Vi är många som har ägnat semestern åt att drömma. Kanske utvecklat idéer som legat och växt till sig under en längre tid eller fått en rejäl inspirationsboost av någon vi mött eller något vi har upplevt. Använd hösten till att göra verklighet av drömmen. Här är lite hjälp på vägen.

  1. Skissa på drömmen

Om du inte vet vad du verkligen vill, kan du inte uppnå det, eller hur? Kanske vet du inte in i detalj hur din dröm ser ut, det gör inget. Du måste bara ha en ungefärlig uppfattning och sedan att begränsa drömmen bit för bit, exempelvis i en dagbok eller i ett projektdokument. Börja med att vara diffus, för att sedan skriva ner olika scenarier och förgreningar av drömmen. Snart har du fått en översyn som du kan börja arbeta med.

2. Var finns lusten?

En stark vilja att uppnå dina drömmar ökar självförtroendet och hjälper dig att ta dig igenom några av de mest arbetsamma stadierna i processen. Vilken del av din drömskiss får din puls att öka och pirret i magen att sprudla? Den del du helst tänker på är den du ska gå vidare med.

3. Förvandla drömmen till mål

För att få rätt mental riktning är det bra att byta ut ordet dröm, mot mål, och faktiskt se på drömmen som något du ska förverkliga och uppnå. Saken med mål är att de är tidskänsliga, så att lägga till en tidsram hjälper dig att acceptera det faktum att du menar allvar.

4. Planera

Skapa en strategisk handlingsplan. Du måste skapa en strategi för att uppnå dina mål; denna strategi brukar kallas handlingsplan. Det finns ingen universell handlingsplan för alla; varje strategi beror på den inblandade personen och de mål den vill uppnå. Skriv ner varje steg i din plan. Att ha det nedskrivet kan hjälpa dig att känna att det är mer konkret och genomförbart. Kom bara ihåg att livet ofta bjuder på överraskningar, så ha luft i din plan för oförutsedda händelser utanför din specifika projektplan.

5. Agera!

När du har förvandlat dina mål till en handlingsplan som är skräddarsydd för dig börjar allvaret. Det är dags att sluta med ursäkter för skjuta upp det som kan göras till imorgon.

6. Sätt upp kortsiktiga mål

Dela upp ditt huvudmål i underavdelningar och ställ in tidsperioder för att uppnå vart och ett av delarna. Det handlar om att ta babysteg. Om din dröm, t ex är att skriva en roman, kan du börja med att gå en kurs, eller att skriva fem sidor i veckan. Om du hoppar direkt in i romanen blir det svårare att få jobbet gjort utan att känna stress över att du inte kommer så långt som du önskar. Detta gäller även om det är att gå ett visst antal steg i veckan, lära dig att sticka, renovera sommarstugan eller flytta till annat boende.

7. Håll koll på hur det går.

När du nu följer din handlingsplan och de tar stegen för att uppnå delmålen är det viktigt att då och då stämma av hur det går. Även om Rom inte byggdes på en dag och du kanske inte utvecklas så snabbt som du vill, är det viktigt att du känner att du går framåt.  Går det inte framåt? Gå till handlingsplanen försök luska ut vad som kan vara orsaken. Är tidsplanen för tight? Behöver du mer kunskap (lägg så fall in detta i handlingsplanen)? Är du fortfarande passionerat peppad på din dröm (kanske var drömmen bäst i tanken, det är inget nederlag att komma på det)?

8. Njut av resan

Det viktigaste är att inte tro att ditt liv är hemskt och att du bara hittar lycka när du har uppnått din dröm. Faktum är att när du har uppnått din dröm och euforin har försvunnit kommer du att upptäcka att du kan återgå till ditt naturliga tillstånd och vara hungrig på en ny utmaning att ta dig an. Denna typ av längtan och framåttänkande är helt normalt, så du bör njuta av att följa varje steg på vägen, istället för att tro att du bara kommer att vara glad/känna dig stolt över dig själv/känna att ditt liv har mening efter att du har uppnått ditt mål . Njut istället av varje steg på vägen och var stolt över dig själv.