Vi är många som är stressade över huruvida vi ska hinna vila upp oss ordentligt eller inte under semestern. Med några enkla medel kan vi faktiskt få tillbaka energin, få tid att njuta och samla på oss fantastiska minnen under semestern. Bara vi lär oss att sluta jäkta och acceptera våra egna förutsättningar.

Lägg in luft i kalendern
Du behöver både oplanerad tid och tid för egna älsklingsaktiviteter för att varva ner. Det är extra viktigt för dig som har barn. Hur mycket man än längtar efter att vara ledig tillsammans med familjen kan man behöva vuxentid. Efter några timmar med sådant du uppskattar mycket får du bättre tålamiod med både dig och själv och din omgivning.

Stäng av mobil, padda och dator
Kanske det svåraste rådet att följa, men förmodligen det viktigaste om du vill skapa riktig semesterro. Det kan måhända bli lite tråkigt till en början, men efter några dagar öppnar sig nya världar. Förhoppningsvis får du tid och ro att testa nya idéer. Eller så vilar du bara…

Tänk egna tankar
Avsätt tid för reflektion runt jobbet, tillvaron, livet. Ta en promenad, utan Spotify i öronen. Ha ingen särskild agenda utan lyssna bara inåt och låta tankarna och känslor komma. Det ger ovärderlig hjärnvila, nya insikter och personlig livsvisdom.

Se ekonomin i vitögat och våga tacka nej
Sommaren är bästa tiden även för den som vill leva billigare. Att oroa sig för pengar skapar bara negativ stress. Bättre att ta itu med problemet, göra en realistisk budget och våga tacka nej till spontana shoppingrundor eller restaurangbesök om du inte har råd. Det känns jobbet när du gör det, men oj vad skönt inombords när du vet att du har tagit ekonomiskt ansvar.

Regniga dagar finns, gör en plan B
Vi svenskar mår generellt sämre efter en regnig sommar än om vädret varit på topp, det har flera undersökningar visat. För den som vill slippa stressa över vädret finns två alternativ: Ge dig ut i det eller gör något roligt inomhus. För många moderna människor som vistas för lite utomhus kan det vara en oväntat skön upplevelse att utsätta sig för vädrets makter. Det är inte hela världen om man blir blöt av regnet och man behöver inte frysa om man klär sig ordentligt. Våra hjärnor mår bra av att vistas i naturen, oavsett väder, det hjälper oss att varva ner. Inomhus kan en storstädning göra underverk för humöret hos somliga. För andra kan en regnig dag vara den ursäkt man behöver för att stanna i sängen…

Släpp kontrollen
Stress kommer av att vi har för stora yttre eller inre krav.
Att försöka kontrollera allt är mycket tröttsamt. Så släpp kontrollen över dig själv och andra.

Källa: Må Bra, DN, podcasten Dumma människor