Din förening är en plats för gemenskap, utveckling och glädje. För många är det även ett andra, eller ett första hem. En plats dit det är skönt att komma när andra delar av livet är i gungning, eller bara för att träffa sina vänner. Men för att din förening ska vara en öppen och tolerant plats för alla nya och befintliga medlemmar är det viktigt att regelbundet uppdatera sina sociala kunskaper. Hur vi pratar med varandra, vad som är okej att skämta om, hur vi peppar (eller sänker), hur man står upp för någon som hamnar utanför, hur man leder sig själv och andra samt laganda och teamwork är några sådana kunskaper.

Lika Olika erbjuder utbildningar inom beteendevetenskap för att stärka individer, grupper och föreningar vad gäller attityder, fördomar, jargonger, värderingar mm. Målet är att förädla, förhöja, konkretisera och tillgängliggöra det befintliga värdegrundsarbetet hos er förening. Detta görs genom det uppskattade verktyget Lika Olika-metoden som främjar psykisk hälsa och motverkar fördomar och utanförskap. Metoden bygger på en världsunik studie, gjord på 700 svenska familjer, om utanförskapets påverkan på hälsa och potential. 

Vi arbetar med alla slags föreningar, från PRO till Scouterna och vidare till hundklubben och den lokala handbollsföreningen. Ni är varmt välkomna att ta kontakt med oss på hello@likaolikametoden.se.

Våra föreläsningar


För ledare och styrelse

Hur leder man sig själv och andra? Hur hanterar man situationer när ens team eller familj inte går åt samma håll. Välkommen till en föreläsning kring ledarskap och värdet av att se alla olika för att skapa gemenskap, utveckling och glädje. Du får med dig verktyg kring värderingar, attityder,jargonger och civilkurage.

För ungdomar 11-15 år

Föreläsningen vänder sig till dig i åldern 11-15 år och fokuserar på vardagliga sociala situationer som sker i föreningen, på skolan och i samhället. Vi tar upp ämnen som tolerans, olikheter, laganda, kamratskap och samhörighet. Du får med dig verktyg att våga vara dig själv och stå upp för det du tycker är rätt.

För aktiva över 15 år

Under denna föreläsning tar Mary Juusela er med på en resa in i er själva vad gäller attityder, värderingar, jargonger och fördomar. Ni kommer att få en djupare insikt om hur ni lever tillsam- mans hemma, vad som skapar en bra sammanhållning och laganda i föreningen samt verktyg kring vilka ni själva vill vara. 

Sagt om oss


Danderyd kommun

“Vi ville med Mary och Lika Olikas hjälp få anställda, medlemmar och förtroendevalda i Hyresgästföreningen att förstå hur våra attityder, fördomar och tolerans påverkar oss och Hyresgästföreningen idag och i framtiden. Mary gjorde en fantastisk insats och fick betyget 4,81 av 5 möjliga. Vi i Region Sydost kan varmt rekommendera ett utökat samarbete med Mary. Hon bygger broar  mellan människor och ger oss insikter som leder till att vi som organisation kan göra skillnad.”

– Charlotta Jakobsson, Utbildning- och utvecklingsenheten Hyresgästföreningen Region Sydost

Enköping kommun

“Vi känner att arbetet med Lika Olika kommer ta oss ett steg närmare vår vision att vara Katrineholms bästa arbetsgivare!”

– Anna Remröd, ICA Maxi Stormarknad, Maxi United

Järfälla kommun

“Vi tog in Mary att föreläsa till skolorna. Aldrig förr hade jag upplevt att drygt 300 elever sitter så tysta och engagerade. Mary trollband dem fullständigt.”

– Karin Ekstedts, chef Studieförbundet Västmanland

Nyfiken på vad vi kan erbjuda dig?

Kontakta oss