Vänskapsrelationer kan ha stor inverkan på din hälsa och ditt välbefinnande, men det är inte alltid lätt att utveckla eller underhålla vänskapsrelationer. Det kräver jobb, tid och tålamod. Vi har samlat info om varför vänskap är så viktigt, och hur vi behåller eller skaffar nya vänner, även senare i livet.

Goda vänner är bra för din hälsa. De kan finnas med dig i livets olika skeden, kan fira med dig i goda tider och ge stöd i dåliga. Vänner förhindrar isolering och ensamhet och ger dig själv möjlighet att visa ömhet och omtanke tillbaka, något som är A och O för att vi ska må riktigt bra. 

Forskningens främsta fördelar med att ha en nära vän

 • Ökar din känsla av tillhörighet och syfte
 • Ökar din lycka och minska din stress
 • Förbättrar ditt självförtroende och ditt självvärde
 • Hjälper dig att hantera trauman, som skilsmässa, allvarlig sjukdom, förlust av jobb eller död av en älskad
 • Uppmuntrar dig att ändra eller undvika ohälsosamma livsstilsvanor, såsom överdrivet drickande eller brist på motion
 • Vänner spelar också en viktig roll för att främja din allmänna hälsa. Vuxna med starka sociala kopplingar har en minskad risk för många betydande hälsoproblem, inklusive depression, högt blodtryck och ett ohälsosamt body mass index (BMI). Studier har faktiskt funnit att äldre vuxna som har meningsfulla relationer och socialt stöd sannolikt kommer att leva längre än sina kamrater med färre kontakter.

Många vuxna har svårt att utveckla nya vänskapsband eller behålla befintliga vänskapsrelationer. Ofta pga andra prioriteringar, till exempel arbete eller ta hand om barn eller åldrande föräldrar. Du och dina vänner kan ha vuxit isär på grund av förändringar i era liv eller intressen. Eller så kanske du har flyttat och ännu inte hittat ett sätt att träffa människor. Att utveckla och bibehålla goda vänskapsband kräver ansträngning. Den njutning och tröst vänskap kan ge, gör dock investeringen värt besväret.

Vad är ett hälsosamt antal vänner?
Kvalitet räknas mer än kvantitet. Även om det kan vara bra att odla ett mångsidigt nätverk av vänner och bekanta, kan du känna en större känsla av tillhörighet och välbefinnande genom att vårda nära, meningsfulla relationer som kommer att stödja dig i vått och torrt.

Hitta vänner i ditt nätverk
Det är möjligt att utveckla vänskap med människor som redan finns i ditt sociala nätverk. Tänk igenom personer som du har interagerat med – även väldigt slentrianmässigt – som gjorde ett positivt intryck.

Få nya vänner och vårda befintliga relationer genom att:

 • Hålla kontakten med människor som du har arbetat med eller gått kurser med.
 • Kontakta  personer du har tyckt om att prata med vid sociala sammankomster
 • Presentera dig själv för grannar
 • Om någon sticker ut i ditt minne som någon du skulle vilja lära känna bättre, hör av dig. Be gemensamma vänner eller bekanta att dela personens kontaktinformation, eller – ännu bättre – att återintroducera er två med ett sms, e-post eller personligt besök. Bjud in till fika eller lunch.
 •  Ta initiativet istället för att vänta på att inbjudningar ska komma din väg och fortsätt att försöka. Du kan behöva föreslå planer några gånger innan du kan se om ditt intresse för en ny vän är ömsesidigt.

Så skaffar du nya vänner och behåller de gamla

Sök dig till sociala sammanhang
Leta efter grupper eller klubbar som samlas kring ett intresse eller en hobby som du delar. Du kan hitta dessa grupper online, eller de kan vara listade i tidningen eller på anslagstavlor. Det finns också många webbplatser som hjälper dig att få kontakt med nya vänner i din stadsdel eller stad. Gör en sökning på Google med [din stad] + socialt nätverk eller [din stadsdel] + möten.

Volontär
Erbjud din tid eller dina talanger på ett sjukhus, hjälporganisation, kulturförening, museum, gemenskapscenter, välgörenhetsgrupp eller annan organisation. Du kan skapa starka kontakter när du arbetar med människor som har gemensamma intressen.

Bjud in och acceptera inbjudningar
Bjud in en vän på kaffe eller lunch. När du är inbjuden till en social sammankomst, säg ja. Kontakta någon som nyligen bjöd in dig till en aktivitet och bjud tillbaka.

Skaffa en ny hobby
Gå en högskole- eller kvällskurs för att träffa människor som har liknande intressen. 

Promenera
Ta dina barn , barnbarn eller husdjur och gå ut. Prata med grannar som också är ute och går eller bege dig till en populär park och starta konversationer där.

Framför allt, håll dig positiv. Du kanske inte blir vän med alla du möter, men att behålla en vänlig attityd och uppförande kan hjälpa dig att förbättra relationerna i ditt liv. Det kan också så frön av vänskap med nya bekantskaper.

Använd sociala medier
Att gå med i en chattgrupp eller onlinegemenskap kan hjälpa dig att skapa eller behålla kontakter och lindra ensamhet. Forskning tyder dock på att användningen av sociala nätverkssajter inte nödvändigtvis leder till ett större offlinenätverk eller närmare offlinerelationer med nätverksmedlemmar. Kom dessutom ihåg att vara försiktig när du delar personlig information eller arrangerar en aktivitet med någon du bara har träffat online.