De flesta nyårslöften som avges idag handlar om träning, kost, hälsa eller att läsa fler böcker. Men ett nyårslöfte kan lika väl handla om att bli mer medmänsklig, öka sitt civilkurage eller värna mer om sin omgivning. 

Enligt det stora internationella ledarskap- och utbildningsföretaget FranklinCvey bryts en tredjedel av alla nyårslöften innan januari ens är över. Anledningarna är nästan alltid de samma; målet är felsatt eller att själva målet är fel för just dig och att den uppriktiga motivationen därför saknas. För att undvika att detta ska hända finns några saker att tänka på.

Välj rätt målsättning

Den kanske mest avgörande faktorn för att lyckas hålla ditt nyårslöfte är din målsättning. Vill du till exempel öva upp ditt civilkurage, ha inte som mål att under året lära dig allt om alla orättvisor, och stå på barikaderna för alla utsatta grupper, för du kommer att antingen bränna ut dig, eller ge upp inom en månad.

Reflektera över din motivationen

En annan viktig faktor är den inre motivationen. Beteendeförändringar som har sin grund i yttre påtryckningar från andra har lägre sannolikhet att bli långvariga. Dessutom bör ditt nyårslöfte utgå från dina egna idéer om vad som är viktigt och värdefullt i livet för dig – på lång sikt. Vill du ta ett större medmänskligt ansvar? Fundera på hur du själv uppskattar att bli bemött, och börja där.

Tänk långsiktigt

Försök att inte se så svart eller vitt på hur du lyckas med ditt nyårslöfte. Se det hela snarare som en strävan efter att lyckas på lång sikt, och vet med dig redan från början att resan troligtvis kommer att innebära tillfälliga bakslag. Så var förlåtande mot dig själv – ett tillfälligt bakslag är inte detsamma som ett misslyckande. Kanske kan du till och med lära dig något om dig själv av snedsteget.

Sätt upp delmål

En god idé är att ha en deadline för när ditt löfte ska vara infriat, och sätta upp delmål längs vägen kan underlätta. Att t ex vilja göra mer gott för sin omgivning har ju inte något slutmål. Eftersom det är mer av en livsstil än ett projekt, så kan du ha som delmål att lära dig vissa saker om samhället eller om ett visst ämne. Sätt upp fyra–sex delmål under de kommande 12 månaderna. Att gå med i en förening, lära känna någon utanför ditt vanliga nätverk, att börja hälsa på dina grannar – även de du inte är bekant med eller känner likhet med vid första anblick kan vara några. 

Varmt lycka till!