Regnet smattrar mot rutan, solen har inte synts till på veckor, och världsläget känns allt annat än muntert. Det är dags att förkovra oss. Dyka ner i litteratur som får oss att tänka, drömma oss bort, lära oss nya saker och få nya perspektiv. Vi har samlat ett gäng romaner som vi på Lika Olika tycker inte bara underhåller, utan också stannar kvar i oss och ger inblick i allas våra olika förutsättningar.
Trevlig läsning!

Systrarna av Jonas Hassen Khemiri

Här har vi en berättelse som tar med läsaren på en lång resa. Boken har blivit nominerad till Augustpriset 2023 och har hyllats för sitt vassa och berörande språk. Den handlar om tre systrar – Ina, Evelyn och Anastasia – som flyttar in i samma område som Jonas och påverkar hans liv djupt. I boken vävs Jonas och systrarnas liv ihop genom festligheter, olyckor och hjärtesorger. Det är en historia som sträcker sig över länder och årtionden, och berättar om känslan av att vara främmande, tiden som förändrar allt, och hur våra drömmar ofta kraschar mot verkligheten, som aldrig tycks vara som vi förväntar oss.

Boktjuven av Markus Zusak

Denna roman tar en ovanlig vinkel genom att ha Döden som berättare, som följer den unga Liesels liv i Nazityskland när hon stjäl böcker och delar dem med grannar och den judiske mannen som hennes familj gömmer. Boktjuven är en berättelse om kraften i ord och böcker, hur de kan ge tröst och vara en källa till motstånd och mänsklighet i de mörkaste av tider.

Människan är den vackraste staden av Sami Said

Said skapar en vass och ofta humoristisk berättelse om en ung man, Ali, som kämpar med sin identitet mellan två kulturer, där han varken är helt accepterad i Sverige eller i sitt födelseland Eritrea. Det är en berättelse om sökande efter tillhörighet och mänskliga relationer i en allt mer fragmenterad värld.

Den underjordiska järnvägen av Colson Whitehead

En kraftfull och intensiv roman som skildrar Cora, en slav på ett bomullsplantage i Georgia, och hennes desperata försök att fly via den underjordiska järnvägen. Whiteheads vision av den historiska underjordiska järnvägen som en verklig järnväg är lika innovativ som den är fängslande.

Never Let Me Go av Kazuo Ishiguro

Ishiguros roman är en hjärtskärande meditation över mänskligheten, förlust och tidens oundvikliga gång. Berättelsen, som är satt i en dystopisk version av England, följer livet för Kathy och hennes vänner som växer upp i en skenbart idyllisk internatskola, för att sedan gradvis upptäcka den dystra sanningen om deras existens. 

Den hemliga historien av Donna Tartt

En fängslande och intensiv roman som följer en grupp klassiska studenter vid ett elitiskt college i Vermont, vars önskan om kunskap och skönhet leder in på en mörk väg. Tartt väver har skapat en komplex och hypnotiserande berättelse om besatthet, konsekvenser och det mänskliga psykets svarta hål.

Den ovillige fundamentalisten av Mohsin Hamid

Berättad i en unik monologform, utforskar denna berättelse komplexiteten i en ung pakistansk mans känslor mot USA i spänningen mellan hans liv innan och efter 9/11. Changez, den karismatiska huvudpersonen, dras in i en självrannsakan som är lika aktuell som den är tidlös.

Att döda en härmtrast av Harper Lee

Beläget i en fiktiv småstad i Alabama under 1930-talet, är denna roman en djupgående utforskning av rättvisa och etik, oskuld och ondska. Genom den unga Scout Finchs ögon ser läsaren hennes fars, advokat Atticus Finch, heroiska kamp mot rasfördomar när han försvarar en svart man oskyldigt anklagad för våldtäkt. En klassiker värd alla hyllningar i världen.

En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie

Med en otrolig känsla för historiska detaljer och karaktärsdjup tecknar Adichie en levande bild av Nigeria under det turbulenta 1960-talet. Genom ögonen på sina tre huvudpersoner får vi uppleva effekterna av krig och politisk omvälvning. ”En halv gul sol” är en kraftfull och emotionell roman som utforskar kärlekens och hoppets överlevnad i en tid av förlust och förstörelse.

Kafka på stranden av Haruki Murakami

Denna roman är en förtrollande blandning av dröm och verklighet, ungdom och ålderdom, det övernaturliga och det vardagliga. Murakami väver ihop berättelserna om Kafka Tamura, en pojke som flyr sin fars ödesmättade profetia, och Nakata, en äldre man med en förlorad själ som kan kommunicera med katter. Genom sitt typiska språk av lätthet och djup, skapar Murakami en värld som är lika gåtfull som den är gripande.