Det finns ingen regel för vem eller vilka som ska ingå i en familj. Idag ser familjekonstellationerna annorlunda ut än de gjorde för 50 år sedan. En del räknar sina vänner till familjen, en del räknar sig själva i singelhushåll som familj, de allra flesta lever i traditionella kärnfamiljer, men allt fler lever i så kallade bonusfamiljer. Att blanda ursprungsfamiljer med varandra kan vara utmanande, men det finns många fördelar med att vidga begreppen och bli familj med de man själv vill. Bara vi själva sätter gränserna för hur familjebildning ska se ut.

Den traditionella familjen består fortfarande av mamma, pappa, barn. Men nu för tiden kan en familj lika gärna bestå av två föräldrar av samma kön, av en ensamstående biologisk förälder med barn eller föräldrar som inte är barnens biologiska. Mycket vanligt är också att barn från olika ursprungsfamiljer blir bonussyskon när vårdnadshavare eller föräldrar träffas och inleder nya relationer. Att ingå i en bonusfamilj kräver tolerans och tålamod både från vuxna och barn för att vardagen ska bli hållbar för alla. Precis som i alla relationer krävs arbete, och i en familjekonstellation där man i alla fall tidvis ska leva under samma tak, dela förtroenden och bygga framtid krävs att alla gör sitt yttersta för att försöka förstå varandra och veta var de personliga gränserna går för hur du ska må bra i långa loppet.

Journalisten Helene Arkhem har skrivit boken Stora bonusfamiljboken, där hon tipsar vad man kan tänka på för att få den att funka.

1. Ha inte för bråttom med att presentera dejten för barnen
Är du singelförälder som har träffat kärleken? Grattis! Men även om du själv är redo för ett nytt förhållande så är det inte säkert att dina barn är det – speciellt inte om de varit med om en uppslitande skilsmässa. Träffa din nya partner utan barnen tills ni lärt känna varandra ordentligt.

2. Prata om vardagslivet innan ni flyttar ihop
Har ni samma syn på uppfostran, rutiner, pengar? Vem tar ansvar för matinköp, matlagning, förislämningar, skjuts till träningar? Ska ni dela lika på allt? Det är lätt att tänka ”Äh, det löser sig”, när man är nyförälskad, och ta för givet att ni har ungefär samma syn på hur vardagen ska funka. Men prata igenom allt innan ni börjar packa flyttlådorna så slipper ni mycket tjafs, bråk och irritation i vardagen.

3. Bästa bonusföräldern: En bonusvuxen
Stor vuxenkompis eller en extraförälder? Ja, vilken roll ska du som är bonusförälder ha egentligen? Det bästa är att vara en bonusvuxen i barnens liv. Ta inte ansvaret för barnen från de biologiska föräldrarna (om det finns två). Det är viktigt att din partners eventuella ex inte känner sig överkörd och fråntagen sitt mandat. Det kan leda till konflikter. Och försök inte vara den perfekta bonusföräldern. Var dig själv. Att spela en roll håller inte i längden, det är bara obekvämt.

4. Skapa frizoner för parrelationen
Det kan vara svårt att få till tid för tvåsamhet och passion när huset är fullt av ungar. Men det är alltid viktigt att prioritera tvåsamheten, vilken sorts familj man än lever i. Bonusfamiljens tvåsamhet kräver ofta extra omsorg eftersom den är så utsatt för påfrestningar. Ni behöver påminna er själva om varför just ni valde varandra – och varför ni gav er in i det svåra projekt som en bonusfamilj kan vara. Boka in tid för parmys och kärleksdejter och ordna barnvakter. Överraska varandra, var busiga och kreativa och håll pirret vid liv.

5. Ha förståelse för bonusbarnet
Som biologisk förälder har man oftast förståelse för sitt eget barns beteende. Ett bonusbarn som är krävande riskerar däremot att bli kallat för ”bortskämt”. Men att säga så är att kritisera barnets biologiska föräldrar – de borde ha uppfostrat barnet bättre. Du måste vara tolerant som bonusförälder, barnet har inte valt den här familjeformen. Odla inte irritationen, prata inte illa om ditt bonusbarn inför andra. Det leder bara till söndring.

6. Våga prata om pengar
Pengar är ett laddat ämne – och kanske inte något man vill prata om när man är nyförälskad. Men de vuxna i bonusfamiljen måste ta det snacket. Hur ska pengarna fördelas mellan er? Gå igenom vardagsekonomin, sparande, skulder, försäkringar, fastighetskontrakt och andra ekonomiska angelägenheter. Och, våga prata om det man helst inte vill tänka på: När någon av er dör, vem ärver vem?

7. Tro inte att bonusfamiljen är någon kärnfamilj
Att leva i en familj där det bor barn som har olika föräldrar och barn som flyttar in och ut – det är något helt annat än att leva i en kärnfamilj. Ha inte för stora förväntningar. Många av de traditioner som finns i samhället, speciellt kring högtider som jul, är skapade efter kärnfamiljen med mamma-pappa-barn. Ni får uppfinna nya traditioner som passar just er familj.

Var tionde familj är en bonusfamilj!
I Sverige finns drygt 1,1 miljoner familjer med barn under 18 år. Cirka var tionde familj är en ombildad familj – en bonusfamilj – enligt Statistiska centralbyråns senaste siffror (2016). Den traditionella kärnfamiljen räknas till sju tiondelar och två av tio familjer består av en ensamstående förälder, oftast en mamma.

Källor: SCB, Mama, Stora bonusfamiljboken, rfsl.se.