vara lediga den 8 april i år, eller i anslutning till den dagen. Undvik att lägga viktiga möten då och ta gärna ett samtal med kollegan för att veta hur deras vecka ser ut.

Respektera förändringar i uttrycken
Kvinnliga kollegor som vanligtvis inte klär sig 100% i enlighet med den muslimska klädkoden kan dyka upp på jobbet med hijab under Ramadan. Det är ett stort steg för dem. Var nyfiken, men inte påflugna!

 

Källa: Mostafa Isa, Tyréns, DN, UNHCR