Hemarbetets vedermödor har med all rätt fått stort fokus det senaste året. Och visst har det påverkat alla de människor som behövt ställa om och göra hemmet till yrkeslivets centrum. Men även de som inte haft möjlighet att arbeta hemifrån har haft ett år av oro, osäkerhet och omställning.

Lärare, busschaufförer, service- och sjukvårdspersonal har det senaste året vittnat om att medmänniskor stundtals gjort det svårare att utföra jobbet för att de vägrar anpassa sig efter de nya förutsättningarna. Vårdnadshavare som trängs i hallutrymmen vid hämtning, butiksbesökare som inte respekterar de nya kösystemen, resenärer som slarvar med munskydden och anhöriga till vårdtagare som kräver att få vistas i sjukhuslokalerna, trots att det är emot restriktionerna. Vi människor kan ha svårt för flexibilitet när den kräver uppoffring från oss själva, och så har det varit genom alla tider. Men allra oftast biter vi oss själva i svansen när vi fortsätter köra vår egen linje och inte tänker till den större bilden. Som nu. Smittan av viruset kommer att fortsätta om vi inte tar ansvar för oss själva och våra medmänniskor. Vi har mycket att tacka er för, ni som upprätthåller våra samhälleliga grundfunktioner genom att finnas på plats, trots risk för smitta. Tillsammans kan vi alla visa tacksamhet och hjälpa till genom att göra följande:

  • Håll avstånd – ALLTID!
  • Tvätta händerna (ja, det glöms bort allt mer)
  • Följ regler som sats upp för offentliga lokaler, butiker, kiosker, restauranger mm – inte bara de som är rekomenderade av Folkhälsomyndigheten, utan även de som näringsidkarna själva har satt upp för att kunna ta fullt ansvar.
  • Ha tålamod!
  • Visa uppskattning till de som har jobb som ej går att utföra hemifrån. Le, hälsa, följ reglerna och tacka för ett bra arbete.
  • Visa uppskattning till dina medmänniskor som liksom du följer rekommendationerna och håller humöret uppe.
  • Var en inspiration för andra genom att föregå med gått exempel.