Skolavslutningar, släktträffar, sommarmingel med kollegorna, resor, besök i sommarstugan och grillkvällar med kompisar och familj – mycket av det som våren och sommaren brukar innehålla har tyvärr fått stryka på foten i år på grund av Corona. Och visst är det frustrerande. Men det finns sätt att minska besvikelsen när motgången är ett faktum. 

Vem du än är stöter du någon eller flera gånger på motstånd i livet, och det är omöjligt att helt och hållet förutse vart den ringlande vägen bär. Här är några tips som kan underlätta när livets berg- och dalbana blir allt för krokig.

Acceptera svåra situationer
Vi genomlever många komplicerade omständigheter under våra liv, och en av de viktigaste sakerna att veta är hur man hanterar dessa situationer och vad som orsakar dem. Att acceptera motgång betyder inte att du inte kan känna dig ledsen eller frustrerad. Du måste släppa ut dina känslor, men inte låta dem invadera hela ditt liv under längre tid. Ta då hjälp!

Tala med någon
Om något oroar dig väldigt mycket eller gör dig frustrerad ska du försöka tala med någon, en vän, en familjemedlem, din partner eller ett proffs. Dela vad som gör dig rädd, vad som åsamkar dig frustration och hur det känns i dig. Ofta kan någon annan ge dig en mer objektiv syn på situationen och hjälpa dig se allt ur andra perspektiv.  Att få hjälp av en professionell person – terapeut eller psykolog – är alltid en väl värd investering i dig själv. Känner du dig på gränsen till deprimerad och i behov av att få sådant stöd är det att rekommendera.

Rör på kropp och sinne
Mental hälsa är lika beroende av hur du tränar hjärnan som hur du tränar kroppen. Variera därför den mentala och fysiska träningen; läs böcker, lös korsord, sudoku, spela spel och diskutera med vänner och familj, promenera, spring, cykla eller styrketräna. Hela kroppen behöver motionera för att du ska må så bra som möjligt!

Behandla dig själv som en vän
Ha medkänsla för dig själv. Prata med dig själv som du pratar med din bästa vän. Att vara snäll mot sig själv innebär att man accepterar att ingen kan klara allt, vilket i sin tur minskar kraven på dig själv och besvikelsen över saker som inte blir som du tänkt dig.

Prova ett alternativt förhållningssätt
Om du misslyckas med att nå dina mål kan det löna sig att prova en alternativ väg att nå dit du vill. Stånga dig inte blodig om ditt tillvägagångssätt inte fungerar, våga tänka tvärtom och prova en alternativ metod för framgång. Ingen kan rå för Corona, men vi kan hitta nya sätt att hantera de annorlunda förutsättningarna, istället för att ge upp och bli bitter.

Källa: Må Bra, Sundare liv, Modern Psykologi, Motivation.se