Aldrig förr har vi varit så medvetna om vad vår konsumtion innebär för klimatet. Och aldrig har behovet att visa varandra omtanke varit större. Snart står julen för dörren, och vare sig du firar högtiden eller inte lockar samhället oss till dyra köp av mat, aktiviteter, festilgheter och klappar. Lika Olika listar hur du kan få en mysig jul utan köphets och stress.

 • Skippa vuxenklapparna
  Bestäm med vänner och familj att ni inte ger julklappar till varandra, utan istället ger varandra tid för varandra.  Vill ni ge er prylar, köp begagnat!
 • Ge barnen tid i jul.
  Julen är barnens högtid, brukar man säga. Forskning visar att det barn uppskattar mest är tid och lek med sina nära och kära. Skala ner på julklapparna till några få och aktivera familj och vänner till kul saker tillsammans istället.
 • Second hand-shoppa.
  Aldrig har väl andrahandsprylar och återbruk varit så hett. Det finns massor av bra second hand-butiker, både på nätet och fysiskt på de flesta orter. Varför köpa nytt när det finns knappt användbara produkter mycket billigare och utan att ligga planeten till last med nyproducerat? Win Win.
 • Knytkalas passar alla tillfällen
  Julbord á la knytis blir både billigt, trevligt och gott. Genom knytkalas kan alla ta med sig den rätt de gillar bäst, och kanske är det inte ens traditionell julmat? Vad sägs om att starta en ny tradition? Öppna upp för nya spännande möjligheter som inspirerar och skapar kreativitet.
 • Naturen är där – alldeles gratis!
  Precis som resten av året finns naturen där, öppen för äventyr och frisk luft. Promenera, åk skidor, bygg kojor, grilla korv, ha picknick, kallbada, gör stafett, tipsrunda, klappjakt eller sagostund framför brasa i någon av landets många organiserade naturreservat.
 • Högläsning
  Att läsa högt för andra kan kännas läskigt till en början, men efter en stund  Sitt tillsammans och dela upp läsningen mellan varandra. Passa på att ha bokklubb efter varje kapitel och prata om det ni läst innan ni går vidare. Toppen för både barn och vuxen. Böcker finns konstnadsfritt på bibliotek, det enda du behöver är ett lånekort, som brukar kosta omkring 20 kr.
 • Skapa egna gå bort-presenter
  Adventsaktiviteterna med glöggmingel, Luciafester och julbak brukar avlösa varandra i december. Känslan av att alltid behöva ha en gå bort-present, kan göra att man tappar sugen. Framför allt när ekonomin är skral. Skriv ett fint kort och ge bort istället för en opersonlig chokladask, bind en krans eller komponera en bukett av höstvackra blad eller barrbeklädda kvistar som finns runt om oss i naturen. Ett fint band eller snöre blir pricken över i, sådana hittar du billigt i second hand-butiker. 

Läs om fler billiga och roliga aktiviteter här.