Mycket av frustrationen och pressen vi känner idag handlar om att vi upplever oss maktlösa inför olika saker i livet. Vi kanske har mindre tid än vi önskar, mindre pengar än vi tycker att vi behöver, för många åtaganden, dåliga relationer eller ouppfyllda drömmar som ligger och skaver i vårt innersta.

Har du en dröm som ligger och bubblar i dig, en plan som inte riktigt kommer till verket eller ett ”jag” som längtar ut där inne, men inte får kraft att leva upp? Du är inte ensam. En studie publicerad i British Psychological Society Research Digest blog visar att 76 procent av svaranden i undersökningen ångrar att de inte gav sig själva chansen att förverkliga sig själva eller utvecklas till de personer de ville vara. Det kräver sitt mod och sin tid, men det är klart att vi ska ge oss möjligheten att förverkliga planer som ligger i träda. Här kommer några tips på vägen.

Bara gör det!
Vi säger  att du vill springa ett maraton, men har ingen tidigare erfarenhet. Det första steget är att snöra på dig skorna och gå ut genom dörren. Även om du bara tar dig en  kilometer på din första träningsrunda kommer du att vara cirka 2 % närmare ditt slutmål, än om du inte ansträngde dig alls. 

Börja från början.
Du råkar inte bara snubbla över den bästa versionen av dig själv. Du måste börja från början och ta ett stort antal små steg för att bli eller uppnår det du önskar.

Vad vill DU (och inte någon annan)?
Inse att din plan bör vara din vision, inte någon annans. Slösa inte energi på att försöka leva upp till vad någon annan vill att du ska vara eller vad du ska göra.

Det finns ingen genväg.
Sluta leta efter ett hemligt trick. Det finns ingen mirakulös genväg till att förverkliga sina planer.

Deppa inte ihop av detaljerna.
Se till att du rör dig i rätt allmänna riktning. Du har förmodligen inte den kunskap du behöver idag för att veta den kortaste vägen till hur din plan ska förverkligas. Men du har förmodligen en idé om hur du ska gå i rätt riktning. Ta de stegen. Steg, för steg, för steg. Det kan verka övermäktigt om du stirrar dig blind på detaljer, så håll istället blicken på målet, medan du stegar dig fram.

DIY! (Do it yourself)
Internet har förändrat allting i grunden. Tidigare var kunskap instängd hos branschexperter och på sidorna av böcker som du behövde köpa eller låna på biblioteket. Men nu är det enklare än någonsin att lära sig nya färdigheter, och hjälpa andra eller sig själv att förverkliga drömmar. 

Sluta fokusera på tiden.
Hur lång tid något tar spelar egentligen inte någon roll, bara vi når målet till slut. Att vara för besatta av tid, gör oss ofta trötta och uttråkade av vårt projekt.  Tänk på när du senast sprang på ett löpband. Om du tittade ner på tidttagaren med några sekunders mellanrum gillade du förmodligen inte din löprunda. Detta gjorde det i sin tur mycket svårare att springa långt. Men tänk om du tog det motsatta tillvägagångssättet? Du kopplade in dina hörlurar, tappade bort dig själv i musiken och tog det ett steg i taget samtidigt som du motstod alla frestelser att titta på timern överhuvudtaget. Om du gjorde detta upptäckte du förmodligen att du gillade löpningen och tog dig ganska långt. Att räkna timmar saktar bara ner dig från att nå ditt mål.

Ta emot hjälp!
Acceptera hjälp från andra människor. Låt inte din stolthet komma i vägen. De allra flesta framgångsrika människor har behövt massor av hjälp på vägen.

Ignorera perfektionen i sociala medier.
Människor skildrar en extremt överdriven version av livet på Facebook, Instagram, Snapchat och andra sociala plattformar. Vi delar bara de goda sakerna, inte de dåliga. Så när du jämför dig själv med vad du ser på sociala medier skadar du bara dig själv.

Fira de små vinsterna.
Att uppskatta vad du gör i nuet ger dig motivation att fortsätta ta steg mot ditt slutliga mål.

Sluta låtsas att du vet saker du inte vet.
Du kommer aldrig att lära dig något om du låtsas att du redan vet allt.

Omfamna dina misslyckanden.
Du kan inte bli den bästa versionen av dig själv genom bara köra på säkra kort och inte våga testa dig fram. Att misslyckas ger dig kunskap, perspektiv och nya idéer.

Pay it forward.
Hjälp andra människor att bli de bästa versionen av sig själva. Pay it forward. Genom att göra det håller du dig motiverad själv, och du kommer att upptäcka att de varaktiga kontakter du bygger genom att hjälpa andra kommer att hjälpa dig mycket i framtiden.

Lycka till!

 

Källa: Psychology Today, The Economist