Kön ringlar lång utanför Tallåsaulan i Katrineholm. Solen strålar och pollen flyger överallt.

Jag har precis ätit frukost då jag får hjärnsläpp och tänker, hur hittar jag till aulan från Hotell Gillet , mitt favoritställe att sova på när jag arbetar med Lika Olika i staden.

Tur nog är Sonja på plats och är en så himla snäll person så hon kör mig. Jag tar med en gäst till hennes arbete, ropar hon till de andra på hotellet. Vilken service! Tack vare henne kommer jag fram i tid.

Fredrik, från Hyreshuset i Katrineholm (som är Lika Olika-fadder till skolan och därmed bekostat utbildningen till elever, skolpersonal och vårdnadshavarna ikväll) är redan på plats. Han skrattar när han får höra om min bilresa. Det är ju endast en kilometer mellan hotellet och aulan. Men nu är vi här!

Dörrarna öppnas till entrén och eleverna strömmar in. Ingen av dem kommer på att säga tack till Monica som står vid dörren. Hon ropar ”tack för att du håller upp dörren!”. Inget svar. Otroligt! Men precis vad vi ska arbeta med idag. Att se varandra.

De första jag träffar är elevhälsoteamet, Monica, Maria och Ida. Precis som jag berättade under Södra skolans personalutbildning ställer sig alla placerade vid det jag kallar ”kritiska” platser under en temadag som denna, då jag ska störa och beröra.

Hasse, musikläraren, tar ordet och går upp på scenen. Och han gör det så himla bra. Precis innan fick jag reda på att Hasse faktiskt haft Fredrik som elev för en massa år sedan. Men jag säger till Hasse, att jag kan inte begripa det för han ser väldigt ung ut (och jag menar det!).

Jag får alla elever att bli tysta och de håller sig jättefint lugna under hela förmiddagen. Samma sak under eftermiddagens temadag med dem i åk 8-9. Det är många tankar. Många som kommer och delar och kramar. Många som lägger till på Instagram för att stå upp för allas rätt att vara dem de är.

När jag promenerar hem från aulan är jag rejält slut. Nästan 500 elever har jag utbildat idag. Jag är otroligt glad. Jag går genom stadskärnan mot mitt favoritställe att äta på, Sultans konditori. 

Samma laxsallad, varma te med havremjölk och hallonfestis. Jag är ett vanedjur utan dess like. Någon timme hinner jag varva ner innan jag ska ge föreläsning åt vårdnadshavarna på kvällen. Fredrik skickar ett sms och säger att även han är alldeles fylld, stolt och glad.

Tillsammans, förstå vad vi kan göra för häftigt!

Kram