Tänk efter en stund. Har du blivit irriterad idag? Sådär så att pulsen ökade och du kände ett kliigt sting i bröstet. Kanske var filtren slut när du skulle sätta på morgonkaffet, kanske var en kollega sen med en leverans, en granne hade missat att trycka upp hissen efter sig, barnen bråkade vid frukostbordet eller så hade din partner gått till jobbet utan att varken slänga soporna eller satt in disken i diskmaskinen. Exakt sånt som vi tappar tålamodet av. Och exakt sånt som vi kan lära oss att hantera på bättre sätt än att bli arga. Här får du tips på hur.

Vi vill alla ha omedelbar tillfredsställelse och ha saker utan att vänta. Vi förväntar oss att paket levereras samma dag. Vi förväntar oss omedelbara resultat i gymmet. Vi kan till och med få böckerna upplästa eller sammanfattade för oss så att vi inte behöver läsa dem. Vårt tålamod tryter för de flesta av oss titt som tätt och det kan tära på både oss själva och våra relationer. Men det går att råda bot även på det mest skenande dåliga tålamod. Det går att jämföra med fysik. Vissa människor är naturligt atletiska och för andra är muskler och snabbhet långt ifrån en självklarhet. Men även den mest oatletiska personen kan träna och bli bättre, oavsett vilken basnivå den börjar på. Detsamma gäller tålamodet.

Här är fem sätt att öva upp tålamodet på.

1. Tvinga dig själv att vänta
Det bästa sättet att öva upp ditt tålamod är att lära dig att vänta. En studie publicerad i Psychological Science visar att vi blir lyckligare av att vänta på saker. Börja med något litet som att vänta några minuter att dricka smoothien du beställde och fortsätt sedan att tvinga dig själv att vänta med att göra andra saker, att äta av popcornen till filmen, svara på ett mail, etc. Du kommer att märka att du tycker att det blir mindre och mindre jobbigt.

2. Sluta göra saker som inte är viktiga
Vi har alla saker i våra liv som tar tid ifrån vad som är viktigt. Ett sätt att ta bort stress från våra liv är att sluta göra dessa saker. Ta några minuter och utvärdera din vecka. Titta på ditt schema från när du vaknar till tiden du lägger dig. Ta ut två eller tre saker som du gör som inte är viktiga men tar tid. Det är dags att lära sig att säga nej till saker som orsakar stress och gör oss otåliga.

3. Var uppmärksam på de saker som gör dig otålig
De flesta har flera uppgifter i huvudet, och de hoppar från tanke till tanke utan att ta sig tid att avsluta en uppgift först. Vi lever avbrutna liv när vi försöker multitaska och det är frustrerande när vi känner att vi inte gör framsteg. Det är bättre att vara medveten om våra tankar och det bästa sättet att förstå detta är att skriva ner vad som gör dig otålig. Detta hjälper dig att sakta ner och fokusera på en uppgift i taget och ta bort de saker som stressar dig.

4. Koppla av och ta djupa andetag
Att ta långsamma djupa andetag kan hjälpa till att lugna sinnet och kroppen. Detta är det enklaste sättet att hjälpa till att lindra alla otåliga känslor du upplever. Om andningen inte hjälper kan en promenad reda ut surret i huvudet och göra dig mer fokuserad på vad som är viktigt.

5. Omformulera hur du tänker på situationen
Sätt dig in i den andras situation (ex. Min kollega försöker inte medvetet missa sina tidsfrister; hen har mycket på sitt bord.). Kom ihåg att det som utlöser din otålighet många gånger inte handlar om dig. Till exempel gick butikskassan inte sönder för att just din handling skulle ta längre tid, och tåget var inte så packat i morse bara för att du skulle bli tvungen att invänta nästa.

Helt enkelt; höj blicken och se utanför dig själv.

Källa: Modern psykologi, Psychological Science, Må Bra