Tillsammans förbättrar vi medmänsklighetenlokalt där vi lever, arbetar och bor.

I vårt Lika Olika Partnerskap-koncept blir ert företag Lika Olika-fadder för lokala skolor (elever, skolpersonal och vårdnadshavare) eller lokala föreningar (ledare, aktiva och vårdnadshavare). Målet är att träna individer och grupper i sociala förmågor för att bli bättre för varandra genom ökad empati, tolerans och inkludering.

Lika Olika har krokat arm med svenskt näringsliv för att skapa värdefulla partnerskap som genererar värden för mottagare, lokalsamhälle och partnerföretag - allt med fokus på det lokala. Genom att “gräva där vi står” och göra skillnad för dem som är närmast blir arbetet angeläget, roligt och långsiktigt.

Våra partnerskap är 3-åriga för att långsiktigt hjälpa fler att förhindra diskriminering och utanförskap och bidra till en bättre skol- och föreningsmiljö för barn, ungdomar och vuxna.

Vad gör vi i skolorna och föreningarna?

I livet väljer vi sällan vilka som är med oss i klassrummet, i föreningen, på jobbet eller på caféet. Ändå ska vi fungera tillsammans. Människor behöver sociala förmågor för att skapa relationer som får potentialen att flyga på individ-, grupp- och slutligen lokal samhällsnivå. Lika Olika ger därför regelbundna utbildningar i Lika Olika-metoden, ett verktyg för att öka empati, tolerans och inkludering – grundbultarna för trygghet, välmående och ökad potential.

Arbetet med Lika Olika-metoden sker genom en vetenskapligt framtagen läroprocess om 4 steg. Varje steg är en viktig del i att flytta sina beteenden till mer empatiska, toleranta och inkluderande – för att få fler att bli bättre för varandra. Deltagarna genomgår under 3 år föreläsningar, workshops eller online learning – alla viktiga delar i processen.

Läs mer om Lika Olika-metoden

Lika Olika-metodens process

 1. Insikt - om likheter och olikheter.
 2. Kunskap - om utanförskap och dess effekter.
 3. Verktyg - för att hantera mänsklig friktion.
 4. Action - viljan att börja agera.
Mary på scen i Varberg framför elever.

Vad är vinsten för ledning, skolpersonal och elever?

Lika Olika inspirerar och boostar barn, ungdomar och vuxna att på plats, våga och vilja, utmana egna fördomar, attityder och värderingar och bli medveten om vilka spår man lämnar efter sig till andra varje dag. Deltagarna stöttas att kliva på arbetet med empati, tolerans och inkludering genom att göra gemenskap, potential och psykiskt mående konkret, lättförståeligt och roligt. Genom Lika Olika-metoden stärks trivseln då fler går från plan till handling i värdegrundsarbetet.

Läs mer om effekterna

Våra samarbetspartners


Lika Olika-dag med skolpersonal i Hedemora

Tillsammans med Södra dalarnas sparbank utbildar Lika Olika 15 skolor

Under tre år får eleverna arbeta med det sociala samspelet kring värderingar, fördomar, attityder, jargonger och mycket mer. Genom Lika Olika-metoden får skolan verktyg för en positiv förändring vad gäller bland annat stärkt självkänsla, ökat civilkurage, respekt och tolerans.

Jag uppskattar de tydliga och innehållsrika effektrapporterna som visar vilket resultat samarbetet ger i både ord och siffror. Vi kan se hur många som berörs både indirekt och direkt sett till alla invånare i kommunen, det är mäktigt. En rapport som kan tas vidare till beslutsfattare och som kan användas i kommunikation både extern och internt. Har ni chansen att samarbeta med Lika Olika så ta den!”

– Therese Oljans, Marknadsansvarig på Södra Dalarnas Sparbank

Lika Olika har temadag på Fårösundsskolan.

