Det är med stor glädje som jag och min vän och kollega Åsa kommer till Hotell Amaranten i Stockholm. Just intill Rådhuset svänger jag av och in i parkeringsgaraget.

Vi är inbjudna av min vän och gamle kursare från journalistutbildningen, Alfred Skogberg. Kanske känner ni igen hans namn? Han är nämligen grundare och generalsekreterare på organisationen Suicide Zero. 

Vi är på plats för att lyssna på hans föreläsning om självmord, vilket Suicide Zero kämpar med att bekämpa genom utbildningar och lobbying mot politiker. De har lyckats enormt väl, vilket är glädjande då (mindre glädjande) behovet av dem är stort. Det är nämligen 4 personer i veckan som begår självmord. 

Efter föreläsningen ska jag gå utbildningen, Våga fråga, som handlar om att våga lägga sig i och störa tankarna kring döden. Den hålls av hans kollega och jag är förväntansfull. Det är ovanligt att få sitta som åhörare för en gångs skull.

Med i rummet finns representanter från media och även andra. Ytterligare en kursare från samma program, Hanna, som är marknads-och kommunikationschef på 2Secure på finns på plats. Det är underbart att få kramas och säga hej, det var nog i alla fall drygt 15 år sedan sist. 

Det är äldre män år som begår flest självmord per år. Många tror att de är yngre personer, men det stämmer inte. Men det är dem man hör mest om, berättar Alfred.  

Det är nytt för mig. Samtidigt som en mängd fina män i åldrarna 40-70 flashar förbi mina ögon. Människor jag träffat och pratat med om mående och utanförskap de senaste åren. Det gör så ont i hjärtat. Att så många avslutar sitt liv då de inte vill ”vara till besvär” eller för att ”ingen bryr sig” och man kanske lever i ensamhet. 

Jag känner att jag måste göra någonting. Och jag får flera tankar. Jag ska prata med Alfred om hur vi kan sammanstråla, två eldsjälar med passionerade organisationer. Det finns så mycket vi kan göra, tillsammans. 

Heja, Suicide Zero! Ni är så viktiga!

Jag kan varmt rekommendera alla att gå Våga fråga-utbildningen eller lyssna på Alfreds föreläsning.

Kram