Den 10 oktober infaller Världsdagen för psykisk hälsa, instiftad av FN. Alla människor ska nämligen ha möjlighet att uppleva sin tillvaro som meningsfull, vara delaktiga i samhället och uppleva att de har förmåga att hantera livets motgångar. Trots detta äter 17 procent av svenskarna någon form av psykofarmaka för exempelvis oro, nedstämdhet, ångest, depression eller sömnproblem. För den som känner sig i riskzonen för att må mentalt dåligt finns små vardagliga knep som kan hjälpa till att öka välbefinnandet.

Lika Olikas kärnverksamhet är att hjälpa människor enskilt och tillsammans att uppnå en långsiktig och god mental hälsa. För oss handlar det om att våga se sig själv i spegeln, ge sig själv möjlighet att utvecklas, tro på sig själv och ge utrymme att känna och lyssna inåt – och detsamma för sina medmänniskor. Helt enkelt den gyllene regeln både för sig själv och andra. Här är några tips på saker att göra eller tänka på i vardagen för att öka den mentala hälsan. Vi vill understryka att det är viktigt att ta hjälp av läkare om du mår dåligt. Dessa tips är komplement att ha i bakhuvudet. 

Reflektera över dagen

Reservera några minuter per dag för att fundera på var du just nu befinner dig och var du vill vara imorgon. Reflektera över dagens åstadkommande och funder på vad du kan göra bättre eller annorlunda imorgon. Det här hjälper dig att ladda batterierna och gör dig mera klarsynt och fungerar som bränsle för din motivation.

Gör åtminstone en utmanande sak i veckan

Försök att ta dig ur din bekvämlighetszon och utmana dig själv lite grann. Det behöver inte vara några stora utmaningar. Det kan vara att våga hälsa på en ny person, pröva på en ny hobby, smaka på en ny maträtt eller säga ifrån när du blir orättvist behandlad. Gör det här för att lära dig själv att inte vara rädd för att misslyckas. Det gör dig stresståligare och förändrar sakta sättet du ser på dig själv. Du blir av med dina hämmande begränsningar som du sätter för dig själv.

Var snällare mot dig själv

Hur du talar till dig själv inne i ditt eget huvud påverkar ditt beteende och dina känslor starkt. Hård självkritik kommer bara att förhindra dig att uppnå dina mål. Försök bli medveten om hur du talar till dig själv. Ha som mål att tala till dig själv så som du skulle tala till en nära vän. Lyckas du med det här kommer det att förändra ditt liv på ett mycket positivt sätt.

Sluta försöka vara perfekt!

Att eftersträva att göra saker så bra som möjligt är väl egentligen inte fel, men ofta ställer vi orimligt höga krav på oss själva. Perfektionister vill gärna hinna med en veckas jobb på en dag – och laga middagar som Sveriges mästerkock. På vägen blir vi stressade och trötta – och om saker inte blir som vi planerat känner vi oss misslyckade och ledsna. Du duger som du är!

Definiera hur du vill leva ditt liv efter dina förutsättningar

Ja, enligt studier är det faktiskt värt att ta sig en funderare kring hur du egentligen, med handen på hjärtat, verkligen vill leva. Du kan påverka mer än du tror. Tänk igenom hur du vill ha det och hur stor plats olika delar i ditt liv ska få ta. Det är väldigt få som ligger på dödsbädden och tänker att de önskar att de hade varit mer på kontoret till exempel. Det är oftast det andra, det som prioriterades bort på grund av jobb, som människor saknar, när de uppriktigt rannsakar sig själva. Tänk därför igenom vad som är viktigt för dig. Hur vill du vara som bror/syster/förälder/vän/partner? Vad är viktigt för ditt eget välmående? Vad tycker du om att göra? Identifiera hur du kan bli en sådan person och göra mer av sådant du mår bra av. Sätt sedan upp en rimlig målsättning. Att gå från att inte ha tränat på hela semestern till att cykla till jobbet varje dag är kanske orealistiskt. Men genom att ta det steg för steg kan vi ändra livsstilen till att bli mer hållbar och innehålla en jämn dos av sådant som tar och ger energi.

Lev efter dina värderingar

Det är en sak att säga att man tycker att det är viktigt att hjälpa de svaga i samhället och en annan sak att faktiskt leva enligt sina värderingar. Fundera på vad du lägger din tid och din energi. Lever du faktiskt så som du lär? Att leva i enlighet med sina värderingar är väldigt viktigt för den mentala hälsan. Forskning visar att vi blir lyckligare – känner större mening i livet – när vi engagerar oss i andra människor, är generösa och hjälpsamma.

Spendera mera tid med de du tycker om

Det är lätt hänt att man blir så uppslukad av sina vardagssysslor att man knappt har tid för att umgås med människorna som man bryr sig om. Enligt forskning är det väldigt viktigt att spendera tid med sina nära och kära för en god mental hälsa. Gör det till en hög prioritet att umgås med de viktiga personerna i ditt liv.

Sluta med en dålig vana

Ibland är det lättare att lägga av med en dålig vana istället för att föra in en ny. Om du till exempel lovat dig att du ska börja äta mera grönsaker men känner att du inte lyckas med det, lämna istället bort den där extra chipspåsen. Att försöka göra sig av med dåliga vanor minskar på känslor som att tycka synd om sig själv och gör så att de hälsosamma vanorna har mera effekt.

Sköt om din fysiska hälsa

Din hjärna fungerar inte ordentligt om du inte ger dig själv tillräckligt med sömn, motion och näringsrik mat. Lägg inte fokus på att bli smalare eller se snygg ut i en baddräkt. Sikta istället på att införa hälsosamma byggstenar för din kropp så att du kan njuta av att känna dig mentalt starkare.

Källa: Psychology Today, Må Bra, Motivation.se.