Tillsammans för Gotland - Länsförsäkringar Gotland och Region Gotland

Med gemensamma ambitioner och förenade krafter krokar Länsförsäkringar Gotland och Region Gotland arm med Lika Olika. Totalt får 8 grundskolor, 4 i norra Gotland (Fårösundsskolan, Fole skola, Solklintsskolan och Lärbo skola) och 4 i Visby med omnejd (Västerhejde skola, Eskelhem skola, St:Hans skola och Norrbackaskolan), Lika Olikas konceptarbete för elever, skolpersonal och vårdnadshavare som stöttar skolornas verksamhet kring deras befintliga värdegrundsarbete.

Arbetet med Lika Olika-metoden i våra skolor är mycket uppskattat. Det är konkret, roligt och elever och pedagoger tycker väldigt mycket om när Mary kommer och föreläser.”

– Daniel Eriksson, Hållbarhetschef Länsförsäkringar Gotland

Elever på temadag

Leksands Sparbank gör skillnad i Gagnef kommun

Efter redan tre års systematiskt arbete tillsammans med Lika Olika-metoden till alla högstadieskolor i Rättvik och Leksand (8 skolor som mest) valde Leksands Sparbank att utöka samarbetet med Lika Olika att även innefatta Gagnef kommun och de bägge högstadieskolorna; Mockfjärdsskolan och Djuråsskolan. Till detta skalades även insatserna för respektive skola upp att gälla såväl liveföreläsningar, Lika Olikas digitala lärplattform, Lika Olika Learning Lab, och läromedlet Spelplanen livet till alla elever i årskurs 7.

”Vi på Leksands Sparbank är otroligt stolta över att få göra det möjligt för skolorna i vår bygd att jobba med Lika Olika. Samarbetet har nu pågått i flera år och hittills har tio skolor i Leksands, Rättviks och Gagnefs kommuner deltagit, vilket har gjort att över 5000 elever plus ett hundratal lärare nåtts. Att få prata och tänka till om värderingar, fördomar, attityder och att stå upp för andra och sig själv är viktigt på riktigt. Och tillsammans med gänget på Lika Olika så gör vi skillnad för framtiden för både kidsen och bygden!”

– Jonas Heimer, Marknadschef Leksands Sparbank

Vad får partnerföretaget av Lika Olika?

I vår uppskattade affärsmodell för partnerskap väver vi samman företagets samhällsarbete och finansiella muskler med era barn och unga lokalt. Fokus är sociala färdigheter – för att öka ungas förmågor i empati, medmänsklighet och självledarskap. Våra partnerföretag får:

1

Hållbarhetsarbete - Kundfokus

Kvalitativt hållbarhetsarbete med en professionell, kunnig och lyhörd aktör. Partnerprojektet kan vara ert primära arbete inom företagets CSR-arbete eller vara ett komplement till era övriga insatser inom ert samhällsengagemang.

2

HR-förstärkning - Personalfokus

Ni får möjlighet att via medverkan boosta företagskulturen tillsammans med oss.
För partners som åtar sig ett större projekt ingår även ett internt arbete för er personal (tas fram tillsammans med er HR-avdelning).

3

Marknadsföring - Företagsfokus

I arbetet med Lika Olika finns det många aktuella värden för det lokala samhället som media tycker om att skriva om. Dessutom har ni direkt möjlighet att berätta om ert företag och engagemang till era mottagare samt samhället i stort i den konceptmodell Lika Olika har.

Läs mer på maryjuusela.se

Snabba fakta omLika Olikas partnerskap


 • En samarbetsmodell med fokus på affärsnytta och socialt ansvarstagande.
 • Ett projekt som stärker unga, lokalsamhället, medarbetarna och affären.
 • Ett ett track-record från 9 år av partnerskap i Sverige, på Åland och i Finland.
 • Mätbara effekter på individ- och grupp nivå som redovisas i en årlig effektrapport.
 • Vetenskapligt grundad metodik baserad på världsunik studie på 700 svenska familjer.
 • Professionellt utförande och administration som ger ”the most bang for the buck!”
 • Fokus på kvalitét och effekter har gett oss drygt 100,000 kunder sedan starten 2015.
 • Ett roligt, levande och angeläget arbete som gör skillnad direkt.

Vill du veta mer?


Vi pratar gärna med er om hur vi kan hjälpa er i era lokala samhällen.

Kontakta Mary Juusela på:
mary@likaolikametoden.se
070 363 98 31.