I vår snabba tid, där allt ska vara effektivt och ekonomiskt lönsamt är det viktigt att stanna upp ibland och känna tacksamhet för det du har. Vi har alla saker att värna om och skulle må bra av att aktivt visa att vi uppskattar. Här är lite hjälp på vägen.

Var inte kräsen: uppskatta allt

Tacksamhet behöver inte sparas för de ”stora” sakerna i livet. Vanan att vara tacksam börjar med att uppskatta allt fint i livet och inse att det inte finns något för litet för att känna just tacksamhet för. Även om det är så enkelt som att uppskatta det vackra vädret eller att du fick en bra plats på bussen på väg till jobbet – uppskatta det!

Hitta tacksamhet i dina utmaningar

Tacksamhet handlar inte bara om att uppskatta positiva upplevelser. Faktum är att det kan hjälpa dig att känna tacksamhet att tänka på svåra situationer som du har varit med om och få perspektiv på ditt liv och din situation.

Öva på mindfulness

Sätt dig ner dagligen och tänk igenom fem till tio saker du är tacksam för. Tricket är att du måste föreställa dig det i ditt inre och fokusera på känslan på riktigt. Om du gör detta varje dag kommer din hjärna att kopplas om, så att den blir naturligt mer tacksam, och du kommer att börja känna dig lyckligare efter varje session.

Det tar enligt forskning åtta veckors tacksamhetsövningar för människor att börja få förändrade hjärnmönster som leder till större empati och lycka.

För en tacksamhetsdagbok

Efter din mindfulness-session, skriv ner dina positiva tankar. Att föra en dagbok över alla de saker du är tacksam för kan hjälpa dig att hålla reda på och hålla det positiva i ditt liv nära till hands i ditt sinne. Skriv ner dina positiva tankar för att ytterligare fokusera. Medan du sätter pennan på pappret, eller fingrarna på tangenterna, har du inget annat val än att medvetet tänka på orden du skriver utan andra distraktioner.

Volontärarbeta

För många människor är nyckeln till att känna mer tacksamhet att ge tillbaka till andra, till exempel i sitt lokalsamhälle. Det kommer inte bara att göra dig mer tacksam för de saker som du tar för givna, utan studier har visat att volontärarbete i syfte att hjälpa andra ökar vårt eget välbefinnande, och därmed vår förmåga att uppskatta ditt liv.

Uttryck din uppskattning

Ibland räcker det inte att bara hålla din tacksamhet för dig själv. Få dem att vara och förbli starka genom att uttrycka dem till de personer du värderar högt.

Soul Pancake, ett amerikanskt företag som arbetar med att utforska ”vetenskapen om lycka”, gjorde ett experiment där de uppmuntrade människor att skriva ett brev till en person som de var tacksamma för. Denna övning i sig ökade deras glädjenivåer från 2 till 4%. Men när samma personer ringde ett telefonsamtal till personen de var tacksamma för, för att uttrycka sin tacksamhet direkt, hoppade glädjenivåerna från 4 % till 19 %.

Kort sagt, ring någon du tycker om och uppskattar, så blir både du och personen glad.