Våren är längtans tid. Längtan efter ljus, sommar och kanske allra mest  – semester. För att nå fram dit, till de lediga veckorna, har många långa “att göra-listor” på jobbet, i kombination av avslutningar, semesterplanering och det vanliga vardagslivet som aldrig tar en paus. Våren är helt enkelt en tid då många lätt blir extra stressade. Känner du någon som du märker börjar må dåligt av stress? Här kommer tips på hur då hjälper.

Skapa dig en bild av situationen
Fråga vad din närstående behöver. Det kan kanske ta ett par försök innan du når in till de verkliga behoven och kanske får du ett ”Få vara ifred!” till svar de första gångerna, men med tålamod och empati går det att komma vidare.

Hjälp att priotera
Hjälp din vän att se över sina prioriteringar – vad är det viktigast att lägga energi på just nu? Vad är det viktigt att hen alltid lägger energi på? Vad kan prioriteras ned eller bort? Det är sällsynt att någon har lika höga förväntningar på sig som en själv har – lägg inte ribban så högt.

Ge kroppen energi
Om kroppen får tillräckligt med energi så orkar vi mer. Försök peppa din vän att röra på sig, sova tillräckligt och äta ordentligt. Motståndskraften mot stress ökar rejält om vi rör på oss varje dag och inte prioriterar bort vardagsmotionen. Om vi sover tillräckligt får hjärnan vila, återhämta sig och bearbeta dagens intryck. Viktigt dock att din vän känner att hen skambelägs när du försöker få hen på rätt köl. Var tydlig med att det är av omtanke du påminner om den fysiska energins betydelse. Du kan till exempel gå hem till din vän och laga middag att äta tillsammans, och ta gemensam morgonpromenad (bor ni inte i samma stad kan ni prata i telefon medan ni promenerar) några dagar i veckan.

Ge själen energi
Att göra saker man tycker om tenderar också att ge energi, även om aktiviteterna i sig kan vara ganska energikrävande. Vad som ger just din vän energi beror så klart på hur hens intressen ser ut, men vilka det är vet ju du.

Kroppskontakt och förståelse
Ord är inte alltid det viktiga. En kram kan göra stor skillnad. Sitt nära när ni pratar, och inte på varsin sida om bordet, eller var sin ende av soffan. Lyssna på din vän, du behöver inte ge några råd. Du behöver inte ha några svar. Låt det få ta tid och se till att du lär dig så mycket som möjligt om vad din vän behöver just nu.

Ge inte värderande råd
Undvik råd som ”Du måste lära dig säga nej, eller du borde göra si eller så”. Sådana råd är lätta att ta som kritik, vilket bara försämrar tillståndet för den stressade.