Varje månad pratar vi med en av våra samarbetspartners för att veta hur de arbetar med sociala beteenden och tolerans i sina verksamheter. Som uppstart denna höst svarar Lika Olikas grundare och VD på frågor om sina inspirationskällor och utmaningar i vardagen.

Vad ser du fram emot i höst?
Det är så mycket roligt som är planerat till hösten. Bland annat ett stort regionalt skolprojekt med Sparbanken Södra Dalarna och Leksands Sparbank där vi gemensamt stöttar 12 skolor i 4 städer i Lika Olika-metoden, alltså i sociala beteenden, empati och tolerans. Med tanke på att empatin minskat med 40 procent de senaste 30 åren behövs det verkligen. Även Huge Bostäder AB kör vi igång 4 skolor i Huddinge kommun. Det är en sådan glädje att få hjälpa individer, unga och äldre, att få må bra tillsammans. Alla förtjänar det!  Privat har jag blivit bonusmamma åt tre underbara barn som nu hänger med min son. Det nya sambolivet är underbart, utmanande och bitvis utmattande.

Lika Olika arbetar ju med social hållbarhet och sociala beteenden, vad innebär det?
Varje dag när du kliver utanför ytterdörren måste du ha att göra med andra människor. I mataffären, i simhallen, vid parkeringsplatsen, i skolan, på jobbet – ja, överallt. För att undvika friktion och konflikter, som uppstår pga okunskap, ovilja eller slentrianmässiga beteenden, kan vi få verktyg till vardagens alla möten. Detta för att de ska gå smidigare och för att du, liksom andra, ska få må bra (psykisk hälsa) och bli sin fulla potential (förmåga) och därmed kunna göra sitt bästa (produktivitet).

Social hållbarhet är att lära sig att klara av alla olika människor och se till att ha det så bra vi kan tillsammans, enkelt förklarat.

Personligen, vad har du för utmaningar i dina sociala beteenden? Finns det något du behöver tänka extra på?
Absolut! Dagligen, ingen blir någonsin fullärd. Jag tränar mig dagligen på att bredda mina perspektiv, minska fördomar och visa generell respekt och acceptans till dem jag möter och bemöter. Det är lätt att falla in i gamla tankemönster eller beteenden.

Vilka egenskaper uppskattar du mest hos personer i din omgivning?
Uppriktighet, nyfikenhet och välvilja.

Vad inspireras du av i vardagen?
Jag är nog världens mest lättinspirerade. Det finns ju intryck och glädje i allt jag ser och alla jag möter. Det handlar mest om att stanna upp och höja blicken och se det och insupa allt vackert och fantastiskt.