Att ha semester kan vara dyrt. Inträdesavgifter på sommarland och nöjesparker, måltider på kafé eller restaurang och resor till vänner eller familj – att underhålla sig på sin lediga tid kostar på. Men det finns en mängd sätt att minska på kostnaderna, och många aktiviteter som faktiskt är praktiskt taget gratis.

Oavsett om man har familj eller inte, och oavsett ålder kan sommarmånaderna och semestern tära på ekonomin. Men det är också en tid då det finns fler aktiviteter än på övriga året att göra trevliga saker som knappt kostar. Här kommer en lista för dig som behöver lite inspiration:

Skaffa ett läsprojekt
Alla har inte läsrutinen igång året om, varför semestern är ett ypperligt tillfälle att komma igång. För enligt forskning är personer som läser skönlitterära böcker mer empatiska och allmänbildade. Har du inte någon eller några böcker hemma som triggar suget – gå till biblioteket.

Det kan också hjälpa att hitta ett tema som du kan gräva ner dig i som ett läsprojekt. Exempelvis en specifik författare vars verk du vill förkovra dig i, en plats, en tidsepok, ett ämne eller händelse. Utmana dig själv till en början så att du får lite styrfart, sedan kommer det att gå av sig självt. Ett tips är också detta: Har du läst en tredjedel av boken och verkligen inte kommer in i den eller hela tiden tappar fokus – släpp den och ta en annan. Ja, det kanske är fel enligt vissa, men hellre att du läser något som ökar läslusten än tragglar med något som dödar den. Gillar du inte att läsa, lyssna på ljudbok! 

Lär dig något nytt genom youtube!
Finns det något du är nyfiken på eller länge har tänkt att du skulle vilja kunna? Ja, då har du chansen på semester. Och på youtube finns det tutorials/instruktionsvideor för det mesta. Vad sägs till exempel om att laga den perfekta omeletten, snickra en fågelholk, göra ett insektshotell, knyppla, prata italienska, göra egen pasta utan maskin, måla kroki, konstruera ett korsord, göra egen tvål eller varför inte att yoga eller meditera? Det mesta finns att utforska helt gratis, det är bara att sätta igång!

Gå till botten med skåp och garderob
Vem hinner ha ordning och reda i varenda skrymsle under den hektiska vardagen? Ta tillfället i akt att under semestern faktiskt rensa, sortera och grundligt systematisera och få struktur (och rent!) i köks- och badrumsskåpen, garderoben, hallen och i bokhyllan. Låter kanske inte så kul, men rätt vad det är så har du hittat plagg du glömt att du hade, en gammal älsklingsmugg, någon förpackning mat som dessvärre gick ut för allt för länge sedan eller den borttappade vanten som du grämde dig över att du tappat redan i november. Vilket område du än ger dig på kommer du efter lite möda stolt kunna luta dig tillbaka i soffan med förvaringsutrymmen som andas feng shui.

Bytesfika med vännerna
Har du rensat garderoben eller förrådet finns det garanterat en hög med “växt ur”, “för stor”, “tröttnat på”, “inte användning för längre” mm. Istället för att konka med allt till återvinning eller second hand-butiken, bjud in familj och vänner till bytesfika, då de tar med sig prylar eller kläder de inte använder längre. Kanske hittar du en favorittröja ur din kompis “tröttnat på”-hög, en gryta som är perfekt för pastan du har lärt dig göra via youtube eller en såg med just den storleken på tänderna som du behöver för ditt nästa fixarprojekt. Kul, ekonomiskt och suveränt för hållbarheten.

Spelkväll
Visst, X-box, Play Station och mobiltelefonerna är smarta, roliga och ständigt tilldragande, men det är något visst med klassiska brädspel. Kanske är det fokuset och att man tvingas sitta runt ett bord och socialisera samtidigt som man spelar.

Bjud över grannar, familj eller vänner på spelkväll och kör en turnering. Börja med Yatzy, fortsätt med monopol och avsluta med Den försvunna diamanten. Eller ja, bestäm själva vilka spel ni kör, huvudsaken är att ni går all in. Med stor säkerhet kommer spelkvällen att bli flera och vips har ni lärt er massa nya saker, inte minst om varandras inställning till vinst, förlust och reglers betydelse. It’s a hit!

Ladda inför hösten med självplock
Runt om i Sverige hägrar under sommar- och sensommarmånaderna jordgubbar och andra bär, tomater, äpplen, majs, blommor och örter som finns att plocka själv mot betalning till odlaren. Förutom att det är mycket billigare att köpa grödor via självplock, så är själva plockandet en upplevelse i sig. Dessutom kan man bunkra upp och spara sommarsmakerna till höst och vinter. Saft, marmelad och gelé, egen tomatsås att lägga i frysen att kunna ta fram och njuta av till pasta en höstig vardagkväll, förväll majskolvar och ha som förrätt med kryddsmör i december eller torka kryddor och ha snyggt upphängda i köket.