I och med Coronapandemin har svenskarnas semestrande förändrats och fokuserats allt mer på så kallat hemestrande än på utlandsresor. Flera miljoner människor kommer att ta bilen eller tåget från sina svenska hemorter, för att turista på andra platser i landet. Men hur ska vi egentligen bete oss för att vara de ultimata turisterna i landet vi redan bor?

Att respektera andra länders lagar, regler, traditioner och rytm är något de flesta av oss håller högt när vi är utomlands på semester. Men i vårt eget land, där vi vet hur allt funkar, har vi lika stor respekt då, när vi semestrar?

Njäe, faktiskt inte. Vi har nämligen högre förväntningar på att allt ska funka när vi är här hemma i Sverige. Men det vi glömmer är att det på sommaren trängs fler personer på gatorna, kan vara fullbokat på tågen, bli köer på vägarna och finnas få lediga stugor eller hotellrum. Och då, då gäller det att ha tålamod och inte börja anklaga första bästa person som råkar befinna sig i vår väg.

Rikta ilskan rätt
Tågpersonal vittnar om aggressiva resenärer som beter sig ilsket och hotfullt när det blir förseningar i trafiken. Vi vet alla att det inte är tågpersonalens fel att det blir förseningar. Blir du irriterad på förseningar, gör en klassiker och räkna till hundra, är du fortfarande förbannad då, skriv till kundtjänst och uttryck din besvikelse, så får den skicka ditt meddelande till den det berör. Personalen på bussar, tåg och båtar har samma rätt till en hållbar arbetsmiljö som alla andra, och där ingår även hur man blir tilltalad. Säg hellre tack för att de informerar, ge ett leende för att visa att det inte är hela jorden att bli lite sen och skapa en god stämning bland medresenärerna genom att hålla humöret uppe. Det kommer även du själv må bättre av.

Planera som om du vore utomlands
Även svenska sommarland, museer, restauranger och aktivitetsparker blir fulla. Så glöm inte att vara ute i god tid för att kunna göra det ni vill på semestern. Vi har nämligen en benägenhet att tro att ”det ordnar sig” på hemmaplan, men då kanske du får ett ”nej tyvärr” i biljettkassan, och få saker är mer frustrerande än en besviken familj med krossade dagsplaner. Detsamma gäller hotell och restaurangbesök, researcha och boka i god tid för att inte hamna i stressläge när det verkligen gäller.

Ta seden dit ni kommer – även hemmavid
Kanske brukar köken på restaurangerna där du bor ha öppet till klockan 22 på vardagar? Men kanske stänger de flesta på orten du ska semestra klockan 21.  Kolla upp och ta seden dit du kommer. Det finns allra oftast en anledning till varför restauranger stänger en viss tid, museum har stängt vissa dagar, vattenland har en minimiålder eller guidade turer en maxgräns för hur många ett sällskap får vara. Är du nyfiken kan du fråga vänligt, vill du bara klaga – skippa det och acceptera läget.

Naturen är vårt gemensamma ansvar
Nationalparkerna i Sverige har aldrig varit så välbesökta som de senaste åren. Underbart! Men det tär på naturen att tusentals människor befinner sig där samtidigt. Inte minst för att vi tar med oss matsäckar, paraplyer, hundbajspåsar, sittunderlag och godispåsar som vi lätt bli kvar i parken när vi åker därifrån. Glöm inte att ta ansvar för hur du och ditt sällskap beter er i naturen, den är vår att ta hand om tillsammans.